Απόφαση ΣΦ Επιστήμης Υπολογιστών Ηράκλειου Κρήτης

Γενική Συνέλευση 16/11

ΤΟ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ 

            ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!

      Εκείνος ο παράξενος Νοέμβρης του 73 έμελε  να αλλάξει την σύγχρονη ιστορία  της Ελλάδας. 36 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που  τίναξε στον αέρα το λεγόμενο  «πείραμα φιλελευθεροποίησης» της χούντας, έφερε τον καταπιεσμένο λαό στο προσκήνιο να αγωνίζεται ενάντια στη φασιστική δικτατορία, για να φύγουν οι Aμερικάνοι. Όξυνε στο έπακρον την κρίση του αμερικανοστήριχτου καθεστώτος που λίγους μήνες αργότερα, με την τραγωδία της Kύπρου, κατέρρευσε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από κράτος, κυβερνήσεις, κόμματα και «προσωπικότητες» της «γενιάς του Πολυτεχνείου», για να μουσειοποιηθεί η εξέγερση και να απονεκρωθεί το μήνυμά της, για να μας πείσουν ότι η «δημοκρατία» έχει εμπεδωθεί, οι αιτίες και ο δρόμος της εξέγερσης παραμένουν πάντα επίκαιρες και εμπνέουν τους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

     Η φετινή επέτειος του  Πολυτεχνείου έρχεται  στο φόντο της  παγκόσμιας οικονομικής  κρίσης του κεφαλαίου, μίας κρίσης η οποία με την ένταση και τη διάρκειά της δείχνει να κλονίζει σε βάθος το οικοδόμημα του καπιταλισμού στην εποχή μας. Οι πιστοί ακόλουθοι της ελεύθερης αγοράς, την ιδιωτικοποίησης και της λειτουργίας των πάντων με γνώμονα το κέρδος, της ευελιξίας της εργασίας οδήγησαν στην μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός στην εποχή μας όχι μόνο  δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας με την «αυτορύθμιση» της ελεύθερης αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο γίνεται όλο και πιο καταστροφικός για τον κόσμο της δουλειάς, για το περιβάλλον και τις δημοκρατικές ελευθερίες των λαών. Ο καπιταλισμός σήμερα δεν βρίσκετε μόνο αντιμέτωπος με μια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά με μια βαθύτερη κρίση που βασίζετε στην ίδια την δομή του καπιταλιστικού συστήματος.

      Βλέπουμε  την προσπάθεια των κυβερνήσεων  να βγάλουν το κεφάλαιο από την  κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ με πρόταγμα την πράσινη  ανάπτυξη. Συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις και καταθέτει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας με πάγωμα των μισθών, με νέα επίθεση στο ασφαλιστικό και νέα φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Επικαλείται το διωγκομένο έλλειμμα για να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις αυτές και να σύρει τους εργαζόμενους σε μια λογική εθνικής ενότητας. Στο έδαφος της κρίσης ξέσπασαν μια σειρά από αγώνες με αποκορύφωμα την εξέγερση του Δεκέμβρη. Με μία νεολαία που βγήκε στο δρόμο όχι μόνο για να εκδικηθεί το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά για να παλέψει ενάντια σε μία παιδεία υποταγμένη στα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και σε ένα μαύρο εργασιακό μέλλον.

      Σε  αυτές τις συνθήκες η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να επαναδιατυπώσει το πνεύμα της ιστορίας του ηρωικού πολυτεχνείου, το πνεύμα των διεκδικήσεων του για ψωμί – παιδεία – ελευθερία. 

Ψωμί... 

      Η νέα κυβέρνηση  συνεχίζει το έργο της προηγούμενης. Η νέα ταξική φοροεπιδρομή, η επέκταση της ασφαληστρικής μεταρρύθμισης με την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών γυναικών με αύξηση του εργάσιμου χρόνου από 5-17 χρόνια, η συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΣΕ,  λιμάνια, ΕΣΥ), η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας(υπεργολαβίες), οι απολύσεις 25.00 εργαζομένων stage στο όνομα της κατάργησής τους, η αντιδραστική μεταρρύθμιση του κράτους (Καποδίστριας ΙΙ, νέος εκλογικός νόμος) και η ένταση της λεηλασίας της φύσης (εργοστάσια λιθάνθρακα, Λευκίμμη – χώροι ταφής απορριμμάτων, χωροτακτικά σχέδια, εκχώρηση ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο, «άγιοι» αποχαρακτηρισμοί δασών) αποτελούν τα πρώτα δείγματα για το ποιος τελικά θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης του κεφαλαίου και πώς θα επιχειρηθεί η θωράκιση της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό είναι σημαντικές οι κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου με τις συνεχιζόμενες απεργίες των εργαζομένων στα λιμάνια και τις πανελλαδικές κινήσεις των εργαζομένων στα stage.

      Αυτή  την πραγματικότητα έχει να αντιμετωπίσει  η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  που από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες  έδωσε τα διαπιστευτήριά της στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ: αύξηση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας μπροστά στο φόβο νέων ξεσπασμάτων, κατάργηση 25.000 θέσεων εργασίας με τη μορφή stage επειδή «δεν υπήρχε το κονδύλι», κοροϊδία στους λιμενεργάτες για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την COSCO, υποταγή στις απαιτήσεις της κομισιόν για μείωση του ελλείμματος και σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, δεν μπορει και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, δεν θα υιοθετήσει μια φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική. 

Παιδεία...

      Το  μέτωπο της εκπαίδευσης  είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο. Η πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, διαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο της περαιτέρω επαγωγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, για την δημιουργία του φτηνού και ευέλικτου δυναμικού από αυτό απαιτεί. Η πιο βασική τομή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι ο νόμος της Αξιολόγησης. Εισάγει απευθείας την επιχειρηματική λειτουργία στα ιδρύματα με στόχο το κέρδος των επιχειρήσεων και των μεγαλοκαθηγητάδων. Αναγκάζει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υπό την απειλή της μη χρηματοδότησης να γίνουν ανταγωνιστικά αλλιώς θα χρειαστεί να ψάξουν νέους πόρους από επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της ατομικής αξιολόγησης καταργείται το πτυχίο και αντικαθιστώνται από φάκελο δεξιοτήτων με αποτέλεσμα να θίγεται μία από της μεγαλύτερες διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι συλλογικές συμβάσεις. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι αυτοί που θίγονται είναι οι φοιτητές- αυριανοί εργαζόμενοι που με κατακερματισμένη γνώση και χωρίς πτυχίο, μόνη προϋπόθεση για δουλειά, γίνονται έρμαιο των επιχειρήσεων, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας και μπαίνουν σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων.

      Ήδη μετά από την εφαρμογή της βάσης του  δέκα βλέπουμε δεκάδες  χιλιάδες μαθητές να μένουν έξω από τα πανεπιστήμια, ολόκληρα τμήματα στα ΤΕΙ να κινδυνεύουν να κλείσουν και μία θάλασσα από απόφοιτους λυκείου να ψάχνουν στα ΚΕΣ μία τελευταία σανίδα σωτηρίας. Πραξικοπηματικά πριν τις εκλογές η ΝΔ έδωσε άδεια λειτουργίας σε 33 κολέγια εξισώνοντάς τα με τα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ισχυρίζεται ότι πάγωσε το θέμα αλλά έχει δείξει από νωρίς τις διαθέσεις της ότι επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Μία τέτοια κίνηση θίγει τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου της σπουδάζουσας νεολαίας συμπιέζοντας τα προς τα κάτω, και δημιουργώντας ημιαπασχολήσιμους , ανασφάλιστους  και κακοπληρωμένους εργαζόμενους απ’ όποια μορφή ανώτατης εκπαίδευσης κι αν προέρχονται. Γι’ αυτό και η απάντησή μας πρέπει να είναι ένα φοιτητικό κίνημα που θα ενώνει το σύνολο της σπουδάζουσας νεολαίας, στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε λογής «μπακάλικών γνώσης» , και της δημιουργίας μίας και μόνο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό λέμε κατάργηση εδώ και τώρα τον ΚΕΣ και είσοδος των σπουδαστών τους στις αντίστοιχες σχολές στο Πανεπιστήμιο.

   Η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την άλλη είναι καζάνι που βράζει. Στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ σύνταξαν εσωτερικό κανονισμό με ένα σορό μέτρα που θίγουν την καθημερινότητα μας, μαζί με πειθαρχικά που προσπαθούν να φοβίσουν το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα και στρώνουν ένα μαύρο εργασιακό μέλλον.Το πιο επίκαιρο όμως για την συγκεκριμένη μέρα είναι η κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ. Το άσυλο σαν θεσμός κατοχυρώθηκε με αίμα και σκοπό έχει τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου και την προάσπιση των φοιτητικών και των εργατικών αγώνων. Με βάση το νέο νόμο πλαίσιο , άσυλο θα υπάρχει μόνο στους χώρους διδασκαλίας και έρευνας και όταν το «επιτρέπει» το πρυτανικό Συμβούλιο. Έτσι αλλάζει ο ορισμός του ασύλου και προωθείται η έρευνα σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, καταστρατηγείται η δυνατότητα μας να κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίζουμε και να παλεύουμε για το μέλλον μας. Έτσι γίνεται αντιληπτό  πως η εισβολή του τανκ, σύμφωνα με το νέο ορισμό του ασύλου, στην πύλη του Πολυτεχνείου το ΄73 θα ήταν ΝΟΜΙΜΗ για να πνίξει μια νεολαιίστικη και πανεργατική εξέγερση. Το  Πανεπιστήμιο Κρήτης με πρωτεργάτη τον πρύτανη Παλλήκαρη σε πλήρη σύμπνοια με το υπουργείο κατάργησε το άσυλο . Σκόπιμα κάποιοι μονίμως μιλάνε για τα προβλήματα στην Κνωσό ξεχνώντας ότι είναι κοινωνικά  προβλήματα και δεν λύνονται μέσω της κατάργησης του ασύλου. Ξέχωρη δεν είναι η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων  που σε επόμενο στάδιο θα αποτελούν και κάρτες εισόδου για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να κόβεται ο μισθός ανάλογα με την ώρα προσέλευσης τους , αλλά και η περίφραξη του Πανεπιστημίου της Κνωσού που το μετατρέπει σε πανεπιστήμιο φρούριο.

      Όσο το υπουργείο θα προσπαθεί να υποβαθμίσει τις σπουδές και τα πτυχία μας εμείς θα αντιστεκόμαστε και θα απαντάμε συλλογικά μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Θα βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε το μαχητικό φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 μπλοκάροντας την αναθεώρηση του άρθρου 16 και κοντράροντας το νόμο πλαίσιο. Με πορείες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. 

Ελευθερία...

      Ακόμη και σήμερα παλεύουμε  για ελευθερία  γιατί για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα  τους απαιτείται η  συντριβή των οποιονδήποτε αντιδράσεων, το τσάκισμα του κινήματος  και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η ζωή μας παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας που εξαφανίζουν κάθε ίχνος ιδιωτικής ζωής ,η απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας είναι συλλήψεις γκλόμπ και δακρυγόνα , η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται, στιγματίζεται και τρομοκρατείται (Κ.Κούνεβα) και έχουμε φτάσει σε σημείο να δολοφονούν ένα 15χρονο μαθητή επειδή απλά βγήκε με την παρέα του ενώ καθημερινά σκοτώνουν μετανάστες και δικάζουν τους αγωνιστές της Λευκίμης που παλεύουν ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή (δημιουργία ΧΥΤΑ). Την τελευταία περίοδο εντείνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας στους μετανάστες. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τους μετανάστες σαν αποδιοπομπαίους τράγοι για την κρίση με στόχο να διασπάσουν τους εργαζόμενους για να μην παλεύουν ενωμένοι. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη : Να πληρώσουν τώρα οι δολοφόνοι.

     Το  αίτημα για ελευθερία  παραμένει μέσα από  τους αγώνες των Λαών για αυτοδιάθεση.  Παίρνουμε έμπνευση από την ηρωική Ιντιφάντα και ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη Παλαιστίνη κόντρα στις επιθέσεις του Ισραήλ. Παράλληλα οι βάσεις του ΝΑΤΟ ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στο πλευρό των ιμπεριαλιστών και δείχνουν ότι έχουμε όπως και το ΄73 το χρέος να δώσουμε αγώνες και για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ ανοίγει νέα μέτωπα(Βαλκάνια, πρώην ανατολικό μπλοκ, Σομαλία) πρέπει να απαιτήσουμε καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά.

      Ότι δεν τόλμησε να κάνει η χούντα  ήρθε και το έκανε η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συνέλαβαν  τον ομιλητή του Πολυτεχνείου Παπαχρήστου και άλλους πολίτες  επειδή βρίσκονταν σε παρουσίαση βιβλίου  στα Εξάρχεια. Το σκηνικό αυτό ολοκληρώνεται  με 200 και άνω προσαγωγές που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στα Εξάρχεια. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καταπνίξουν οποιαδήποτε φωνή πάει κόντρα στα σχέδιά τους.  

Για εμάς η επέτειος της εξέγερσης του  Πολυτεχνείου οφείλει να βάζει τις  παρακάτω κατευθύνσεις: 

      Αντι-ιμπεριαλιστική: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν πρωτοστατήσει στο δέσιμο της Ελλάδας πίσω από το άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τα συγχαρητήρια από τον Ομπάμα (που μάλιστα τιμήθηκε και με νόμπελ ειρήνης) δεν ήταν μια συμβολική κίνηση, το ταξίδι του Παπανδρέου στην Τουρκία δείχνουν την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει εγκαταστήσει στρατούς κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν και στήνει κυβερνήσεις μαριονέτες του, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η σφαγή στην Παλαιστίνη.

      Αντικυβερνητική-ενάντια  σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ: Η κυβερνητική ΠΑΣΠ και η συμπολιτευτική ΔΑΠ πρέπει να αποκαλυφθούν, πρέπει να δεχτούν τα πυρά για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου, της απολιτικοποίησης, του κιτρινισμού του φοιτητικού συνδικαλισμού(γεγονότα ΑΣΟΕΕ). Τα γνωστά και πολυδιαφημισμένα συνθήματα τους ότι: το πολυτεχνείο ήταν άχρωμο, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι έριξαν τη χούντα και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, στο Πολυτεχνείο πρωτοστάτησε ο Σημίτης που έβαζε βόμβες με την ΠΑΚ, αφίσες της ΠΑΣΠ με τα συνθήματα ¨ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ¨ στη πύλη του Πολυτεχνείου σβησμένα στο photoshop…δεν έχουν θέση στον ιστορικό χρόνο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 73, δεν έχουν θέση στον πραγματικό χρόνο του ξεζουμίσματος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.. Κανένας φοιτητής να μην τσιμπήσει στα ψέματα της ΠΑΣΠ ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της νεολαίας και μέσα από την διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ θα λυθούν τα προβλήματα. Η ΠΑΣΠ δεν βρίσκεται στο πλευρό του φοιτητή αλλά στο πλευρό της κυβέρνησης.

      Υπεράσπισης των δικαιωμάτων  της νεολαίας: Η αναδιάρθρωση που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή επιτάσσει την ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης. Από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο «χτίζεται» το μοντέλο του αυριανού εργαζόμενου που θα είναι ευέλικτος, απασχολήσιμος, φοβισμένος, θα απολύεται και θα επαναπροσλαμβάνεται και όλα αυτά πρέπει να του φαίνονται και λογικά για να μην κινδυνεύει το σύστημα από τα αδιέξοδα που το ίδιο γεννάει. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης η νεολαία γίνεται η καύσιμη ύλη και το πειραματόζωο για την εφαρμογή και τη δοκιμασία των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Οι φράσεις: «Είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη», «γενιά των 600 ευρώ» αποτυπώνουν τα αδιέξοδα που βιώνει η σημερινή νεολαία. Δεν είναι μόνο η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το συνεχές τρέξιμο, είναι και η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, για το αν και τι δουλειά θα βρει ο σημερινός φοιτητής και σπουδαστής, είναι η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το σημερινό σύστημα είναι ρατσιστικό απέναντι στους νέους ανθρώπους.

      Υπεράσπισης και προετοιμασίας  νέων κινημάτων και  εξεγέρσεων σαν την μόνη διέξοδο για να αλλάξουν τα πράγματα, σαν το μόνο δρόμο για να γίνει πράξη το σύνθημα: ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ. Αυτόν τον δρόμο έδειξε ο Δεκέμβρης που τάραξε συθέμελα την ελληνική κοινωνία, αναποδογύρισε αντιλήψεις και κορόιδεψε συσχετισμούς. Ήταν η πρώτη εξέγερση στο περιβάλλον της κρίσης που έβγαλε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα της νεολαίας και έστρεψε πάνω της τα βλέμματα όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας. Οι εξεγέρσεις του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη μας διδάσκουν ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν ν’ αλλάζουν το ρου της ιστορίας, μπορούν να καταστήσουν τα αδύνατα σε δυνατά. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της υπηρέτες φοβούνται αυτά τα ξεσπάσματα γιατί ανατρέπουν τα σχέδιά τους. Γι αυτό θωρακίζονται και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την νεολαία. Οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη: «δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία επέτειο» προσπαθούν να κρύψουν το φόβο τους για τα νέα ξεσπάσματα που θα έρθουν.

       

      Στις  συνθήκες αυτές, γίνεται  πιο επείγουσα  και πιο αναγκαία η ανάπτυξη αποφασιστικών  και νικηφόρων  αγώνων για την  ανατροπή της επίθεσης, για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο. Αγώνων που θα καταφέρουν καίρια πλήγματα στην πολιτική του αστικού συνασπισμού εξουσίας, που θα αμφισβητούν στην κατεύθυνση της ανατροπής το ίδιο το σύστημα που γεννά τις κοινωνικές ανισότητες και την εκμετάλλευση. Με ένα ταξικό εργατικό κίνημα που θα παλεύει για γενικές συνελεύσεις, στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς, για ανυποχώρητους αγώνες στο δρόμο. Κόντρα στον γραφειοκρατικοποιημένο και υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιχειρεί να εκτονώσει και να ενσωματώσει τις αναπτυσσόμενες τάσεις για αγώνες, που συνθηκολογεί με την εργοδοσία, στραγγαλίζει εργατικά δικαιώματα και μισθούς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για την ανατροπή του εργατικού – κοινωνικού μεσαίωνα, για τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα που δε χωράνε στους κανόνες της αγοράς. Με ένα μαχητικό κίνημα νεολαίας που θα προτάσσει τα κοινά της συμφέροντα. Μίας νεολαίας που βρίσκεται στο στόχαστρο σε κάθε επίπεδο της ζωής της. Καλείται να εργαστεί με μισθούς πείνας, ανασφάλιστη, ελαστική, περιπλανώμενη από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και την επανακατάρτιση και τα προγράμματα stage. Να κοπεί από τη βάση του 10, να σπουδάσει στα ιδιωτικά κολέγια ή στο δημόσιο αναδιαρθρωμένο πανεπιστήμιο, να απεμπολήσει κάθε ελεύθερο χρόνο. Μία νεολαία που όμως έχει αποδείξει, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβρη ότι μπορεί να αγωνίζεται και να αποσπά υλικές νίκες στο σήμερα.

      Για μία νέα όξυνση του φοιτητικού κινήματος που θα διεκδικεί την ανατροπή των αντί – εκπαιδευτικών μέτρων και όλης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Που θα συγκρούεται με την πολιτική της κυβέρνησης και τη συναίνεση της ΝΔ, που θα διεκδικεί την απεμπλοκή από τις οδηγίες και τις συνθήκες της ΕΕ (Μπολόνια, ΚΕΧΑΕ κλπ) κόντρα στη λογική του «ευρωμονοδρόμου». Που θα χρησιμοποιεί μορφές οργάνωσης, αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την αστική πολιτική, με οριζόντιο συντονισμό στην βάση των Γενικών Συνελεύσεων. Με κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτικού μετώπου με τους αγωνιζόμενους κλάδους της εκπαίδευσης που να βασίζεται στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό μέτωπο, για νικηφόρα αναμέτρηση για ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου σε εκπαίδευση και εργασία.

      Το  φετινό πολυτεχνείο  και η μεγάλη διαδήλωση  στις 17/11 πρέπει να είναι  η απαρχή μίας νέας αντεπίθεσης και  κλιμάκωσης του εργατικού  και νεολαιίστικου κινήματος. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έρχεται από το παρελθόν αλλά από το μέλλον των κοινωνικών αγώνων. Γιατί όσο η πολιτική τους πλήττει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, όσο το ΨΩΜΙ γίνεται πια  δυσεύρετο για την ολοένα και μεγαλύτερη πλειοψηφία, όσο η ΠΑΙΔΕΙΑ βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής του κεφαλαίου και για όσο η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τα δημοκρατικά δικαιώματα τίθενται υπό την επιτήρηση του κράτους και των τρομονόμων, το Πολυτεχνείο θα βρίσκει πάντα τη θέση του στους κοινωνικούς αγώνες για τη ρήξη και την ανατροπή.   

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 •   Απόσυρση - Καμία εφαρμογή του προτεινόμενου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και των 4ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ της πειθάρχησης, του αυταρχισμού, της ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες συγγραμμάτων.
 •   ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Να λήξει η άρση του ασύλου στην Κνωσσό και να γίνεται ελεύθερα και χωρίς ωράριο η είσοδος στο πανεπιστήμιο. Να απομακρυνθεί η φρουριακού τύπου περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης.
 •    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.
 •    Να κλείσουν και να καταργηθούν τα ΙΕΚ/ΚΕΣ/ΚΕΚ. Παλεύουμε μαζί με τους φοιτητές των ΚΕΣ.
 •    Πλήρης δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αύξηση της χρηματοδότησης της σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Κατάργηση της βάσης του 10. Ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε όλες τις σχολές. Παλεύουμε για Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
 •    Ενιαία πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
 •    Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. ΟΧΙ στην εντατικοποίηση των σπουδών μας.
 •    Κατάργηση των stage δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα stage και των συμβασιούχων κάθε χώρου. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. 1400 ευρώ κατώτατο μισθό. Να σταματήσει η λειτουργία τομέων του πανεπιστημίου με επινοικιαζόμενο προσωπικό. Δημόσιο μόνιμο και ασφαλισμένο προσωπικό για κάθε τομέα(π.χ. καθαρισμός).
 •    Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Αντικαπιταλιστική ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ. Να σταματήσει η εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα(Αφγανιστάν, Ιρακ, Σομαλία, Βαλκάνια κ.ο.κ.).
 •    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Κρατικοποίηση του λιμανιού χωρίς αποζημίωση στην Cosco. Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών και των stage.
 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

 •  Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση της απόφασης.
 •  Πορεία για το Πολυτεχνείο 6μμ Πλ. Ελευθερίας. Πολιτική διαδήλωση και όχι θρήνος. Οι Σύλλογοι Φοιτητών να μην καταθέσουν στεφάνια. Δεν θρηνούμε οργανώνουμε!
 •    Να έρθουμε σε επαφή με το συντονιστικό των εργαζόμενων στα stage στο Ηράκλειο ώστε να μπούνε στην κορυφή της πορείας του Πολυτεχνείου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Να δηλώσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στην προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νέα γενιά της ανασφάλειας, της απασχολησιμότητας, των 600ευρώ, των stage.
 •    Παράσταση διαμαρτυρίας σε κάθε σύγκλητο με θέμα τον εσωτερικό κανονισμό και την κατάργηση του ασύλου. Στις 3/12 που υπάρχει σύγκλητος για άσυλο και εσωτερικό κανονισμό να κλείσουμε όλες τις σχολές και να μεταφερθούμε με πούλμαν πληρωμένα από τους συλλόγους στο Ρέθυμνο. Οι σύλλογοι να διακόψουν τη σύγκλητο αν πάει να πάρει αντιπαραθετική με τις αποφάσεις μας θέση.
 •  Εξορμήσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε κοινωνικούς χώρους για ενημέρωση της κοινωνίας.
 •  Οργάνωση συντονισμού συνδικάτων και φορέων για το Πολυτεχνείο.
 •  Επόμενη ΓΣ φοιτητών Πέμπτη 19/11.
 •     Συντονισμό με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις 28/11.
 •     Να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο. Να σταματήσει η κατάληψη των σχολών της Αθήνας(ΑΣΟΕΕ, Νομική, Πάντειος, Παιδαγωγικό) από την αστυνομία με τη σύμπλευση της κυβέρνησης.
 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License