Απομυθοποιημένος ο καπιταλισμός

Ο καπιταλισμός φαντάζει πλέον απομυθοποιημένος, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ΒΒC World Service.

  Όπως δείχνει η δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η ClobeScan για λογαριασμό του ΒΒC, μόλις το 11% των ερωτηθέντων, σε 27 χώρες, θεωρούν ότι η καπιταλιστική οικονομία λειτουργεί σωστά, ενώ για το 51% των ερωτηθέντων, απαιτείται αναδιάρθρωση και περισσότερος ρυθμιστικός έλεγχος προκειμένου να βελτιωθούν οι ατέλειες του συστήματος.

Μόνο σε δύο χώρες, στις ΗΠΑ (25%) και στο Πακιστάν (21%),το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά υπό την παρούσα μορφή του, ξεπέρασε το 20%.

Η συγκεκριμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 Ιουνίου και 13 Οκτωβρίου, σε δείγμα 29.033 ατόμων και δημοσιεύθηκε σήμερα, στην 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους και στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος από το 1929.

"Ίσως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 να μην ήταν, όπως νομίζαμε τότε, η συντριπτική νίκη του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων δώδεκα μηνών", σχολίασε ο Νταγκ Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GlobeScan.

Επίσης στην έρευνα το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνουν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά βίας ξεπερνά το ήμισυ του δείγματος (54%), ενώ το 22% εκτιμά ότι ήταν "μία άσχημη εξέλιξη" και το 24% δεν εκφράζει άποψη.

Οι Αμερικανοί είναι οι πλέον ένθερμοι (81%) και μετά ακολουθούν οι Πολωνοί (80%), οι Γερμανοί (79%), οι Βρετανοί (76%) και οι Γάλλοι (74%).

Στην ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι είναι λιγότερο κατηγορηματικοί (63%), ενώ ένα 61% των Ρώσων, καθώς και το 54% των Ουκρανών, δηλώνει ότι νοσταλγεί τη Σοβιετική Ένωση.

Επίσης, κατά μέσο όρο, το 23% των ερωτηθέντων, θεωρεί αδύνατη μία βελτίωση του καπιταλιστικού συστήματος και πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το 43% των Γάλλων δηλώνει αρνητικό και μετά ακολουθούν οι Μεξικανοί (38%) και οι Βραζιλιάνοι (35%).

Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, στις 17 από τις 27 χώρες, ζητά μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με πρώτους τους Βραζιλιάνους (87%), τους Χιλιανούς (84%), ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι (76%), οι Ισπανοί (73%) και οι Κινέζοι (71%).

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)


πηγή: enet.gr

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License