ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ζητώ βιβλία ή μελέτες

ψυχολογικές σχετικά με τη γένεση κι αντιμετώπιση της ανθρώπινης επιθετικότητας καθώς και τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής της.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση

από αναρχαφεμινίστρια 03/12/2009 2:21 πμ.


ψάξε για θέματα φύλου. η επιθετικότητα είναι χαρακτηριστικό της κοινωνικοποίησης των αντρών (δεν είναι φυσικό τους χαρακτηριστικό παρά μονάχα αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησής τους από το κράτος).

από αναρχοφεμινιστριος 03/12/2009 3:07 πμ.


πιστευω οτι η ανθρωπινη επιθετικοτητα προυπηρξε ιστορικα του κρατους, μαλλον ακομα και της κοινωνιας. μπορεις να γινεις πιο σαφης αναρχοφεμ?

από Β. ΡΑΙΧ 03/12/2009 2:27 μμ.


διαβασε  Η ΜΑΖΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

από αναρχοφεμμινιστής 03/12/2009 2:48 μμ.


αυτή η επιθετικότητα προφανώς και προυπήρξε του κράτους. Μην αποδίδουμε τα πάντα στον κράτος λες και αυτό είναι ένα μεταφυσικό μόρφωμα που επιβλήθηκε στο ανθρώπινο είδος από τους αποίκους του απομακρυσμένου πλανήτη χ. Το κράτος δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους τους ίδιους, οι ίδιοι το στελεχώνουν και οι ίδιοι το στηρίζουν ακόμα και σήμερα (από φόβο ή άγνοια οι περισσότεροι). Διαφορετικά θα είχε καταρρεύσει.

προφανώς και υπήρχε επιθετικότητα πριν από το κράτος. Το κράτος ήρθε αργότερα για να θεσμοθετήσει τη βία και την αδικία, να τα κάνει νόμους για να έχει το μονοπώλιό τους. Αυτό που ψάχνεις σωστά το συμπλήρωσε κατά τη γνώμη μου η συντρόφισσα από κάτω, δηλαδή σχετίζεται με το κοινωνικό φύλλο των ανδρών πολύ περισσότερο και είναι προφανώς αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησης τους. Διαφέρει σε χαρακτηριστικά από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία.

είναι πράγματι ενδιαφέρον θέμα, θα υπάρχουν είμαι σίγουρος, αρκετά βιβλία να διαβάσουμε για το θέμα.

από η 14/12/2009 4:13 μμ.


επιθετικότητα σχετίζεται με το κοινωνικό φύλο του άντρα...

βέβαια οι υπόλοιποι μπορούμε να θεωρούμε βλακώδες αυτό το συμπέρασμα απ'τη στιγμή που δεν μπορείτε αφενος να παρουσιασετε αποδειξεις επ αυτου και αφ ετερου αφου η επιθετικοτητα πρατηρειται και σ'ολα τα ζωα(χορτοφαγα και μη,θηλαστικά και μη,αρσενικά κ μη κ.ο.κ)

η επιθετικότητα είναι μέρος της φυσικής συμπεριφοράς της επιβίωσης,που στην περιπτωση του ανθρωπου προσαρμοζεται στις αντίστοιχες κοινωνικές σχέσεις.

η χαλιναγώγηση της βίας αποτελεί πολιτιστικό ζητούμενο που αφορά την ανθρώπινη δυνατότητα για κάτ καλύτερο και δεν έχει τίποτα το ''φυσικό''.Το ''φυσικό'' είναι και φασιστικό,είναι η επιβίωση του ισχυρότερου με κάθε  μέσο. απλώς δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε για φασισμό όντα που δεν είναι έλλογα.

ο λόγος και όχι η φύση είναι που μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες εξάλειψη της επιβολής.

η επιθετικότητα

Είναι ένα ζωώδεςχαρακτηριστικό που έχουμε τη δυνατότητα να ξεπερασουμε μέσω της συλλογικής ανάπτυξης του λόγικού,δηλαδή να μην καθοριζόμαστε ακριτα από την κάθε φυσική ενόρμηση που μας ερχεται στο κεφάλι.Το ''ο θάνατος σου η ζωή μου'' που επικρατεί στις κοινωνίες μας είναι ζωώδες και σ'αυτό πατάει όλο το σύστημα,οτι η μάζα κινείται περισσότερο από ενστικτα παρά από λογική.

από λουλου 14/12/2009 4:48 μμ.


...και του κράτους, και του κοινωνικού φύλου του άνδρα και της ανθρώπινης κοινωνίας γενικότερα...
Αυτό όμως που από πολλές υποστηρίζεται (κατά τη γνώμη μου, σωστά) είναι ότι στη ανθρώπινη κοινωνία, από τότε που επικράτησε η πατριαρχία, η επιθετικότητα έχει με κοινωνικό τρόπο συνδεθεί κυρίως με το κοινωνικό φύλο του άνδρα.

από Φράκι 14/12/2009 6:21 μμ.


 με τα έξυπνα και πάνω από όλα επιστημονικότατα σχόλια για την επιθετικότητα. Μα δεν το ξέρατε? Από τότε που έχουμε πατριαρχία, η επιθετικότητα(τζιζ κακό) είναι συνώνυμη με το κοινωνικό φύλο του άντρα. Τώρα θα ακολουθήσουν σειρά από μυθεύματα για τη μητριαρχία(που δεν υπήρξε) και για την αγαθή φύση της γυναίκας που σαν το άλλο ήμισυ του καλού μας προλετάριου είναι έτοιμη για τη ενδοφυλική σύγκρουση και την παγκόσμια καταστροφή του φύλου. Πώς οι προλετάριοι είναι έτοιμοι από την ουσία τους έτοιμοι να καταστρέψουν την εργασία για να λυτρώσουν την αναθρώπινη οικονομία από τα δεινά της, έτσι και αυτή η τάση των φεμινιστριών είναι έτοιμες πάντα να κονιορτοποιήσουν τα κοινωνικά φύλα για να εξαφανιστεί η τρισάθλια επιθετικότητα. Τώρα αν εγώ πω ότι όλες σχεδόν οι μελέτες για την επιθετικότητα γραμμένες από φεμινίατριες είναι στα όρια του μυθεύματος καθώς και του αντίστροφου σεξισμού θα κατηγορηθώ για αντρική άμυνα. Από εκείνες φυσικά που είναι αντίθετες και στη ψυχανάλυση παρόλο που χρησιμοποιούν κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με τις θρησκευτικού τύπου γενικεύσεις τους,ψυχαναλυτική ορολογία χωρίς να το ξέρουν!!!

από και 14/12/2009 10:52 μμ.


να κάνουμε και έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην επιθέτικοτητα και την επιβολή.

η επιθετικότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό,ειδικά αν βρίσκεσαι υπο εκμετάλλευση,εν αντιθέσει με την επιβολή.δηλαδή την εξουσία.

η βία δεν είναι μονοσήμαντη ενώ η επιβολή είναι,με δυο λογια


"Ζητώ βιβλία ή μελέτες ψυχολογικές σχετικά με τη γένεση κι αντιμετώπιση της ανθρώπινης επιθετικότητας καθώς και τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής της"

Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η επιθετικότητα ενός ζώου. Συνεπώς, δεν προλαμβάνεται, ούτε αποφεύγεται. Απλά σε βάθος χρόνου (χιλιάδων χρόνων, για την ακρίβεια) διαμορφώνεται το ανθρώπινο είδος ανάλογα με τις συνθήκες, τις κοινωνίες που έχουν δημιουργηθεί κ.τ.λ.

Συνεπώς, πρέπει να μελετήσεις το θέμα πρώτα από όλα σε επίπεδο ιστορικό. Να πας πολύ πίσω στη βιβλιογραφία, στον πρώτο άνθρωπο. Ψάχνεις δηλαδή για μελέτες ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ιστορικών. Αφού το μελετήσεις από αυτή τη μεριά, πρέπει στη συνέχεια να περάσεις στη βιβλιογραφία που έχει να κάνει με την κοινωνιολογία.

Οι μελέτες των ψυχολόγων, των ψυχιάτρων, των νευρολόγων, εξετάζουν μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, μιας και δε μπορούν να πάρουν συνέντευξη από τον Αττίλα.

από και αποφεύγεται 15/12/2009 12:32 μμ.


απλώς όχι απόλυτα και εντελώς.

Η εξέλιξη δεν είναι κάτι που συμβαίνει απ'τη μια μέρα στην άλλη,ωστόσο το γεγονός ότι δεν χτυπάμε όποια μας αρέσει με ένα ρόπαλο στο κεφάλι για να τη σύρουμε κατόπιν στη σπηλιά μας,δείχνει ότι έχει γίνει μια πρόοδος και μπορεί να γίνει και περισσότερη.Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα ζώα,ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα εξέλιξης και ελέγχου των ζωωδων ενστίκτων του.

από @ 16/12/2009 4:38 μμ.


"Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα ζώα,ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα εξέλιξης και ελέγχου των ζωωδων ενστίκτων του."
Η αυξανόμενη ανεργία, η πτώση των μισθών, η διάλυση χωρών μου αποδεικνύει ότι βασιλεύουν περίτρανα τα ζωώδη ένστικτα, δηλαδή η επιθυμία για κέρδος και για την πάρτη μου. Νομίζω ότι η επιθετικότητα μας κυβερνά και για να μην υπάρχει καμιά αντι-επιθετικότητα είτε στη σκέψη είτε στην πράξη έχει επιστρατέψει ένα μοντέρνο οπλοστάσιο λοβοτομής με τη χρήση της ψυχιατρικής και ψυχολογίας εκτός των ΜΜΕ και των κανονικών μπάτσων.

από είναι 16/12/2009 8:46 μμ.


μια μέθοδος εξέλιξης,η εξέγερση το ίδιο,η αντίσταση,η αλληλεγγύη,η χαριστικότητα κ.λπ

η άρνηση του ''κοιτάω μόνο τον κώλο μου'' είναι μια αντίσταση στις ''φυσικές αρχές'' του καπιταλισμού

όντως προς το παρόν λειτουργούμε σαν τα ζώα ως ''επίσημη κοινωνία'' αλλά νομίζω οτι δεν υπάρχει μόνο αυτή η ''επίσημη κοινωνία'' αλλά και πολύ άλλοι που έχουμε συνείδηση,κ αυτό είναι ένα δείγμα εξέλιξης

δεν υπάρχουν μονο τα σκατα υπαρχουμε κι εμεις που όσο μπορούμε δημιουργούμε και διαχέουμε τον πολιτισμό μας και αν ακόμα δεν καταφέρουμε να κάνουμε επανάσταση στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον επηρεάζουμε θετικά τα πάντα γύρω μας.

από άλλο 16/12/2009 8:54 μμ.


η ψυχολογία άλλο η ψυχιατρική,που σε ορισμένες περιπτώσεις-και υπό την προυπόθεση οτι ο ψυχογιατρός είναι ευσεινήδειτος κ όχι τσιράκι φαρμακοβιομηχανιών-καταπολεμάει επιτυχημένα διάφορα συμπτώματα(όχι αιτίες όμως κι αυτό επειδή όντως αυτή η επιστήμη δεν έχει αναπτύξει αρκετά το κοινωνικό της μέρος).για την ψυχολογία απ'την άλλη...ασ'το αφήσουμε καλύτερα

είναι αυτός που αρνείται τον ρόλο του και καταδεικνύει όσο γίνεται περισσότερο τη γενική λοβοτομή που επιβάλλει ο θεμελιωμένος στην επιθετικότητα καπιταλισμός, ενώ συγχρόνως βοηθά τον καταπιεσμένο και "άρρωστο" να ανακαλύψει τη δική του και να την οδηγήσει ενάντια σ΄αυτό το σύστημα. Ένας τέτοιος ψυχίατρος είναι κατ΄ανάγκη πολέμιος του συστήματος. Ακριβώς όπως ενας ευσυνείδητος δικαστής, δημοσιογράφος, δάσκαλος κ.λπ. Δεν ακολουθεί το σύστημα, το ξεσκεπάζει και το καταγγέλλει συγκεκριμένα και βοηθά τους πολίτες να διαμροφώσουν μια άλλη άποψη σχετικά με τη δικαιοσύνη, την πληροφόρηση, τη εκπαίδευση, να θέσουν άλλους σκοπούς και να εννοήσουν αλλιώς τον εαυτό τους και τους άλλους.

από ... 16/12/2009 9:33 μμ.


ο λόγος που η επιθετικότητα ταυτίζεται με το ανδρικό φύλο, δεν είναι παρά η ρώμη του. Δεν έχει να κάνει με κοινωνικά ταμπού ή κάτι τέτοιο. Αλλά με τη φυσική δύναμη.
Απλό και κατανοητό δεν είναι;

αλλά με την ισχύ και την εξουσιαστική θέση που κατέχει ένας άνθρωπος, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, και την ενσωμάτωση της εξουσίας του/της από τους άλλους/άλλες που τελικά τους/τις  καθιστά τρομαγμένους, άρα και ευάλωτους και πειθήνιους, ιδιαιτέρως όταν είναι μόνοι/μόνες τους απέναντι στις άντρες και γυναίκες εξουσιαστές (σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά- αδιάφορο).
Γι΄αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί ταυτίζεις την επιθετικότητα με την αντρική ρώμη. 'Αμα υπήρχε αυτή η "αντρική ρώμη" θα εκφραζόταν παντού και όχι μόνο σε σχέση με τη γυναίκα σαν φύλο. Είναι μύθος κατά τη γνώμη μου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License