Τι εστί Κανάς και Κυριακίδου

Πριν βγάλουμε συμπεράσματα...

Ο νεκρός μπάτσος φύλαγε την Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του Κανά.
Βρήκα δυο αρθράκια που θα μας βοηθήσουν πριν βγάλουμε συμπεράσματα για να μάθουμε τι εστί Κανάς και ποιες οι σχέσεις του με την Κυριακίδου.

Αγγελέτος Κανάς

Οι ασφαλίτες αποδίδουν στον Α. Κανά το ψευδώνυμο «Τζωρτζ» και τον θεωρούν ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΕΛΑ που ειδικεύτηκε στην κατασκευή κάθε είδους αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μετεκπαιδεύθηκε από την οργάνωση του Κάρλος.
Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην πρώην γυναίκα του Κυριακίδου και στην διαμάχη που έχει μαζί της εδώ και χρόνια.
Μάλιστα ο Κανάς απ' το 2000 έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Κυριακίδου γιατί άφηνε απειλητικά μηνύματα στον αυτόματο τηλεφωνητή του με περιεχόμενο όπως «βρες καμιά φίλη του Χρήστου Τσουτσουβή για να βάλεις καμιά βόμβα» ή «ο Αγγελέτος, για να ξέρετε, είναι μέλος της "17 Νοέμβρη"».
Ο Κανάς είναι εκλεγμένος κοινοτάρχης Κιμώλου με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, εξ αιτίας του ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα για το καλό του τόπου του.


Οταν έγινε γνωστή η προφυλάκισή του 450 Κιμωλιάτες -περισσότεροι απ' όσους τον ψήφισαν- στις 22/2/2003 με τις υπογραφές τους, συμπαραστέκονται στον κοινοτάρχη τους "που είναι προφυλακισμένος εξ αιτίας δύο μαρτύρων, της Σοφίας Κυριακίδου και του Ιωάννη Βεντούρη, οι οποίοι εξυπηρετούν προσωπικά, διαπλεκόμενα και ιδιοτελή συμφέροντα".
Σημειώνουν ότι ο κοινοτάρχης τους "εδώ και χρόνια ασχολείται με ανιδιοτέλεια για το καλό και την πρόοδο της Κιμώλου". Και είναι "σίγουροι πως σύντομα θα είναι πάλι κοντά τους".


Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιοκάφρων πριν προφυλακιστεί δεν καταδίκασε την ένοπλη πάλη σαν μορφή πολιτικής δράσης.
Ο Κανάς έχει καταθέσει απολογητικό υπόμνημα το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά νομική επιχειρηματολογία σε σχέση με τον ισχυρισμό περί παραγραφής του αδικήματος το οποίο του καταλογίζεται, ενώ απάντησε και σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του ανακριτή.
Ερώτηση: «Κατηγορείστε για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Τι απολογείστε;».
Απάντηση: «Αρνούμαι την κατηγορία, δεν είχα ποτέ σχέσεις με τον ΕΛΑ».
Ερώτηση: «Πού αποδίδετε την εμπλοκή σας;».
Απάντηση: «Την αποδίδω στην κατάσταση της πρώην συζύγου μου η οποία κατασκεύασε σε βάρος μου αυτή την ιστορία για λόγους αντιζηλίας και εκδίκησης καθώς και σε λόγους πολιτικής αντιπαλότητας εξαιτίας της εκλογής μου στην Κοινότητα Κιμώλου».

Δήλωση του Αγγελέτου Κανά την πρώτη μέρα της δίκης

Θέλω να πως για άλλη μια φορά ότι είμαι αθώος, δεν έχω καμιά σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που μου αποδίδονται και αρνούμαι όλο το κατηγορητήριο. Θέλω να πως επίσης, ότι τον κ. Αγαπίου τον είδα για πρώτη φορά στο γραφείο του εισαγγελέα κ. Καρούτσου στις 2 Φλεβάρη του 2003, το ίδιο και την κ. Αθανασάκη. Τον κ. Κασσίμη τον είδα χθες για πρώτη φορά.
Πρόεδρος: Η γνωριμία σας περιορίζεται μόνο με τον κ. Τσιγαρίδα.
Α. Κανάς: Τον κ. Τσιγαρίδα τον γνωρίζω εδώ και 23 χρόνια. Είχαμε επαγγελματική συνεργασία, σχέση πολιτικού μηχανικού - ηλεκτρολόγου.
Πρόεδρος: Γνωρίζατε τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ που παραδέχτηκε ο ίδιος μέχρι το 1990;
Α. Κανάς: Αυτό μου προκάλεσε κατάπληξη. Δεν γνώριζα και ούτε είχα καταλάβει τέτοιο πράγμα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι στην Κάλυμνο που πήγαιναν δεν πήγαινα ούτε για να κάνω τον τουρίστα ούτε για να προμηθεύομαι και να προμηθεύω άλλους με εκρηκτικά. Πήγαινα και εργαζόμουν. Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν κάτοικοι της Καλύμνου που με γνωρίζουν. Δούλευα από τα χαράματα μέχρι και το βράδυ και καμιά φορά και με φώτα, για να βγάλω το μεροκάματο, γιατί να πάρω δουλειά εγώ εκεί κάτω έπρεπε από κάπου να κάνω έκπτωση και την έκπτωση την έκανα απ' την εργασία μου.

Τρικυμία εν κρανίω

Απ' την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο Αγγ. Κανάς καταγγέλλοντας εγγράφως τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα για τη δίκη των κατηγορούμενων ως μέλη του ΕΛΑ. Στο παραληρηματικό του σημείωμα διέπραξε ακόμα και την αήθεια να μιλήσει για «εργολάβους υπερασπιστές και νταβατζήδες». 

Ο Αγγ. Κανάς από τη Δευτέρα θα είναι κατηγορούμενος σε μια πολύ σημαντική δίκη, αντιμέτωπος με σωρεία στημένων κατηγοριών και σ' αυτή τη δύσκολη για τον ίδιο συγκυρία δε θέλουμε ν' ανοίξουμε μέτωπο. Αντίπαλος μας δεν είναι αυτός, αλλά το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Δε μπορούμε, όμως, και να προσπεράσουμε την προκλητική δήλωση του, γιατί -αν μη τι άλλο- αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δική μας πολιτική δειλία και -γιατί όχι;- ως επιβεβαίωση της καταγγελίας του. 

 Δυο λόγια μόνο: 

1) Η δίκη της Δευτέρας είναι ένα πολιτικό γεγονός και όχι μια ιδιωτική υπόθεση του κ. Κανά και των υπόλοιπων κατηγορούμενων. Επειδή πρόκειται για πολιτικό γεγονός ο καθένας έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί απέναντι σ' αυτό και να πει τη γνώμη του. Οσοι συγκρότησαν, λοιπόν, την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης δεν πήραν την άδεια των κατηγορούμενων για να ενεργήσουν. Αποφάσισαν μόνοι τους, αυτοτελώς, με βάση τα δικά τους πολιτικά κριτήρια. 

Δικαίωμα του κ. Κανά να μη θέλει καμιά έκφραση αλληλεγγύης προς το πρόσωπο του. Δικαίωμα και όλων όσων ενεργοποιούνται στο κίνημα αντίστασης ενάντια στην τρομοϋστερία και την κρατική τρομοκρατία να έχουν την άποψή τους για τη δίκη και για τις μεθοδεύσεις των διωκτικών αρχών, να την εκφράζουν δημόσια και να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν. 

Για ζητήματα ύψιστης πολιτικής σημασίας, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού, δεν θα πάρουμε την άδεια του οποιουδήποτε για να πράξουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. 

2) Ρωτάει ο κ. Κανάς με ποιο δικαίωμα βαφτίζουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση «υπόθεση του ΕΛΑ». Το ερώτημα θα ήταν εκ του πονηρού, αν δεν ήταν τόσο αφόρητα γελοίο. Δεν τη βαφτίσαμε εμείς, οι διωκτικές αρχές τη βάφτισαν. Μ' αυτές τις κατηγορίες θα δικαστούν όλοι οι κατηγορούμενοι. Ως μελή του ΕΛΑ. Εμείς δεν κάναμε τίποτ' άλλο από το να φωνάξουμε πως σ' αυτή την υπόθεση, για να επιδείξουν «αντιτρομοκρατικό» έρ­γο, ενέπλεξαν και τον Κανά, όπως και τους Αγαπίου, Αθανασάκη και Κασσίμη. 

Οχι μόνο υποστηρίζουμε την υπερασπιστική γραμμή όλων τους, αλλά και προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην άποψη ότι σε βάρος τους στήθηκε μια σκευωρία. Αυτό ο κ. Κανάς προφανώς δεν μπορεί να το κατανοήσει Κατανοητή η σύγχυση, αδικαιολόγητη όμως η αήθεια. 

Κανένας δεν δικαιούται να θέτει ερωτήματα του τύπου: «Μήπως για το στήσιμο αυτής της μεγάλης σκευωρίας έχετε συνάψει σύμβάση με τον κοινό εγκέφαλο, το κοινό ταμείο και με το επιτελείο κατασκευής ενόχων της ΓΑΔΑ;» Αυτό μόνο ως πολιτική αλητεία μπορεί να χαρακτηριστεί. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε, αν και η συμπεριφορά του κ. Κανά και εκείνων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του δεν μας κάνει καθόλου αισιόδοξους.

http://www.eksegersi.gr/ela/aggeletos_kanas.htm
---------------------------------------------------------------------------------------------

Η σχέση του με την Κυριακίδου

Καθημερινή ανανέωση

 23/6/04

 
Στην αρχή της συνεδρίασης συνεχίστηκε η κατάθεση της Ροζάνας Λογοθέτη, στην οποία υπέβαλε ερωτήσεις ο Α. Κούγιας.
Η μάρτυρας περιέγραψε όλο το εφιαλτικό σκηνικό με τη "δράση" της Κυριακίδου στην Κίμωλο, όπου απειλούσε τον Κανά, απειλούσε το συγγενικό περιβάλλον της σημερινής συζύγου του, προσπαθούσε να "στήσει" κόσμο εναντίον του, με διαδόσεις, βρισιές και ό,τι άλλο κατέβαζε το άρρωστο μυαλό της. Σημειώνουμε και πάλι ότι η κ. Λογοθέτη δεν είχε κανένα ιδιαίτερο λόγο να έρθει να υποστηρίξει τον Κανά, δεδομένου ότι αυτός ήταν φίλος του τέως συζύγου της και είχε καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον της στη δίκη για το διαζύγιό της. Γι' αυτό άλλωστε η Κυριακίδου την είχε προσεγγίσει και προσπαθούσε να τη μυήσει στα αρρωστημένα σχέδιά της, που μόνο με όρους ψυχοπαθολογίας μπορεί κάποιος να προσεγγίσει.

Εκείνο που αποδείχτηκε περίτρανα από τις γλαφυρότατες περιγραφές της Ρ. Λογοθέτη είναι πως η Κυριακίδου ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να την προσεγγίσει η Αντιτρομοκρατική και να "δουλέψει" μαζί της.
Πολύ πριν γίνει αυτή η επαφή, η Κυριακίδου ήταν μια γυναίκα καθυστερημένη, πλημμυρισμένη από προσωπικό μίσος ενάντια στον Κανά και τη νέα σύζυγό του, αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να τον "νετάρει", όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην κ. Λογοθέτη. Αλλωστε, αυτή την εικόνα έδωσε η Κυριακίδου όχι μόνο στην περιβόητη συνέντευξή της στην Παναγιωταρέα (την οποία τώρα καταγγέλλει και δεν δέχτηκε να απαντήσει σε καμιά ερώτηση σχετικά μ' αυτή), αλλά και στην κατάθεσή της στο δικαστήριο, όταν κάποια στιγμή την έπιασε υστερία και επιδόθηκε σ' έναν μισάωρο παραληρηματικό μονόλογο κατά του Κανά. Αυτή είναι η "συγκροτημένη" μάρτυρας του εισαγγελέα και η "αξιόπιστη" μάρτυρας του δικαστήριου.

Ο Γεώργιος Πασαμιχάλης, πρώην σύζυγος της Ρ. Λογοθέτη και αδελφικός φίλος του Α. Κανά, ενίσχυσε τα στοιχεία της προηγούμενης μάρτυρα για την προβληματική σχέση Κυριακίδου-Κανά και τη στενή σχέση Κυριακίδου-Βεντούρη, που ήταν κοινό μυστικό στην Κάλυμνο ότι είχε εξελιχθεί σε ερωτική. Αναφέρθηκε στον ανελέητο πόλεμο της Κυριακίδου κατά του Κανά, που έφτασε στο σημείο να τον πετροβολάει στο δρόμο και να του ξεριζώσει ένα νεοφυτευμένο αμπέλι (αυτό το πιστοποίησε και η Αστυνομία που κλήθηκε).
Χαρακτηριστική για τις προθέσεις της προέδρου είναι η παραπειστική ερώτηση που απηύθυνε στον μάρτυρα, όταν αυτός αναφέρθηκε στις σχέσεις του Κανά με το παιδί του, θέτοντάς του ως δεδομένο ότι ο Χρ. Τσιγαρίδας δήλωσε πως η κόρη του Κανά δεν είχε λεφτά για να πιει έναν καφέ.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας παρενέβη και έβαλε αμέσως τα πράγματα στη θέση τους. Θύμισε σε όλους τους παράγοντες της δίκης ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως η Κυριακίδου του είπε πως ο Κανάς δεν έδινε λεφτά για το παιδί και όχι πως το διαπίστωσε ο ίδιος. Συμπλήρωσε δε, ότι στη φυλακή έμαθε από τον Κανά πως έστελνε λεφτά στο παιδί του, τα οποία τα έπαιρνε η Κυριακίδου.
Η πρόεδρος δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο μετά την παρέμβαση Τσιγαρίδα. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πόσο αμερόληπτη είναι αυτή η συμπεριφορά. Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η κατάθεση του μάρτυρα, ότι έχει επισκεφτεί τον Κανά στην Πάτμου, που ήταν βέβαια κατοικία του και όχι γιάφκα.

Η Ευγενία Σάρδη, σύζυγος εξαδέλφου του Κανά, κατέθεσε ότι από το 1976 που μπήκε στην ευρύτερη οικογένεια Κανά ουδέποτε συστήθηκε με την Κυριακίδου. Η εικόνα που έχει γι' αυτή είναι η εικόνα ενός αγριμιού που αναζητά τον Κανά και τον βρίζει μπροστά στον κόσμο. Κατέθεσε δε -κι αυτό είναι σημαντικό- ότι όλοι οι συγγενείς του Κανά γνώριζαν ότι νοίκιαζε διαμερίσματα στην Πάτμου και την Αμορίου, αρκετοί τον επισκέφτηκαν σ' αυτά και ότι πάντα τους τόνιζε να προσέχουν μη τυχόν και μάθει τις διευθύνσεις που έμενε η Κυριακίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση του Ιωάννη Πρεζάνη, ο οποίος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κιμώλου με τον συνδυασμό Κανά.
Ο μάρτυρας Αγγελέτος Βενιός, ξάδερφος και κουμπάρος του Κανά στο γάμο του με την Κυριακίδου, κατέθεσε ότι από τη στιγμή του γάμου, για τον οποίο επιστρατεύθηκε σε ένα διάλειμμα από τα μπάρκα του (τότε ήταν ναυτικός), κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μ' αυτόν τον γάμο. Περιέγραψε κι αυτός την αλλοπρόσαλλη και ψυχοπαθολογική συμπεριφορά της Κυριακίδου.
Η πρόεδρος έδειξε τις προθέσεις της και κατά την εξέταση αυτού του μάρτυρα, υποβάλλοντας ερωτήσεις που αμφισβητούσαν τα όσα κατέθετε και έδειχναν να υιοθετούν τους αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς της Κυριακίδου. Αυτή της η στάση προκάλεσε το εύστοχο σχόλιο του Α. Κούγια: "Φαίνεται πως η δίκη έπρεπε να τελειώσει με την κατάθεση της Κυριακίδου".

Ο μάρτυρας Αναστάσιος Λίλλης κατέθεσε επίσης για τις προβληματικές σχέσεις Κανά-Κυριακίδου και για τον ανελέητο πόλεμο που η δεύτερη εξαπέλυσε κατά του πρώτου. Το πιο χαρακτηριστικό από όσα κατέθεσε ήταν ότι η Κυριακίδου πήγαινε στο καφενείο των Κιμωλίων-Μηλίων στον Πειραιά και έγραφε "17Ν" πάνω σε ανακοινώσεις που κόλλαγε στον τοίχο ο Κανάς (για τα δημοτικά πράγματα της Κιμώλου).

Στη συνεδρίαση κατέθεσε ακόμη και ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα, ο Εμμανουήλ Κουτούζης, που καθυστέρησε να έλθει από την Κίμωλο.
Ηταν μια ακόμη ειλικρινής κατάθεση ενός Καλύμνιου, ανθρώπου συντηρητικού και θρήσκου, που τα είπε όλα με λίγες λέξεις: "Μετά τον Χριστό είναι ο Χρήστος".
Ο μάρτυρας, όμως, είχε να πει κάμποσα και για την Κυριακίδου και τις σχέσεις της με τον Κανά, γιατί είναι από τους μετόχους ενός ξενοδοχείου στο οποίο ο Κανάς έκανε τα ηλεκτρολογικά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κυριακίδου ήταν προβληματικιά και ο Κανάς αντιμετώπιζε τρομερά προβλήματα μαζί της. Δεν τον άφηνε να δουλέψει.
Ρωτήθηκε ακόμα και για την πιθανότητα να έπαιρνε ο Κανάς εκρηκτικά από την Κάλυμνο για λογαριασμό του ΕΛΑ και ήταν κατηγορηματικός: Κανένας στην Κάλυμνο δεν μπορεί να προμηθευτεί εκρηκτικά, γιατί η Αστυνομία γνωρίζει το κύκλωμα των προμηθευτών και θα το μάθει αμέσως. Κι ακόμα, εκείνη την εποχή ίσχυε το ειδικό τελωνειακό καθεστώς των Δωδεκανήσων και όποιος μετέφερε εκρηκτικά ρισκάριζε να πέσει στον έλεγχο του τελώνη.

http://www.eksegersi.gr/arxeio_ela/23_6.htm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License