Απολογία Α. ΚΑΝΑ Δευτέρα, 26.10.09

ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

98η συνεδρίαση

 

Δευτέρα, 26.10.09

Ξεκινώντας την απολογία του ο Α. Κανάς αναφέρθηκε στη συρρίκνωση των ελευθεριών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων που υπέστη. Ενώ περίμενε να τον προστατεύσει η Δικαιοσύνη, όπως, είπε, αυτή πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ομως, στη δεύτερη δίκη, οι δικαστές απαλλαγμένοι από το άγχος των Ολυμπιακών Αγώνων, τον αθώωσαν, κρίνοντας παντελώς αναξιόπιστη την Κυριακίδου. Λίγο αργότερα, το πενταμελές εφετείο αναστολών έκρινε ότι δεν είναι «αδίστακτη προσωπικότητα» και τον αποφυλάκισε. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δίκη γίνεται μακριά από τη δημοσιότητα και ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών, μολονότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κατηγορίες. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον ΕΛΑ και με τις ενέργειες του ΕΛΑ. Αλλωστε, κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε το παραμικρό για συμμετοχή του στις ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα τα οποία δείχνουν την πίεση που ασκούνταν στα δικαστήρια για καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο Κανάς αναφέρθηκε στην προσωπική του περιπέτεια με την Κυριακίδου και στο γεγονός ότι αναγκαζόταν να νοικιάζει σπίτια σε άλλο όνομα, για να αποφύγει την καταδιωκτική της μανία. Επανέλαβε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον ΕΛΑ και κατέληξε λέγοντας στους δικαστές: θέλω να μου πείτε για τι πράγμα πρέπει να απολογηθώ. Να απολογηθώ για την Κυριακίδου, που κατέστρεψε τη ζωή μου και τη ζωή του παιδιού μου; Τι να πω εγώ για τα όσα λέει μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα, που από δικαστήριο σε δικαστήριο ορκιζόταν ότι στο προηγούμενο δικαστήριο έλεγε ψέματα; Ανέφερε δε σημεία από τις αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις της Κυριακίδου. Να απολογηθώ –είπε– γι’ αυτούς που λέει ότι γνώρισε στον ΕΛΑ και που, όλως τυχαίως, είναι όλοι νεκροί; Ολα όσα είπε η Κυριακίδου θα μπορούσε να τα πει οποιοσδήποτε, αρκεί να διάβαζε εφημερίδες και να παρακολουθούσε την επικαιρότητα. Είναι τρελή, έχει εμμονές και η Αστυνομία τη διάλεξε για να στηρίξει την κατηγορία. Θέλω να απολογηθώ για τις κατηγορίες, αλλά είπε τίποτα η Κυριακίδου για τις κατηγορίες; Και επειδή η Κυριακίδου δεν είπε τίποτα, πρέπει εγώ να πάω στη φυλακή;

Τα μόνα σπίτια που νοίκιασα ήταν στην Πάτμου και την Αμορίου, ξεκαθάρισε ο Κανάς. Με Τενέδου ή Πολέμωνος δεν έχω καμιά σχέση, δεν ξέρω πού είναι. Αν ήμασταν σύντροφοι στον ΕΛΑ, δεν θα της είχα δώσει κλειδιά και για την Πάτμου, δεν θα της έλεγα να πάει να αερίσει; Πώς μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα σπίτια ήταν γιάφκες, όταν τα επισκέπτονταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές, όταν τα καθάριζε η μάνα μου, όταν τα γνώριζαν φίλοι και συγγενείς; Πάτμου και Αμορίου δεν ήταν γιάφκες. Αν ήταν γιάφκες, θα είχε έρθει έστω και ένας αστυνομικός να το καταθέσει. Ο Κανάς αναφέρθηκε στα λογικά τερατουργήματα που κατέθεσαν οι λιγοστοί μάρτυρες που φάνηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν την κατηγορία, αλλά και στη διάψευσή τους από άλλους μάρτυρες, όπως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην Πολέμωνος, που κατέθεσε ότι ουδέποτε έχει δει την Κυριακίδου και τον Κανά.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο ίδιος ουδέποτε ανήκε στο χώρο της άκρας Αριστεράς και ψήφιζε πάντοτε κοινοβουλευτικό κόμμα. Δήλωση που είχε κάνει διά του συνηγόρου του στις 3.5.04, στην οποία αναφέρθηκε η πρόεδρος, θυμίζοντας ότι έλεγε πως νεαρός ανήκε στην άκρα Αριστερά, έγινε χωρίς ο ίδιος να την έχει διαβάσει, επειδή ήταν στη φυλακή και δεν μπορούσε να συνεργάζεται με το συνήγορό του, με αποτέλεσμα μέσα στη βιασύνη να γίνονται τέτοια λάθη. Απαντώντας, επίσης, στην πρόεδρο, αποδοκίμασε εκ νέου όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ, ενώ η πρόεδρος σχολίασε ότι αυτό δεν το έκανε με δική του πρωτοβουλία, αλλά απαντώντας σε ερώτηση!

Η πρόεδρος προσπάθησε σώνει και καλά να δικαιώσει, εν μέρει έστω, την Κυριακίδου, με το επιχείρημα ότι κάποια πράγματα που κατέθεσε δεν μπορούσε να τα γνωρίζει. Ο Κανάς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Για παράδειγμα, ένα επιχείρημα της προέδρου ήταν πως η Αστυνομία βρήκε τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος της Πολέμωνος στο Μενίδι και όχι στις Τρεις Γέφυρες, απ’ όπου είχε φύγει πριν 14 χρόνια. Ομως, η Κυριακίδου ήξερε να περιγράψει το παλιό του σπίτι στις Τρεις Γέφυρες, γεγονός που –κατά την πρόεδρο– σημαίνει ότι δεν είναι γενικά αναξιόπιστη! Και πού είναι το παράξενο; Αν το διαμέρισμα της Πολέμωνος είχε νοικιαστεί από την Αστυνομία, για δική της χρήση, λογικό είναι να γνωρίζουν πού κατοικούσε τότε ο ιδιοκτήτης του, να πάνε την Κυριακίδου μια βόλτα στο σημείο και να δει ότι το σπίτι ήταν μια μονοκατοικία μ’ ένα φοίνικα στην αυλή. Δεν γίνεται να παραβιάζεται η κοινή λογική, προκειμένου να θεωρηθεί η Κυριακίδου ως «εν μέρει αξιόπιστη» μάρτυρας.

Στο ίδιο στιλ ο τακτικός εισαγγελέας αναρωτιόταν πώς ήξερε η Κυριακίδου το Μάη του 2002 και αναφερόταν στη 17Ν με το όνομα «Νικήτας», όταν η ανάμιξη αυτού του ονόματος με τη 17Ν έγινε μήνες μετά. Ο Κανάς και σ’ αυτό δεν μπορούσε να απαντήσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Ξεχνά ο εισαγγελέας ότι αυτό το όνομα έχει αποδοθεί σε τουλάχιστον τρεις από τους φερόμενους ως μέλη της 17Ν (Γιωτόπουλο, Παπαναστασίου και Π. Σερίφη), χωρίς να αποδειχτεί ποτέ ότι όντως είχαν αυτό το ψευδώνυμο; «Νικήτα» είχαν βαφτίσει στην αρχή το Γιωτόπουλο (γι’ αυτό και έβαλαν αυτό το όνομα στο στόμα της Κυριακίδου, όταν η υπόθεση στηνόταν στη βάση του αρχικού σενάριου, με το «ενιαίο κέντρο της τρομοκρατίας»), στη συνέχεια όμως του απέδωσαν το ψευδώνυμο «Λάμπρος». Δεν θα ήταν, λοιπόν, λογικότερο η Κυριακίδου να μιλά για «Λάμπρο», αν όντως ήξερε κάτι και δεν επαναλάμβανε αυτά που την είχαν δασκαλέψει να λέει;

Σε ό,τι αφορά τον Χρ. Τσιγαρίδα, ο Κανάς εμφανίστηκε «μαζεμένος». Είπε πως από τη στιγμή που συνελήφθη ο Τσιγαρίδας έπρεπε να μιλήσει για τη γνωριμία του με τον Κανά και την Κυριακίδου και να πει ότι ο Κανάς δεν έχει καμιά σχέση με τον ΕΛΑ! Επειδή δεν το είπε, νομιμοποίησε την Κυριακίδου και στήριξε το κατηγορητήριο!!! Αργότερα, όμως, οι πρώτες ερωτήσεις της προέδρου αφορούσαν τα όσα ο Κανάς έχει πει για τον Τσιγαρίδα στα προηγούμενα δικαστήρια. Επιβεβαίωσε, λοιπόν, τις δηλώσεις του και μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας κατά του Τσιγαρίδα, λέγοντας πως τα χρόνια που ήταν στη φυλακή διάβασε βιβλία και διαπίστωσε πως όλοι όσοι ήταν μέλη «σ’ αυτές τις οργανώσεις» τα έκαναν όλα! Δεν γνωρίζει αν ο Τσιγαρίδας ήταν και στο ένοπλο του ΕΛΑ, αλλά βγάζει συμπεράσματα απ’ όσα έχει διαβάσει!!! Απαντώντας στον εισαγγελέα, είπε επίσης ότι η λογική λέει πως όποιος είναι μέλος μιας οργάνωσης σαν τον ΕΛΑ γνωρίζει για τις εκρήξεις!!! Κανείς, βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να τον ρωτήσει να αναφέρει μερικούς τίτλους βιβλίων που διάβασε και έβγαλε αυτό το συμπέρασμα (να μάθουμε και μεις, βρε αδερφέ, που δεν έχουμε υπόψη μας τέτοια βιβλία). Βολεύει, βλέπετε, η μετατροπή του Κανά σε μάρτυρα κατηγορίας κατά του Τσιγαρίδα, αφού βέβαια οι βλακείες που λέει ο Κανάς μετατραπούν, σε συνδυασμό με την… μερική αξιοπιστία της Κυριακίδου, σε εργαλείο αυτοενοχοποίησής του.

Αργότερα, ο εφέτης Πιπιλίγκας θύμισε στον Κανά, ότι στο μεν πρώτο δικαστήριο είχε δηλώσει πως είχε παρεξηγήσει τη στάση του Τσιγαρίδα, αλλά μετά τις διευκρινίσεις που αυτός έδωσε στη διάρκεια της δίκης μένει ικανοποιημένος, στο δε δεύτερο δικαστήριο άρχισε να βρίζει τον Τσιγαρίδα «λαμόγιο» κ.λπ., που δέχτηκε να παραστήσει το μέλος του ΕΛΑ για να πάρει λεφτά και να ξεχρεώσει τα ξενοδοχεία του. Ο Κανάς άρχισε να τα μασάει και να μη μπορεί να δώσει μια πειστική εξήγηση. Είπε δε πως και στο πρώτο δικαστήριο είχε γράψει τέσσερις σελίδες για τον Τσιγαρίδα, όμως οι δικηγόροι του του είπαν ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθεί με τον Τσιγαρίδα και τις έσκισε! Δε μπόρεσε, όμως, να δώσει καμιά πειστική απάντηση στο ερώτημα του –συνήθως λιγομίλητου– αναπληρωτή προέδρου: για ποιο λόγο ο Τσιγαρίδας να μπει σε τέτοια ταλαιπωρία;

Για μας, όμως, άλλο είναι το κρίσιμο ερώτημα: για ποιο λόγο τα βλακώδη παραληρήματα του Κανά κατά Τσιγαρίδα (και όχι μόνο) απασχολούν τόσο πολύ το δικαστήριο; Θα εκφράσουμε την αίσθηση που μας δημιουργήθηκε απ’ αυτή την επιμονή. Χωρίς από κανέναν παράγοντα της δίκης να ειπωθεί ευθέως, είδαμε να πλανάται στην ατμόσφαιρα ένα σενάριο: η Κυριακίδου λέει κάποιες αλήθειες (μαζί με ψέματα, άντε και κάποια άλλα που τη δασκάλεψαν να πει) και αυτό αποδεικνύει ότι κάτι ήξερε. Αυτό το κάτι επιβεβαιώνεται και από το μίσος που επιδεικνύει ο Κανάς κατά του Τσιγαρίδα! Ομως, αυτό το σενάριο δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο Κανάς τα έχει βάλει όχι μόνο με τον Τσιγαρίδα, αλλά και με ολόκληρο το κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο τον υπερασπίστηκε. Πώς, λοιπόν, θα βγει πολιτική σχέση Τσιγαρίδα-Κανά απ’ αυτή την παραληρηματική και χωρίς κανένα λογικό έρεισμα συμπεριφορά του τελευταίου; Ισα-ίσα που ακριβώς αυτή η συμπεριφορά αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το ότι ο Κανάς δεν είχε καμιά σχέση με τον ΕΛΑ. Διάβολε, αν είχε οποιαδήποτε τριβή με την επαναστατική αριστερά, θα εύρισκε κάτι πιο έξυπνο να πει κατά του Τσιγαρίδα. Κάτι που ν’ ακούγεται επιεικώς πειστικό στ’ αυτιά κάθε τρίτου.


ΑΠΟ ΤΟ SITE THΣ ΚΟΝΤΡΑΣ http://www.eksegersi.gr

http://www.eksegersi.gr/efetio_ela/26_10.htm


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License