Τρεις συμπτώσεις για 2 πρόσωπα

...Μια δίκη για την υπόθεση τρομοκρατίας του ΕΛΑ, που είχε μετατραπεί σε διαδικασία-σούπα και ήρθε στο επίκεντρο με δραματικό τρόπο.

Τρεις συμπτώσεις για 2 πρόσωπαΜια δίκη για την υπόθεση τρομοκρατίας του ΕΛΑ, που είχε μετατραπεί σε διαδικασία-σούπα και ήρθε στο επίκεντρο με δραματικό τρόπο.

Η Σοφία Κυριακίδου ενώ οδηγείται για να καταθέσει σε μία απ' τις δίκες του ΕΛΑ. Ενας αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, που φύλασσε την πρώην συμμαθήτριά του στο νυκτερινό λύκειο και συγχρόνως κατέθετε ως μάρτυρας στη δεύτερη δίκη του ΕΛΑ. Μια δικαστική απόφαση-ντοκουμέντο που καταγράφει αυτή τη σχέση...

Ολα αυτά συνθέτουν ένα κουβάρι που πρέπει να ξεμπερδέψουν οι αρχές. Στο θολό τοπίο προστίθεται η άποψη της ίδιας της προστατευόμενης μάρτυρος, Σοφίας Κυριακίδου, που επικοινώνησε με την «Κ.Ε.» και είπε:

«Θα μιλήσω»

«Νιώθω οδύνη για όσα συνέβησαν. Οι άνθρωποι που το έκαναν δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον ΕΛΑ, ούτε και με την ιδεολογία του. Ζήτησα να μπω στο πρόγραμμα όχι για μένα, αλλά για το παιδί μου, που ήθελα να το προστατεύσω. Οποιος συνδέσει τη δολοφονία του Νεκτ. Σάββα με τη δίκη και τη δράση του ΕΛΑ θα με αναγκάσει να βγω και να μιλήσω...»

Αποκαλυπτικό, πάντως, είναι ένα απόσπασμα της δεύτερης πρωτόδικης απόφασης για τον ΕΛΑ, το 2004. Εκεί, στη σελίδα 1.679, καταγράφεται ευθέως η διαδικασία προστασίας της Κυριακίδου αλλά και η παλιά φιλική σχέση που είχε με τον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Α.Α., ο οποίος τη φύλασσε:

«...Αρνήθηκε (σ.σ.: η Κυριακίδου) αρχικά και παραδέχθηκε κατόπιν σε σχετικές ερωτήσεις στο ακροατήριο τη γνωριμία της με τους αστυνομικούς Π.Β. και Α.Α., παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος είχε για αρκετό χρονικό διάστημα (πέραν του ενός έτους) αναλάβει την προσωπική της φύλαξη και έχει βραβευθεί από την οικεία υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για διείσδυση στον ΕΛΑ... Ο κατηγορούμενος Κανάς υποστήριξε ότι ήταν αυτοί που την είχαν καθοδηγήσει για να προβεί στις ψευδείς καταγγελίες της...»

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός μάλιστα είχε καταθέσει και ως μάρτυρας σε αυτή τη δίκη και εκεί υποστήριξε:

«Δεν θυμόμουνα ότι ήμουν συμμαθητής με την Κυριακίδου στο εσπερινό σχολείο... Είναι τυχαίο να τεθώ επικεφαλής στην υπηρεσία παρακολούθησης μαρτύρων σε μια μάρτυρα που παλιά ήμασταν συμμαθητές...»

Η υπόθεση του ΕΛΑ έχει εξεταστεί από τρεις συνθέσεις δικαστηρίων από το 2003 μέχρι σήμερα:

1 Τα δυο πρωτόδικα καταδίκασαν τους Χρ. Τσιγαρίδα, Α. Κανά, Ειρήνη Αθανασάκη και Κ. Αγαπίου (πέθανε την Πέμπτη) για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

2 Η δεύτερη δίκη, όμως, για συγκεκριμένες εμπρηστικές ενέργειες, τους απάλλαξε, αμφισβητώντας τις καταθέσεις μαρτύρων.

3 Η τρίτη δίκη στο πενταμελές εφετείο διεξάγεται εδώ και μήνες στον Κορυδαλλό και, ενώ έχουν γίνει 62 συνεδριάσεις, σπάνια καλύπτεται από τα ΜΜΕ.

Στο ακροατήριο παρίστανται, συνήθως, μόνο η μητέρα της Αθανασάκη και οι συγγενείς του Χρ. Τσιγαρίδα, που τον συνοδεύουν αφού εκείνος δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του. Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι εδώ και μήνες.

Η μάρτυρας του κατηγορητηρίου, Σοφία Κυριακίδου, κατέθεσε και κατά κοινή ομολογία δεν επιβάρυνε τους κατηγορουμένους.

**Η Ειρήνη Αθανασάκη δήλωσε επίσης στην «Κ.Ε.» ότι «το αιματηρό επεισόδιο λειτούργησε προβοκατόρικα και η συγκεκριμένη πράξη δεν έχει καμία βάση πολιτικής συμπαράστασης. Οσο για την προστατευόμενη μάρτυρα, οι καταθέσεις της αντιστοιχούν στο κλίμα τρομολαγνίας του 2002...»


http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=56209Η τρομο-φοβία, οι «σωτήρες» και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος
Με αφορμή τη δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια, αστοί δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έφεραν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της «νέας τρομοκρατίας», της έναρξης του «νέου κύκλου αίματος από στυγνούς εκτελεστές», της «μαζικής τρομοκρατίας», που εκδηλώνεται πλέον με «στρατολογήσεις που έγιναν την περίοδο του Δεκέμβρη», και των «τρομοκρατών που σκοτώνουν αδιακρίτως». Αυτό είναι ένα κομμάτι από το ψηφιδωτό της φιλολογίας των αστικών μέσων ενημέρωσης, για ένα γεγονός πραγματικό. Που αντικειμενικά είναι ενάντια στο λαϊκό κίνημα, όπως είναι διαχρονικά η ατομική τρομοκρατία, ενώ αντίθετα βολεύει τα μέγιστα την άρχουσα τάξη, τον ιμπεριαλισμό. Σ' αυτό το ψηφιδωτό δεσπόζει η παλιότερη δήλωση (σ.σ. την επανέλαβε αυτές τις μέρες) του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ΠΑΣΟΚ) που προβάλλουν τα κανάλια αυτές τις μέρες, η οποία έγινε με αφορμή την επίθεση σε βάρος αστυνομικών στη Ζαΐμη στα Εξάρχεια. Ελεγε τότε: «Πρώτα θα σκοτώσουν έναν αστυνομικό και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε πιο μαζικές ενέργειες».

Το επόμενο είναι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για τη δράση των δυνάμεων καταστολής του αστικού κράτους και που στην ουσία λέει: Οι αστυνομικοί δεν έχουν το ελεύθερο να μπουζουριάζουν όποιον θεωρούν ύποπτο για οτιδήποτε, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα... Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό τέτοιο επιχείρημα από το ΒΗΜΑ της περασμένης Παρασκευής. «...Οι υπηρεσίες τάξεως της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων της σημερινής κοινωνίας». Και πιο κάτω εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην «ύπαρξη τμημάτων της κοινωνίας μας τα οποία αντιτίθενται σε κάθε έννοια αστυνόμευσης και καταστολής».

Τα παραπάνω δε λέγονται μόνα τους ούτε αποτελούν απλά και μόνο κάποιες εκτιμήσεις κάποιων δημοσιογράφων. Είναι η προσπάθεια να καλλιεργήσουν στη συλλογική συνείδηση ότι είναι ανάγκη να γίνει ακόμα πιο σκληρή η κατασταλτική δράση των μηχανισμών του αστικού κράτους και επιπλέον αυτό να τυγχάνει της πλήρους αποδοχής της κοινής γνώμης. Δηλαδή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να βλέπει ο Ελληνας που ζει στον Αγιο Παντελεήμονα τον χ αστυνομικό να συλλαμβάνει και να ξυλοκοπά τον μετανάστη ή να βλέπει τον ψ «αγανακτισμένο κάτοικο» να μαχαιρώνει μετανάστη και να φωνάζει και «ζήτω».

Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες του γεγονότος, δημοσιογράφος στο ΜΕΓΚΑ να εγκαλεί ολόκληρη την κοινωνία επειδή «δεν έκλεισαν οι τρύπες που εντόπισαν οι Αγγλοι πράκτορες της Σκότλαντ Γιάρντ» πριν ένα μήνα, δηλαδή να φακελωθούν όλοι οι Ελληνες μέσω της τράπεζας DNA, να λειτουργούν κάθε 5 μέτρα κάμερες παρακολούθησης και να παρακολουθούνται τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Την ίδια μέρα που ακούγονταν αυτά στην τηλεόραση, το ΒΗΜΑ (18/6) είχε ρεπορτάζ στο οποίο ανέφερε: «...Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον φέρεται να κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ετσι, δείχνουν ως «σωτήρες» τους Αγγλους και Αμερικανούς πράκτορες.

Οσοι αυτές τις μέρες κραυγάζουν για τη νέα γενιά τρομοκρατών, όσοι χαρακτηρίζουν εκείνους που δολοφονούν αστυνομικούς, θυμίζουμε ότι μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, τα γεγονότα του Δεκέμβρη και τις προβοκάτσιες με τις επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Κατεχάκη και στα Εξάρχεια, παρουσίαζαν συνεντεύξεις των Κουφοντίνα (ΝΕΑ), Ξηρού (τηλεόραση του ΑΛΤΕΡ, Τριανταφυλλόπουλος) και άλλων, οι οποίοι παρέδιδαν μαθήματα επαναστατικής τακτικής και τους έδιναν βήμα για διάλογο με άλλους κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις...

Η τακτική τους είναι επικίνδυνη και για έναν άλλο λόγο. Μέσα στο τσουβάλι της «τρομοκρατίας» (όπως την ορίζει η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της) προσπαθούν να βάλουν και το θέμα των μεταναστών. Εχει σημασία να δούμε ορισμένες αναφορές που έγιναν το τελευταίο διάστημα λίγο πριν αλλά και λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Το ΒΗΜΑ στις 27 του Μάη σε ρεπορτάζ που περιγράφει το τι είπαν Ισραηλινοί αστυνομικοί και πράκτορες σε συνέδριο για θέματα ασφάλειας που έγινε στην Αθήνα με αφορμή τις κινητοποιήσεις μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, γράφει: «Αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα, λόγω αυτής της παγκόσμιας αστάθειας, θα αποτελέσει μέρος του προβλήματος. Αν η Αλ Κάιντα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αδύνατο σημείο στη λήψη μέτρων ασφαλείας θα χτυπήσει κι εδώ». Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας με τους μετανάστες και την ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια, το ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν ελλείμματα σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο στα θέματα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης».

Γιατί συνδέουν το θέμα των μεταναστών με αυτό της τρομοκρατίας; Γιατί προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι για τα προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων φταίνε οι μετανάστες εργάτες και στη συνέχεια ρίχνουν και τα περί «Αλ Κάιντα» και τρομοκρατίας; Είναι μια κραχτή προσπάθεια όχι μόνο να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τους Ελληνες και τους μετανάστες από την πραγματική αιτία για τα προβλήματά τους - και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης - αλλά πολύ περισσότερο να «σπάσουν» στη συνείδησή τους τον κρίκο που λέει ότι μαζί πρέπει να παλεύουν για να ανατρέψουν την άθλια πραγματικότητα που τους καταδικάζει και τους μεν και τους δε στην εκμετάλλευση από το κεφάλαιο. Να θεωρούν ότι οι μετανάστες είναι - εκτός από όλα τα άλλα - και τρομοκράτες...

Με όλα αυτά τα αστικά κέντρα «ενημέρωσης» δένουν το «γλυκό» της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων να «χτίσουν» την αντίληψη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ότι είναι ανάγκη ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός να είναι σκληρός και αμείλικτος. Πού στοχεύουν όμως στην πραγματικότητα; Μήπως στις αυτοαποκαλούμενες «αντιεξουσιαστικές οργανώσεις»; Μήπως στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων όταν είναι γνωστό και έχει ομολογηθεί επίσημα από τους πρώτους διδάξαντες τα κόλπα - Αμερικανούς και Αγγλους - ότι οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους με ανάλογους μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών τους;

Ο στόχος τους είναι άλλος. Εκεί που κεντράρουν είναι να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα. Να υποταχτεί ο λαός και στο όνομα της τρομοκρατίας, των μηχανισμών, των φανερών και μυστικών υπηρεσιών, είτε στημένων απ' αυτές είτε χρησιμοποιούμενων, να απεμπολήσουν το δικαίωμα να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης ενάντιά τους, από ΕΕ, πλουτοκρατία. Το γυροφέρνουν πότε με τους «αντιεξουσιαστές» και τις δήθεν εξεγέρσεις, πότε με τους τρομοκράτες, αλλά είναι στοχοπροσηλωμένοι στο βασικό τους ταξικό αντίπαλο, που είναι η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα. Και είναι βούτυρο στο ψωμί τους τέτοιες ενέργειες γιατί λειτουργούν σαν άλλοθι στο να εντείνουν την καταστολή και να χτυπήσουν την καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζουν: Το οργανωμένο περιφρουρημένο εργατικό μαζικό λαϊκό κίνημα. Και γι' αυτό προσπαθούν να επιβάλουν την ψυχολογία του τρόμου και του φόβου σε συνδυασμό με την ένταση της κρατικής καταστολής που πάντα στοχεύει στη δημιουργία υποταγμένων λαών στη δικτατορία των μονοπωλίων.http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5142373&publDate=21/6/2009

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License