Απολαυστικό (και κυνικό) άρθρο των Λος Άντζελες Τάιμς για τον Τσάβεζ

Απόσπασμα από ένα απολαυστικό (και κυνικό) άρθρο των Λος Άντζελες Τάιμς για τον Τσάβεζ

Αξίζει πάντοτε η Δημοκρατία τον κόπο; By ANGEL RABASA April 24, 2002 http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-000029038apr24.story?coll=la%2Dnews%2Dcomment%2Dopinions ...Αλλά τι θα συμβεί όταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος εργάζεται για να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς; Τι θα συμβεί εάν ο ίδιος ηγέτης δρα για να υπονομεύσει τα παγκόσμια στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ; Και αν η συμπεριφορά του προέδρου αυτού υπερβεί τα όρια της ανοχής μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, και ανατραπεί, ποια μορφή δράσης θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας; Θα έπρεπε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρνηθούν κάθε σχέση με το νέο καθεστώς και να απαιτήσουν την αποκατάσταση του καθαιρεμένου προέδρου; Να συνεργαστούν με την διάδοχη κυβέρνηση και να αναζητήσουν μια γρήγορη επιστροφή στη δημοκρατία; Να μην κάνουν τίποτα; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας όταν εξετάζουμε τα διλήμματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπους με την τσαπατσούλικη απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. ...Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν ή υποστήριξαν την ανατροπή του Τσάβεζ. Αυτό θα ήταν ασυνεπές προς τις διεθνείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ. Αλλά αφού έγινε το πραξικόπημα, ήταν υποχρεωμένες οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επαναφορά του Τσάβεζ; Αυτή ήταν η θέση μιας πλειοψηφίας λατινοαμερικάνικων χωρών, που καταδίκασαν το πραξικόπημα. Μερικές χωρίς αμφιβολία έδρασαν βάσει αρχών. Άλλες δεν ήθελαν ίσως να δώσουν ιδέες στους στρατηγούς τους. Αλλά δεδομένου της ιστορίας του, η επιστροφή του Τσάβεζ στην εξουσία δεν ήταν απαραίτητα προς το συμφέρον της βενεζουελανής δημοκρατίας. Η προσπάθεια μετριασμού της νέας κυβέρνησης και μια γρήγορη επιστροφή στην πραγματική δημοκρατία θα ήταν μια πολιτική που εξόχως υπερασπίζεται κανείς.... Angel Rabasa, a senior policy analyst at the Rand Corp., is the author of "Colombian Labyrinth" (Rand, 2000).

από ΝΙΚΟΣ_Σ 26/04/2002 4:32 μμ.


Η ΚΥΡΙΑ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ W ΠΕΡΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΠΩΣ Ο ΤΣΑΒΕΖ ΝΑ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ [ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!]. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΙΞΗΣ Η ΜΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License