Απεργία εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

 

Σήμερα, 9 Ιουλίου 2009, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων απεργούμε και διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ απέναντι στις δομές μας και τους πολίτες, που δέχονται τις υπηρεσίες μας. Οι δύο εταίροι χρωστούν στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας 13 εκατομμύρια Ευρώ αθροιστικά από το 2006 μέχρι και το 2009. Όχι μονάχα τα χρήματα δεν δίνονται, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πως 6 εκατομμύρια Ευρώ θα καταβάλλονταν στις 29 Ιουνίου, όχι μονάχα μάς πετούν σαν μπαλάκι από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΚΑΝΑ και πάλι πίσω, χωρίς να ντρέπονται: Αλλά βρισκόμαστε, πλέον, στη δυσάρεστη θέση να παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Η πρωτοστατούσα στην επιχείρηση αυτή διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας κόλλησε στα Κέντρα Πρόληψης ημερομηνία λήξης λίγων μηνών, γραμμένη με ψιλά γράμματα ανάμεσα σε πομπώδεις διακηρύξεις για «νοικοκύρεμα και τάξη στα οικονομικά της υγείας» και διαφημιστικές εκστρατείες κόστους εκατομμυρίων ευρώ.  

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο άλλος χρηματοδότης των Κέντρων Πρόληψης, η ΚΕΔΚΕ, δηλώνει επίσημα ότι ετοιμάζεται να καταγγείλει την νέα προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης, που πριν λίγους μήνες συνυπέγραψε, μετά από πολλές πιέσεις. Η καταγγελία της σύμβασης σημαίνει διάλυση του κεντρικού νομιμοποιητικού πλαισίου που συνδέει την Πολιτεία με τα Κέντρα Πρόληψης. Παρ’ ότι ανεπαρκές, αν εκλείψει και αυτό το πλαίσιο, τότε τα Κέντρα Πρόληψης διαλύονται αυτομάτως. Διότι, από την άλλη πλευρά, ο ΟΚΑΝΑ, ως έτερος χρηματοδότης, προβλέπει μηδενικό ποσό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 για τα Κέντρα Πρόληψης!

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως επιχειρείται το κλείσιμο των δομών μας: Είμαστε απλήρωτοι, με ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς υλικά για παρεμβάσεις στον πληθυσμό, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία. Βλέπουμε συναδέλφους μας να αποχωρούν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όσοι απομείναμε, 335 ηρωικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, τρέχουμε ολημερίς και ολονυχτίς για να καλύψουμε τις ανάγκες των τοπικών πληθυσμών και, παράλληλα, για να ασκήσουμε πίεση προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ώστε να κρατήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά. Και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ να αρνούνται σταθερά την καταβολή της -προβλεπόμενης από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει- χρηματοδότησής μας, μοιράζοντας δημοσίως υποσχέσεις για τακτοποίηση των χρεών, τις οποίες δεν τηρούν σε καμιά περίπτωση, και υπερβαίνοντας -λες και έχουν στοιχηματίσει- κάθε γνωστό προηγούμενο θράσους,  υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για μας αυτή η χρονική περίοδος είναι περίοδος ζωής ή θανάτου του έργου μας και της επαγγελματικής μας υπόστασης και με αυτό το συναίσθημα και αυτήν την σκέψη πορευόμαστε αγωνιστικά! Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσει η Πρόληψη!

Καλούμε όλους τους πολίτες σε κοινό αγώνα, για να κρατήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων ανοιχτά! Ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για δημόσιες και δωρεάν παροχές ποιοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υγείας, ώστε να στηρίζονται στη δύσκολη καθημερινή πορεία τους μέσα σ’ ένα εξαρτητικό, ναρκω-θετημένο κοινωνικό περιβάλλον.

 Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 9 Ιουλίου οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της χώρας θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, με το εξής πρόγραμμα:

 

1). Στις 8.30πμ. συγκέντρωση στην είσοδο του Εθνικού Κήπου, για να πορευθούμε μέχρι τη Βουλή και να στείλουμε αντιπροσώπους, που θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και με τον Πρόεδρο και Μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά (9.00πμ.).

2). Στις 10.00πμ. πορεία από τη Βουλή προς τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΚΑΝΑ (οδός Αβέρωφ) και το Υπουργείο Υγείας (οδός Αριστοτέλους). Ενημερώνουμε τους πολίτες και στις 10.30 πμ., με τη συμπαράσταση ευαισθητοποιημένων  συμπολιτών μας, εκπροσώπων άλλων Σωματείων Εργαζομένων (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργαζόμενοι στην Υγεία, την Εκπαίδευση, την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, Συνάδελφοι από άλλες δομές Πρόληψης Ναρκωτικών), βουλευτών και αιρετών, αλλά και αρκετών διοικήσεων Κ. Π  (θα παραβρίσκεται η ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος των Κ.Π. Δήμου Αθηναίων, ο Δήμαρχος Ελληνικού, κος Κορτζίδης, εκ της διοίκησης Κ.Π. Ελληνικού- Αλίμου- Γλυφάδας- Αργυρούπολης, η Αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του οικείου Κ.Π.). ξεκινάμε τη διαμαρτυρία μας με συνθήματα, πανό και δρώμενα, μέχρι να μας δεχτεί ο Υπουργός και να μας εξηγήσει γιατί δεν καταβλήθηκαν τα 6 εκ. Ευρώ, που δημοσίως δεσμεύτηκε να καταβάλει στις 29 Ιουνίου, και πότε θα καταβληθούν τα 13 εκατομμύρια Ευρώ, που συνολικά οφείλονται από Υπουργείο Υγείας και ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης.

 

Παλεύουμε για Δημόσιες και Δωρεάν Υπηρεσίες Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας.

 


 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License