Συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρoνται εμπλεκόμενα στην υπόθεση Χαλανδρίου

Tου Γιαννη Σουλιωτη

Εφοδο σε ισόγειο διαμέρισμα των Εξαρχείων, που όπως αποκαλύφθηκε αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο καταδρομικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τρία άτομα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για τον ενοικιαστή του διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου 19 - 21 και Τσαμαδού και τη νεαρή φίλη του, στην οποία οι αστυνομικοί έχουν δώσει το προσωνύμιο «Miss Punk». Και οι δύο συγκαταλέγονται στους έξι καταζητούμενους για την υπόθεση του Χαλανδρίου, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων τα αποτυπώματά τους βρέθηκαν σε πλαστικές σακούλες που συνελέγησαν από το σπίτι στο Χαλάνδρι. Το τρίτο άτομο αναφέρεται μεν στη δικογραφία, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Προσήχθη από την περιοχή του Γαλατσίου μαζί με τον έναν εκ των τριών προφυλακισθέντων.

Πλήθος ευρημάτων

Η έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια ακολούθησε την ένοπλη επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ και τον τραυματισμό του αστυφύλακα Διαμαντή Ματζούνη. Παρέμεινε επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η αποκάλυψη ωστόσο όσων εκτυλίχθηκαν ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου στη συμβολή της οδού Κουντουριώτου με την Τσαμαδού αναδεικνύουν πτυχές της δραστηριότητας της ομάδας των νεαρών που σήμερα κατηγορούνται από τις διωκτικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, στο εσωτερικό του διαμερίσματος των Εξαρχείων βρέθηκε μεταξύ άλλων μεγάλος αριθμός από κουκούλες, 25 κράνη, 40 στειλιάρια, 50 αχρησιμοποίητες κάρτες sim, μπετόνια με βενζίνη και άδεια μπουκάλια μπίρας το στόμιο των οποίων ήταν καλυμμένο με φελό.

Τη στιγμή της εφόδου στο εσωτερικό του σπιτιού βρίσκονταν τα τρία προαναφερθέντα άτομα, τα οποία συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η «Miss Punk» αθωώθηκε, ενώ στους δύο νεαρής ηλικίας άνδρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή, μεταξύ άλλων, για την κατηγορία της απείθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε συλλέξει στο διάστημα πριν από την 5η Ιανουαρίου η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το διαμέρισμα των Εξαρχείων επισκέπτονταν όλα τα άτομα που σήμερα εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της «Συνωμοσίας». Ισχυρισμός που ωστόσο διαψεύδεται από τις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων, κάποιοι από τους οποίους για παράδειγμα δηλώνουν ότι γνώριζαν ελάχιστα τον ενοικιαστή του διαμερίσματος της οδού Κουντουριώτου.

Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου, όπως είναι ήδη γνωστό προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ δύο ακόμα άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία, από Χαλάνδρι και Περιστέρι. Ο πρώτος, αλλοδαπός, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν αντικείμενα που από την αστυνομία χαρακτηρίστηκαν όπλα (σιδερογροθιές κ.ά.), ενώ ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του. Μετά τα γεγονότα του Γενάρη το διαμέρισμα των Εξαρχείων ξενοικιάστηκε και οι συναντήσεις των νεαρών μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε μονοκατοικία στην οδό Κουμανούδη στην περιοχή του Γκύζη και εν συνεχεία στο ισόγειο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Παρότι οι διωκτικές αρχές συνέχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης ομάδας νεαρών, στους κόλπους των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. κυριάρχησε η αντίληψη ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν πετύχει την αποδόμησή της.

Συλλογή πληροφοριών

Αρχές Ιουνίου, ωστόσο, στην Αντιτρομοκρατική και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών περιήλθε πληροφορία που «στοχοποιούσε» τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Νέα Σμύρνη. Οι επιτελείς των υπηρεσιών ασφαλείας που κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κυρίως όμως να ερμηνεύσουν, την πληροφορία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επίκειται ένοπλη ληστεία στα γραφεία της ΔΕΗ από ομάδα σκληρών αντιεξουσιαστών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών. Κατόπιν αυτού, ανετέθη η επιτήρηση του χώρου σε κλιμάκιο αστυνομικών με επικεφαλής αξιωματικό. Οι αστυνομικοί που μετείχαν στο απόρρητο σχέδιο έφεραν πλήρη εξάρτυση, βαρύ οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ακόμα και χειροβομβίδες για την περίπτωση ένοπλης συμπλοκής κατά την επιχείρηση σύλληψης των δραστών.

Τους επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είχε κυριεύσει αισιοδοξία για επικείμενη σύλληψη αντιεξουσιαστών που καταζητούνται για ληστείες τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που διέταξαν να καθαριστούν τα κρατητήρια του 12ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που μετά τις συλλήψεις του 2002 είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους.

Την αρχική αισιοδοξία ωστόσο διαδέχθηκε η έκπληξη, καθώς το κλιμάκιο των αστυνομικών που μετέβη πρωινές ώρες στο σημείο διαπίστωσε ότι το προγηγούμενο βράδυ εκεί όπου αναμενόταν η ένοπλη ληστεία είχε εκδηλωθεί εμπρηστική επίθεση! Η εξέλιξη θεωρείται ότι οδήγησε στην επαναξιολόγηση των δεδομένων σχετικά με τη δράση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» επιταχύνοντας την επανενεργοποίηση του δικτύου συλλογής πληροφοριών για τη δράση της ομάδας των υπόπτων.

Εκρηξη βόμβας την Παρασκευή

Απάντηση στις συλλήψεις των κατηγορουμένων ως μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρείται από το αρχηγείο της Αστυνομίας η έκρηξη βόμβας, το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Γκιλφόρδου, κοντά στο σημείο όπου μιλούσε ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής. Ο ωρολογιακός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, παρόμοιος με αυτούς που κατηγορούνται ότι τοποθετούσαν οι συλληφθέντες του Χαλανδρίου. Τα ευρήματα στο σημείο της έκρηξης ενισχύουν την άποψη αρμοδίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πως «κάποιοι επιχειρούν να αποδείξουν ότι η οργάνωση παραμένει ζωντανή και ότι οι κατηγορούμενοι δεν ανήκουν στο επιχειρησιακό σκέλος της Συνωμοσίας». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται, πάντως, να μη διαθέτει πλήρη εικόνα των ατόμων που σχετίζονται με τους «μηχανισμούς - κατσαρόλες», ενώ η σύλληψη των τεσσάρων και η έκδοση ενταλμάτων εις βάρος άλλων έξι δεν αποτέλεσε καίριο πλήγμα στη δράση τoυς.


από ψάχτουλας 05/10/2009 1:43 πμ.


Ανασυνθέτουν το παζλ της τρομοκρατίας Οι κομάντος του Εφετείου, οι ένοπλες ληστείες και τα στέκια Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009


Η ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗεπίθεση που σημειώθηκε τον Μάιο του 2008 στο εργοτάξιο δίπλα στο Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, αποτελεί μία από τις πέντε «βάσεις» των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση των ένοπλων οργανώσεων, μετά και τον εντοπισμό πριν από δέκα ημέρες της «γιάφκας» της οδού 25ης Μαρτίου 8στο Χαλάνδρι. Η έρευνα προχωρεί ταυτόχρονα και στους ανοικτούς φακέλους ληστειών τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία
τριετία, καθώς και σε στοιχεία που έχουν προκύψει ύστερα από κατ΄ οίκον έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., των οποίων είχαν προηγηθεί επιθέσεις των οργανώσεων «Σέχτα Επαναστατών» και «Επαναστατικός Αγώνας». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συσχετίζει τις τελευταίες ημέρες πλήθος στοιχεία που αφορούν αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων, ηλεκτρονικά ίχνη σε υπολογιστές, εκκρεμείς φακέλους εμπρηστικών επιθέσεων, καθώς και προηγούμενες καταγραφές για την παρουσία νεαρών ατόμων σε έξι τουλάχιστον στέκια αντιεξουσιαστικών οργανώσεων σε όλη την Αθήνα.

Στις22 Μαΐου 2008 σημειώθηκε εμπρησμός τριών οχημάτων-μηχανημάτων στο εργοτάξιο δίπλα στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως. Την ευθύνη αυτής της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση «Κομάντο Χρήστος Τσουτσουβής», από το όνομα του δημιουργού της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 1985 σε αιματηρή συμπλοκή με τρεις αστυνομικούς στου Γκύζη.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σχηματίσει το 2008 την εντύπωση ότι δράστης της επίθεσης ήταν πιθανότατα ένας 30χρονος, ο οποίος θεωρείται συνεργάτης ληστή τράπεζας. Ο φάκελος αυτός επανεξετάζεται σήμερα καθώς διαπιστώνεται ότι ο 30χρονος αυτός διατηρούσε επαφή με ένα άλλο άτομο ίδιας ηλικίας, που φαίνεται ότι έχει κομβικό ρόλο στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστώσει επιπλέον ότι η «Σέχτα Επαναστατών» χρησιμοποιεί στις προκηρύξεις της μεγάλα, αυθεντικά αποσπάσματα κειμένων της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», ενώ σημειώνεται ότι η οργάνωση «Κομάντο Χρήστος Τσουτσουβής» έχει προχωρήσει σε κτυπήματα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ακριβώς έκανε και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

▅ «Γέφυρα» Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Εκείνο που διερευνούν οι αξιωματικοί είναι πώς γινόταν ο συντονισμός των επιθέσεων στις δύο πόλεις. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι πρώτες «επαφές» αντιεξουσιαστικών οργανώσεων στην Αθήνα και στη συμπρωτεύουσα έγιναν το 2003, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική, όταν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν αλλεπάλληλα χτυπήματα ομάδων αναρχικών στις δύο πόλεις. Μερικά μάλιστα σημειώνονταν κάθε φορά την 21η ημέρα, επί πολλούς μήνες την τελευταία εξαετία, την ημερομηνία δηλαδή όπου είχαν σημειωθεί τα πρώτα σοβαρά επεισόδια στη Σύνοδο του 2003. Αυτές οι επαφές οδήγησαν στην πορεία στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», με πρώτη κίνηση την υπεράσπιση μέσω προκήρυξης των απαγωγέων του θεσσαλονικιού επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά.

Μετά την επαναδιερεύνηση πολλών φακέλων οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κεντρικό ρόλο σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις παίζουν άτομα που έχουν διαπράξει την τελευταία πενταετία ληστείες τραπεζών για τη χρηματοδότηση του «αντάρτικου πόλης». Το συμπέρασμα δεν προκύπτει μόνον κατ΄ αναλογία με τη δράση της «17 Νοέμβρη», μέλη της οποίας την περίοδο 1980-2000 είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον επτά ληστείες τραπεζών. Από ανάλυση δειγμάτων DΝΑ έχει ανακύψει ότι μέλος της ομάδας των «ληστών με τα μαύρα» που είχαν επιτεθεί σε τράπεζες την περίοδο 2004-2006 είναι, όπως λένε οι αστυνομικοί, και μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ακόμη, υπάρχει σειρά ενδείξεων ότι καθοδηγητικά ή εκτελεστικά όργανα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και άλλων ένοπλων ομάδων είχαν συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών. «Τουλάχιστον πέντε ή έξι ληστρικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία τριετία στην Αθήνα έχουμε ενδείξεις ότι είναι έργο ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί.

▅ Το «κλειδί» σε μια επίθεση
Στις 5 Ιανουαρίου 2009 σημειώθηκε ένοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο ΜΡ-5 και χειροβομβίδα εναντίον τριών ανδρών των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη. Την ευθύνη αυτής της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Λίγες ώρες μετά την επίθεση η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε δύο κατ΄ οίκον έρευνες σε σπίτια υπόπτων που ζουν στην περιοχή των Εξαρχείων. Εντοπίστηκαν τότε μπιτόνια με βενζίνη, καλώδια και ορισμένα άλλα υλικά που κίνησαν το ενδιαφέρον των αστυνομικών. Ωστόσο αυτή η έρευνα δεν είχε καμία συνέχεια.

Με έκπληξη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα που σχετίζονταν με αυτούς τους ελέγχους του Ιανουαρίου του 2009 εμφανίζονταν και στη «γιάφκα» της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έχουν διαπιστώσει ότι οι αναφερόμενοι «πυρήνες» της οργάνωσης συχνάζουν σε αντιεξουσιαστικά στέκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως το Περιστέρι, η Κυψέλη, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο, το Κερατσίνι κτλ. Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχαν συγκεντρώσει την τελευταία τριετία σειρά στοιχείων για τις κινήσεις πολλών από αυτά τα άτομα. Στην αρχή πίστευαν ότι συμμετείχαν μόνο σε επεισόδια.

Τώρα πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις αναθεωρούνται και επανεξετάζονται.

▅ «Εγκέφαλοι» και προσαγωγές
O«Επαναστατικός Αγώνας», η «Σέχτα Επαναστατών», η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και οι άλλες οργανώσεις της νέας τρομοκρατίας, οι οποίες έχουν εμφανισθεί την τελευταία εξαετία, προήλθαν όλες έπειτα από στρατολογήσεις ατόμων του αντιε ξουσιαστικού χώρου, βεβαιώνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής τα επιτελικά στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας της Αστυνομίας φαίνεται να γνωρίζουν την ταυτότητα τουλάχιστον 15 ατόμων, τα οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου πολλά αποτυπώματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ωστόσοαπό τις προηγούμενες έρευνές της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται να γνωρίζει την ταυτότητα πολλών επισκεπτών της κατοικίας στο Χαλάνδρι, έστω και αν δεν διαθέτει τα αποτυπώματά τους. Ετσι, έχει αποφασισθεί να ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα προσαγωγές και νέων υπόπτων Η προσοχή στρέφεται στον ρόλο δύο 30χρονων, οι οποίοι εκτιμάται ότι ίσως συνδέουν τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με τις οργανώσεις «Σέχτα Επαναστατών» και «Επαναστατικός Αγώνας».

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί επανεξετάζονται και στο Λονδίνο από αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ με τη χρήση ειδικών συστημάτων ανάλυσης πληροφοριών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License