Ερευνούν τώρα την επίδραση των αμερικανικών χημικών στον πόλεμο του Βιετνάμ

Ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ θα μελετήσει την επίδραση των ισχυρών χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στο πόλεμο του Βιετνάμ στους κατοίκους

post image

Ειδικοί Αμερικανοί και Βιετναμέζοι θα μελετήσουν από κοινού την επίδραση που είχε ο "Πορτοκαλής Παράγoντας" στην υγεία των ανθρώπων. Το χημικό με κωδική ονομασία «Agent Orange» χρησιμοποιήθηκε από το 1961 έως το 1971 και ρίχτηκαν στο έδαφος εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα του από τις αμερικανικές δυνάμεις. Πρόκειται για ένα αποψιλωτικό που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ για να καταστρέφει το πράσινο και να αποτρέπει τους βιετναμέζοους μαχητές να κρύβονται στα δάση αλλά και για την καταστροφή των καλλιεργειών.

Η απόφαση για σύσταση ομάδας έρευνας αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης αμερικανο-βιετναμέζικης ομάδας ειδικών που συναντάται κάθε χρόνο για να μελετηθεί ο "Πορτοκαλής Παράγοντας" και κυρίως ένα από τα συστατικά του, η διοξίνη, ένα εξαιρετικά τοξικό χημικό συστατικό, αναφέρεται από αξιωματούχους.

Η ομάδα θα εξετάσει ειδικά την επίδραση που έχει η διοξίνη και άλλα συστατικά του Π.Π. σε πολίτες που ζουν κοντά σε παλιές αμερικανικές αεροπορικές βάσεις την Ντανάγκ, της Βιεν Χόα και της Χου Κατ, δήλωσε ο Λι Κε Σον, συμπρόεδρος της Κοινής Συμβουλευτικής Επιτροπής Αμερικανών και Βιετναμέζων.

Στη διάρκεια του πολέμου ο λεγόμενος "Agent Orange" αποθηκευόταν στις βάσεις αυτές και στη συνέχεια φορτωνόταν στα αεροσκάφη που ψέκαζαν με αυτόν μεγάλες ζώνες γης στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με ενώσεις θυμάτων του πολέμου του Βιετνάμ, αυτό το ισχυρό χημικό προκαλεί καρκίνο, τύφλωση, δερματικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές που είχαν επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα οι ΗΠΑ δεν έχουν αναφερθεί καθόλου στα συμπτώματα που προκάλεσε η χρήση αυτού του θανατηφόρου χημικού.

Περισσότερες πληροφορίες:

United States Department of Veterans Affairs http://www1.va.gov/agentorange/

Vietnam Agent Orange Campaign - http://www.vn-agentorange.org/

Fund for Reconciliation and Development (Agent Orange Links) - http://www.ffrd.org/agentorange.htm/

Vietnam Association of Victims of Agent Orange/Dioxin – http://www.vava.org.vn/

Collectif Vietnam Dioxine - http://www.vietnam-dioxine.org/

Kianh Foundation: http://www.kianh.org.uk/agentorange.htm

Εικόνες:


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=332356

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License