ένα χτύπημα σε εκκλησία - μια άποψη

Ανεξιθρησκεία θα χουμε στην αναρχία;;;

Ανεξιθρησκεία θα χουμε στην αναρχία;;;

Καταρχήν να πω ότι ακόμα και αν δεν υιοθετώ τα χτυπήματα με γκαζάκια εν γένει τα δέχομαι ως ένα κομμάτι του κινήματος, με όλες τις ιδεολογικές ενστάσεις. Αυτό για πιστοποιητικό αναρχοφροσύνης.
Η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη έχει νομίζω στο παρελθόν κάνει αρκετά πετυχημένα ( στο επίπεδο του συμβολικού) χτυπήματα και σίγουρα ο πολιτικός λόγος των προκηρύξεών της δείχνει ας πούμε περισσότερη συγκρότηση από τις διάφορες "σέχτες".

Το χθεσινό χτυπημα πάντως ήταν εντελώς αντικοινωνικό, αποτυχημένο πολιτικά και για μένα αντιαναρχικό.

Χτυπήσαν οι σύντροφοι εκκλησίες. Δηλαδή λατρευτικούς χώρους μιας θρησκείας, που παραμένει θρησκεία έστω και αν είναι καθεστυκύια στην Ελλάδα ή αν δεν είναι τόσο τρέντυ, ιδιώς για αρκετούς του χώρου, όσο ο βουδισμός, ας πούμε για παράδειγμα.
Δεν θα μπω στο πως το αντιμετωπίζω προσωπικά, θεωρώντας εαυτόν κομμάτι του αναρχικού χώρου αλλά και κομμάτι του εκκλησιαστικού σώματος. Μάλλον δεν αφορά και πολλούς, ακόμα και αν είμαι σίγουρος πως πολλοί σύντροφοι είναι σε αντίστοιχη θέση.
 
Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε μερικούς ο αναρχικός χώρος έχει γιγαντωθεί από τα φοιτητικά και έπειτα (ιδίως και μετά τον Δεκέμβρη) και αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικές πεποιθήσεις. Εδώ είναι σύντροφοι η πρόκληση για τον χώρο, την αυτοοργάνωσή του και την περαιτέρω απεύθυνσή του στην κοινωνία το πως θα μάθουμε να ζούμε και να οργανώνουμε τις ζωές μας σεβόμενοι ο ένας τις επιλογές του άλλου, σε ένα τέτοιο προσωπικό επίπεδο.
Γιατί εδώ δεν μιλάμε για χτύπημα στην πολιτική ή οικονομική εξουσία της εκκλησίας, που αποτελεί πρόβλημα και σίγουρα πρέπει να χτυπηθεί. Μιλάμε για χτύπημα στον πυρήνα μιας θρησκείας, στο λατρευτικό της χώρο. Είναι αντίστοιχο με χτύπημα μιας συναγωγής, ενος τζαμιού, κλπ. Καταλαβαίνετε νομίζω που θέτετε εαυτούς σύντροφοι. Αν όχι δίπλα σε εθνικιστές, φανατικούς (βάλτε όποια θρησκεία θέλετε), σεξιστές τουλάχιστον δίπλα σε μπολσεβίκους και λοιπούς.

Ποιον χτυπάτε; εμένα, που βρέθηκα δίπλα σας στα οδοφράγματα, ή αυτόν που θα βρεθεί αύριο στον επόμενο δεκέμβρη;; τον πιστό, τη γιαγιά,  τον παππού, τον παπά;

Είναι σίγουρα προβληματικό πως αντιλαμβάνονται μερικοί την αναρχία: ως βίαιη επιβολή των πιστεύω τους, ακόμα και όταν αυτά αγγίζουν το αξιακό σύστημα ή τις προσωπικές επιλογές των άλλων.
Γιατί βεβαίως, δεν νομίζω πως θα ήταν χαρούμενοι οι σύντροφοι, αν κάποιοι χτυπούσαν ή βεβήλωναν κομμάτια του δικού τους αξιακού συστήματος και στη συνέχεια βγάζαν και μια προκήρυξη που να μας λέει τί είναι λάθος και σωστό, τί καλό και κακό και λοιπές σοφίες.
Επίσης είναι σίγουρο που μας γυρίζουν τέτοια χτυπήματα.
Και είναι αρκετά σοβαρό ως ζήτημα που κρίνει πολλά στο επίπεδο της πορείας και τη απεύθυνσης του χώρου.

από παπα-μπάχαλος 10/04/2009 1:14 μμ.


Και εγώ είμαι αναρχικός αλλά είμαι και ομοφοβικός, ρατσιστής, σεξιστής και έχω και μία επιχειρησούλα μικρή ίσα ίσα με 50 εργαζόμενους.
Δεν καταλαβαίνω γιατί οι σύντροφοι κατ'αρχάς χτυπάνε τις τράπεζες που τόσο απλόχερα μας προσφέρουν δάνεια.
Επίσης οι σύντροφοι που χτυπάνε φασίστες δεν καταλαβαίνουν ότι απομονόνουν και τους υπόλοιπους ομοφοβικούς, ρατσιστές, σεξιστές ανθρώπους που θέλουν να γίνουν κομάτι του κινήματος.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως βίαια επιβάλονται αναρχικές ιδέες μέσα σε αναρχικές ομάδες, τι πάει να πει ότι είμαι χριστιανός, υποτελής και μισογύνης. Θέλω και εγώ να το παίζω αναρχίκος.

από απο τον πρώτο 10/04/2009 1:40 μμ.


Αν νομίζετε οτι χτύπημα σε τόπο λατρείας είναι το ίδιο με χτύπημα σε τράπεζα ή σε φασίστες, τότε έχω αρχίσει να αμφιβάλλω σε μεγάλο βαθμό για την ικανότητα κάποιων να αντιλαμβάνονται την πραγματικοτητα.

...

από Makhno 10/04/2009 1:46 μμ.


Θέλει πολύ προσοχή αυτό το θέμα. Δεν είναι τόσο απλό.

από bra 10/04/2009 1:51 μμ.


  Παπα-μπάχαλε αρχικά να σου πω ότι γέλασα πάρα πολύ με το σχόλιο σου, ωραία τα λες, αλλά έχω μια ερώτηση.Αν θες μου απαντάς. Γιατί το να είσαι χριστιανός δε συνάδει με το να είσαι και αναρχικός? Και όταν λέω χριστιανός το εννόω με την ευρύτερη έννοια και όχι με την έννοια του καλού και αρτηριοσκληρωτικού χριστιανού.Δηλαδή σε μια αναρχική κοινωνία όλοι θα πρέπει να είναι άθεοι?

 Και προς τον "κάποιος"--> Οι εκκλησίες που υπερασπίζεσαι ως τόπο λατρείας κλπ είναι τόσο πρόστυχα προκλητικές (λόγω πλούτου και πολλών άλλων δεδομένων) που καλά κάνουν και τις χτυπάνε.Μόνο τόπος λατρείας δεν είναι.Πουλάνε οι παππάδες τάχαμου φιλανθρωπία και μπούρδες, φοράνε 800 χρυσά μπιχλιμπίδια και ο κόσμος πεινάει.
  Και πες μου.Εσένα, ως χριστιανός, θα σε πείραζε να πηγαίνεις να προσεύχεσαι σε έναν ΑΠΛΟ χώρο?
 

από Αντίστροφη ανάσταση 10/04/2009 2:07 μμ.


Καιγω γέλασα φίλε παπα-μπάχαλε πάρα πολύ με τα ωραία σου. Αλλά και οι εκκλησίες δεν είναι το ίδιο με τις τράπεζες.
Αν καταλάβεις π.χ. μια τράπεζα, δεν θα διακόψεις βέβαια την κυκλοφορία του χρήματος. Αν όμως καταλάβεις και κάποιες εκκλησίες, μπλοκάρεις την διαδικασία, π.χ. την τελετή την ανάστασης. Τότε το χειρότερο που μπορεί να πάθουν οι εκκλησίες είναι να καούν από τα ματ που θα εφορμούν απέξω.

από adapadisinow 10/04/2009 2:19 μμ.


Κανένας Θεός

Κανένας Αφέντης

Κανένας Σκλάβος

Οι αναλύσεις περιττεύουν.

από Αναρχικό φάντασμα του μεσονυκτίου 10/04/2009 2:22 μμ.


Ρε έλεος, μη λέτε ότι να ναι. Ανεξιθρησκεία στην αναρχική κοινωνία λέει ο ένας, ο άλλος πως δεν είναι αντίφαση να είναι κάποιος χριστιανός και αναρχικός. Θα τρελαθούμε τελείως. Φυσικά και δεν γίνεται να είναι κανείς χριστιανός ή μουσουλμάνος ή βουδιστής και δε ξέρω τι άλλο και να είναι αναρχικός. Ο πρώτος αφέντης είναι ο θεός που προστάζει στουν ανθρώπους τι είναι σωστό και τι όχι. Και φυσικά είναι ένας αφέντης δημιούργημα του ανθρώπινου αφέντη για να ελέγχει τους άλλους, τις ψυχές τους, τη συνείδησή τους. Μιλάμε για τον πιο βρώμικο αφέντη, τον πιο ύπουλο, αυτόν που εκμεταλεύεται την αγωνία και την έμφυτη τάση του ανθρώπου να καταπιάνεται με τα μεταφυσικά και τα υπαρξιστικά ζητήματα και να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Έναν αφέντη που ενώ μέσω των υποτιθέμενων εκπροσώπων του (παππάδες) κυρήττει τον πνευματισμό ενάντια στον υλισμό, ο ίδιος πάλι μέσω των εκπροσώπων του συγκεντρώνει απίστευτο υλικό πλούτο (χρυσά τάματα, πολυτέλεια στην ενδυμασία και το βίο των μεγαλοπαππάδων, παγκάρια, ναοί - παλάτια και γενικά ο πλούτος κάθε εκκλησίας του κόσμου). Η εκκλησία της ελλάδας επι παραδείγματι είναι μια πολύ καλή επιχείρηση με τζίρο εκατομμυρίων που δίνει και δυο δεκάρες σαν φιλανθρωπία για να εξαγοράζει τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι έχει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και ότι δεν πληρώνει μία σε φόρους ακόμα και τώρα στην λεγόμενη κρίση. Η καθολική εκκλησία μια απ τα ίδια.

 Στο δρόμο για την απελευθέρωση της κοινωνίας από κάθε αφέντη, για να μην είναι κανείς γονατιστός, να μην παρακαλάει κανείς, βρίσκεται φυσικά και η απελευθέρωση απ το σκοταδισμό κάθε θρησκείας. Δεν συμφώνω βέβαια σε καμία περίπτωση με βίαιες ενέργειες προς τους ναούς. Χρειάζεται απεύθυνση κυρίως προς τους νέους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς στρέφουν την πλάτη τους στον σκοταδισμό της εκκλησίας ολοένα και περισσότερο. Όταν θα έρθει η ώρα της κοινωνικής επανάστασης οι εξεγερμένοι θα αξιοποιήσουν τους ναούς όπως πρέπει για τις ανάγκες της κοινωνίας που όσο η ίδια φυτοζωεί οι μεγαλοπαππάδες ζουν μέσα στη χλιδή. Τότε θα μπορεί ο καθένας να πιστεύει για την πάρτη του ότι θέλει, προφανώς, δε θα του πει κανείς ούτε θα του το απαγορεύσει, αλλά δε θα χει το δικαίωμα να εκμεταλεύεται τις ψυχές άλλων.

από νταρμπυ 10/04/2009 2:26 μμ.


μερικοι το παιζεται πολυ ιδεολογοι αλλα δεν καταλαβαινω αφου ολοι το ξερουμε οτι η εκκλησια περα απο μεσο αποχαυνωσης ειναι και κεντρο εξουσιας και κατεχουν την μιση γη στην ελλαδα.

 

από bra 10/04/2009 2:34 μμ.


είπες "Τότε θα μπορεί ο καθένας να πιστεύει για την πάρτη του ότι θέλει, προφανώς, δε θα του πει κανείς ούτε θα του το απαγορεύσει, αλλά δε θα χει το δικαίωμα να εκμεταλεύεται τις ψυχές άλλων."

Αυτό εννοούσα λέγοντας χριστιανός και αναρχικός.Ότι δλδ εγώ μπορεί να νομίζω ότι αν σταυροκοπηθώ θα σωθώ από κάτι κλπ.Τέτοιου είδους πίστη μπορεί να έχει ο καθένας για να καθησυχάζει τις ανασφάλειές του, είτε πιστεύει στο χριστό είτε στο superman.

Και επίσης σ'ευχαριστώ γιατί με κάλυψες πλήρως.

Αφού ακόμα και αυτοί που είναι στην ιδεολογία του πληβειακού χριστιανισμού στα συγκεκριμένα υποκαταστήματα της Εκκλησίας Α.Ε. δεν πηγαίνουν.

Οι ναοί/εταιρείες που χτυπήθηκαν απευθύνονται στους κοσμοπολίτες χριστιανούς , τους ξεκάθαρα υποκριτές και εύπορους, ή το πολύ μικροαστούς.

Δεν θα χτύπαγαν ποτέ οι αναρχικοί ένα απλοικό και λιτό ξωκκλήσι , αυτό είναι σίγουρο και το ξέρουμε όλοι.

από Αναρχικό φάντασμα του μεσονυκτίου 10/04/2009 2:53 μμ.


Φίλε bra αυτό δε μπορεί να το αρνηθεί κανείς σε μια ελέυθερη κοινωνία στον άλλο, όμως έχε υπόψην σου ότι ο ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να πιστεύει στις δικές του δυνάμεις και όχι στη σωτηρία του από φαντασιακό του. Είναι μέρος της ίδιας της ανθρώπινης ιστορίας και εξέλιξης ο άνθρωπος να προσπαθεί να οικοδομήσει μόνος του τις προυποθέσεις για τη διαβίωσή του. Διαφορετικά θα είχε πεθάνει προσευχόμενος μέσα σε μια σπηλιά ντυμένος με τομάρια ζώων και με ένα ρόπαλο στο χέρι.

Πρόταση γιια όσους έχουν όρεξη για διάβασμα πάνω στο θέμα:

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=116

από Μιθρα 10/04/2009 2:59 μμ.


  Για μενα  οι πραξεις αυτες ειναι  εκτος τοπου κ χρονου,δινουν δε και την  χρυση  ευκαρια σε τομαρια τυπου  Ανθιμου να  λασπολογουν  και να εμφανιζονται κ ως δηθεν καταδιωκομενοι.
  Η ελευθερια να πιστευει καποιος σε ο,τιδηποτε ειναι βασικη  για  τον αναρχισμο,αλλιως  γινεται  ιδιος με τους  εξουσιαστες.
 Υπενθυμιζω οτι  πολλοι χριστιανοι  συγγραφεις  εχουν σαφεστατα  αντιεξουσιαστικες κ  κομμουνιστικες  θεσεις.
  Δεκαδες  παπαδες  εκτελεστηκαν απο τους  φασιστοδεξιους τη δεκαετια του 40-50.
 Καλω τους  συντροφους που  απερισκεπτα  ενεργουν ,να  κανουνν αυτοκριτικη  και να μην επαναλαβουν ανοητες  ενεργειες.
Περαν τουτων,προσωπκα δεν πεισθηκα οτι δεν ειναι δυνατο να υπαρχει κ προβοκατσια.
Αυτα  τα  ολιγα...

από adapadisinow 10/04/2009 3:11 μμ.


Δεν ξέρω πόσο καθυστερημένοι μπορεί να είναι κάποιοι αλλά αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η θρησκεία είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα των εξουσιαστών που αποπροσανατολίζει, γονατίζει, αιχμαλωτίζει ιδέες, καίει στη πυρά επιστήμονες και πάντα βρίσκεται απο κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις μαζί με κυβέρνηση και πολιτικούς τότε τι άλλο να πω. Είναι σαν να λέω σε κάποιον ότι σε χτυπούν από παντού και αυτός να έχει την ψευδαίσθηση ότι η εκκλησία όποιας θρησκείας και αν είναι τον βοηθάει και δεν αξίζει να εξεγερθούμε σ'αυτήν.

Μάζες ολόκληρες προσεύχονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της δήθεν θείας τιμωρίας.

Και αυτό που έκαναν οι σύντροφοι με τα γκαζάκια στις εκκλησίες ήταν πολύ λίγο. Πάρτε ένα φλογοβόλο και κάψτε το καράβι του σκλαβοπάζαρου.  

από ... 10/04/2009 3:27 μμ.


καλουμαστε ολοι να πληρωσουμε τα σπασμενα.μειωση μισθων,αυξηση φορου εισοδηματος,φπα,αυξηση εμμεσων φορων,ανατιμησεις δεη,οτε κλπ,χρεωκοπια των ταμειων κλπ.

την ιδια στιγμη οι παπαδες εχουν πλεον ΠΛΗΡΗ φοροαπαλλαγη,εχουν τη μεγαλυτερη κινητη και ακινητη περιουσια που κατεχει α.ε στη χωρα και ταυτοχρονα ο τραγος ιερωνυμος ζηταει επιμονα 300 εκατ. ευρω(!!!)απο τα πακετα στηριξης για....φιλανθρωπιες,επισης ζηταει να παραμεινει υποχρεωτικο το ''μαθημα'' θρησκευτικων και να αυξηθουν οι ωρες του.Επομενως,ενα μενει να αναφωνησουμε

...ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΗΤΑΝ(τα θεωρητικα για τον χριστιανισμο τα καλυψαν τα παιδια με το κειμενο που εστειλαν)

από Σ 10/04/2009 3:37 μμ.


με τον λαικισμό περί ανεξιθρησκείας, η θρησκεία πάντα θα βρίσκεται απέναντι σε μια αναρχική/σοσιαλιστική κοινωνία. Ανεξιθρησκεία σημαίνει να διαλέγεις ποιος θα είναι ο αφέντης σου. Ανεξιθρησκεία είναι μια ελευθεριακή ντόπα για να σε έχουν σίγουρα δεμένο με κάποιου τύπου δεσμά, τα οποία θα τα διαλέξεις μόνος σου. Φωτιά σε όλες τις εκκλησίες όλων των θρησκειών.

από Πετρος Γκαζης 10/04/2009 3:58 μμ.


από την ανικανότητα ορισμένων συντρόφων να αντιληφθούν πως η τακτική, η επίθεση είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι πολύμορφη. Όταν επιλέγονται τα κατάλληλα μέσα για τον εκάστοτε σκοπό.

Τα γκάζια δεν είναι πανάκεια. Κάποιοι σύντροφοι σκέφτονται δυαδικα: καλος-κακός, κακός άρα επίθεση, άρα γκάζια...

Η αφίσα της ΥΦΑΝΕΤ ας πούμε, για τους παπάδες, σίγουρα είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τη χθεσινη άστοχη (κατά τη γνώμη μου) επιλογή. Θυμάστε πως σκύλιασε ο Άνθιμος..; ..γιατί με την αφίσα, στοχοποιούνταν αυτός και η νομενκλατούρα του. Ενώ τώρα, με την "εδαφικοποίηση" της σύγκρουσης, ο μέσος χριστιανός βλέπει να βάλεται εμέσος αυτός, ο γείτονας κ.ο.κ. Και ο Άνθιμος εμφανίστηκε ως θύμα, πράος αλλά με κατανόηση και καρτερικοτητα και δήλωνε πως χτυπιέται από "αναρχοαυτόνομους" (εντόπισε και την τάση), γιατί πραγματικά δεν τον χάλασε.. Δεν τον έπληξε ούτε καν ως προφίλ, αντίθετα, το κοπάδι του περσσότερο θα στελεχωθεί γύρω του..

Τακτικά και πολιτικά άστοχη ενέργεια κατά την αποψή μου. 

Τώρα σε επίπεδο θεωρητικής προσσέγισης για την αποδοχή ή όχι της ανεξιθρησκείας και αν αντιφάσκει με τον αγώνα ενάντια στην εκκλησία, αυτό είναι πολυπλοκο θέμα που σηκώνει άλλου είδους κουβέντα.
Μόνο να υπενθυμήσω για ένα παιδί παραπάνω που τα χει μπλέξει, πως άλλο θρησκεία, άλλο εκκλησία. Το σίγουρο είναι πως με γκάζια σε ναούς δεν βάλλεται η θρησκεία. Και κατα την άποψη μου εδώ, ούτε η εκκλησία.

αφ'ενος δεν τιθεται θεμα πολυμορφιας,γιατι κανεις που βαζει γκαζακια δεν θα βγει στην προκυρηξη του να σου αναλυσει σε ποιες αλλες δρασεις συμμετεχει και με ποιον τροπο.

με την αφισα της υφανετ(οντως πολυ καλη)συσπειρωθηκε πολυ περισσοτερο το ''ποιμνιο'',αφου ειχαν βγει ταγματα χριστιανοπληκτων και τις εσκιζαν.και γενικοτερα οταν επιτιθεσαι σε εναν θεσμο,ειναι λογικο οτι θα προκαλεσεις συσπειρωση αυτων που τον περιβαλλουν.αρα δεν ειναι σοβαρο επιχειρημα αυτο.

ο διαχωρισμος εκκλησιας-θρησκειας ειναι εντελως θεωρητικος.παντου η θρησκεια εκφραζεται μεσω των εκκλησιων και ποτε αυτονομα,επειδη λειτουργει παντοτε(ή το επιδιωκει)θεσμικα.να σου λεει πως θα ζεις.να σε εκβιασει με μεταφυσικες απειλες,να δημιουργησει εξουσιαστικες δομες,οπως η καθε αντιανθρωπινη θεωρηση που θεωρει το μαρτυριο,τη μιζερια,την κακομοιρια και τη στερηση υψιστα κοινωνικα αγαθα.

ειναι πολυ θετικο που διαρηγνυεται το ''αβατο'' που απολαμβαναν οι παπαδες λογω της καθυστερησης που χαρακτηριζει ενα μεγαλο τμημα του ''λαου''.

 

από apistos 10/04/2009 4:28 μμ.


με την επιθεση σε ναους διοτι οι χωροι αυτοι κατα συνηθεια κατακλυζονται απο εκεινους οι οποιοι εχουν εκφραστει με τα πλεον θετικα λογια για τις απαλλοτριωσεις σε μαρκετες ..............

Μια τετοια κινηση λοιπον θετει υπο αμφισβητηση την τακτικη και διαθεση μας για συμπαθεια προς τον δοκιμαζομενο λαο.........

Αν δε σκεφτουμε οτι ερχομενου του Πασχα καποιες απαλλοτριωσεις αγαθων και η διανομη τους στον λαο θα εβρισκαν την πληρη αποδοχη και συμπαθεια τους σημερα κινδυνευουμε μετα και απο αυτες τις ενεργειες να τα ......φαμε μονοι μας!!!!!!!!!!!!!!

merci!

από *** 10/04/2009 5:11 μμ.


as epistrepsei prwta h EkklhsiaAE ola auta pou exei klepsei tosa xronia kai ksanasyzhtame to 8ema ane3i8rhskeia...

epishs to zhthma ane3h8rhskeia kapoioi olws periergws to 8ymountai mono meta apo antipara8eseis me thn epishmh kratikh 8rhskeia kai oxi gia zhthmata pragmatikhs ane3h8rhskeias (px 8liveros metaksikos nomos poy apaitei thn egkrish tou oikiou mhtropolith gia anergesh mh or8odo3ou topou latreias, nomo8esia peri prosilitismou kai vevaia to pagio aithma gia tzami sthn attikh)

από μας 10/04/2009 5:18 μμ.


εκκλησια#τζαμι.αν εισαι εναντιον των παπαδοπληκτων δεν κανεις τετοιου ειδους διακρισεις.εγω ουτε τζαμια γουσταρω,ουτε εκκλησιες,ουτε βουδιστικους ναους ουτε καμια αλλη ντροπη του ανθρωπινου ειδους.οποιος θελει να κανει θρησκευτικα καραγκιοζιλικια να τα κανει σπιτι του,οχι στη δημοσια σφαιρα

από άλλος 10/04/2009 5:43 μμ.


μπορείς να έχεις μια αδιαμεσολάβητη σχέση με το θείο. Η εκκλησία είναι ο διαμοσολαβητής. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές σχέσεις και αντιλήψεις για το θείο. Άλλο είναι το θείο που βρίσκεται έξω απο τον κόσμο (όπως είναι ο ιουδαιοχριστιανικός θεός) και άλλο το θείο που είναι ένα με τον κόσμο ή ακόμη ταυτίζεται με αυτόν. Η πρώτη αντίληψη έχει μια βιωματική-ιερή σχέση με τον κόσμο-φύση και χαίρεται την ζωή. Η δεύτερη θεωρεί τον κόσμο σαν κάτι βρώμικο και κατώτερο και περιμένει.... την δευτέρα παρουσία. Ενδιαφέρουσα ανάλυση κάνει ο Ο Φώτης Τερζάκης στο βιβλίο του "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997).

από άλλος 10/04/2009 5:44 μμ.


ουπσ... στο προηγούμενο γυρήστε το παράδειγμα ανάποδα...

από .. 10/04/2009 5:51 μμ.


παντοτε και σε ολες της κοινωνιες υπηρξε με διαμεσολαβηση ειτε επροκειτο για παγανιστες ειτε για χριστιανους ειτε για μουσουλμανους κλπ.το να χαιρεσαι,να εκτιμας και να απολαμβανεις τη ζωη ειναι απλως ο πιο ορθος υλισμος

από μαξ 10/04/2009 6:02 μμ.


1) Αυτη η πραξη δεν εγινε μονο απο αναρχικους αλλα και μηδενστες!Με οποια διαφορα συνεπαγεταιι αυτο.

2)Αναρχικος και χριστιανος ειναι ιδιετερως προβληματικο...κατα την γνωμη μου Δεν εισαι ουτε χριστιανος ουτε αναρχικος..Ειναι μια κατασταση μεταβατικη που θα σε οδηγησει στην μια η στην αλλα πλευρα.Δηλαδη η θα γκρεμισεις το πυργακι του θεου η θα κρυφτεις μεσα του.Αρνουμαστε τον θεο ,αρνουμαστε την ευθυνη απεναντι στον θεο  μονο ετσι σωζουμε τον κοσμο. 
                         Fr.Nietzsche

                             


από Μιθρα 10/04/2009 6:09 μμ.


Μερικοι  νομιζουν  οτι  κανουν  κατι δειχνοντας  τον  ιδεολογικο  πρωτογονισμο τους και την αγραμματοσυνη  τους (π.χ. ταυτιση εκκλησιας -θρησκειας),ενω  οι  Ανθιμοι ακριβως τετοιους  αντιπαλους θελουν.
  Οι συγκεκριμενες-τεκμηριωμενες  αποκαλυψεις  για τα  ψευδη και τα  εγκληματα  τους,ειναι  αυτα  που  ταραζουν τον  υπνο τους και οχι  παιδιαρισματα  και ανοησιες οπως αυτες.
Στην ουσια  η αποψη  περι "λογικης "  δομης της  κοινωνιας  ειναι  αποψη  της καπιταλιστικης ιδεολογιας (φιλελευθερης η και κρατικοκαπιταλιστικης),γι αυτο και  οι  δυο  αυτες  ιδεολογιες  καταδιωξαν  μεχρι  θανατου  τον  πνευματισμο για χιλιαδες  χρονια ,αφου καταλαβαν οτι  αποτελει  διαλυτικο στοιχειο  της  ψυχολογιας της  συσσωρευσης  που  ειναι  ο δικος  τους  θεος και προφητης (Βλ. τους "νομους εξελιξης της κοινωνιας" των κρατικοκαπιταλιστων  γκαουλαιτερ)

από Deadeye 10/04/2009 6:19 μμ.


.. θεωρούν κάποια πράγματα τόσο αυτονόητα, που προσπερνούν την επιχειρηματολογία και ξεκινούν με την ειρωνία.  Είναι ανάξιοι εκτενής ενασχόλησης και νομίζω πως άδικα καταλαμβάνουν τα ελάχιστα kilobyte στον server του μέσου.
 Αυτά τα άτομα με την συμπεριφορά τους καταλύουν την έννοια της "συντροφικότητας" απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε κάποιον σύντροφο με ειλικρινείς απορίες.

Επιλέγουν συνειδητά να μην είναι σύντροφοι και η γνώμη τους μετράει αντίστοιχως.
Γενικά ο χώρος πλήττεται σοβαρά από την ανωριμότητα κάποιων.
Τέλος εισαγωγής. Επί του θέματος.

 Είμαι αγνωστικιστής, αλλά δεν τραβάω κανένα ζόρι με τις θρησκείες των άλλων, αρκεί να μην παρεμβαίνουν στη ζωή μου. Επειδή είμαι και αναρχικός, αντίστοιχα δεν παρεμβαίνω στην ζωή των άλλων ώστε να κάνω κουμάντο στις θρησκευτικές τους αντιλήψεις.
 Επειδή επίσης είμαι παραπάνω από 12 χρονών, ξέρω ότι ένας θρησκευόμενος άνθρωπος μπορεί να λατρεύει ότι θεότητα θέλει χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα ζωής μου. Επομένως δεν βλέπω τον λόγο να επιβάλλω τον αθεϊσμό στο όνομα της αναρχίας, πράγμα το οποίο θα ήταν αντίφαση επί τοις όροις. Και ο αθεϊσμός άλλωστε εμπεριέχει ένα στοιχείο θρησκευτικότητας: την πίστη στην ανυπαρξία θεών. Τόσο η ανυπαρξία όσο και η ύπαρξη θεϊκής παρουσίας δεν μπορεί να αποδειχτεί, επομένως και για τα δύο απαιτείται πίστη. Εγώ που επιλέγω να μην ασχοληθώ με σαχλά διλήμματα είμαι επομένως αγνωστικιστής. Σας το προτείνω, είναι πολύ αγχολυτικό και βαθειά αναρχικό το να είσαι άπιστος.
Άπιστος, όχι άθεος.

Εκτός αυτού, δεν ξέρω τι σόι υπέρμαχος της αναρχίας θα ήμουν αν θα ήθελα να βλέπω γύρω μου μόνο άθεους, κάτι που θα έπληττε την διαφορετικότητα. Φορές φορές αναρωτιέμαι αν μερικοί αναρχικοί είναι απλώς εξουσιαστές απ'την ανάποδη και θέλουν να κάνουν τον κόσμο να μοιάσει σε αυτούς. Άλλο θέμα αυτό.. ανήκει σε άλλη κουβέντα.
Πάντως όσοι αυτοπροσδιοριζόμενοι α/α ανακοινώνουν τι είδους άνθρωποι θα υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν στην αναρχική κοινωνία, μάλλον υποφέρουν από εξουσιαστικά κατάλοιπα. Το γιατί νομίζω είναι αυτονόητο και η αναρχία η ίδια τους έχει προσπεράσει.

Όσον αφορά το χτύπημα. Ήταν όντως αναποτελεσματικό.
Και αντικοινωνικό, αλλά αυτό ειναι δευτερευούσης σημασίας.
Αν δεν κάνω λάθος, η Εκκλησία βρίσκεται ακόμα στην θέση της και δεν έπεσε ούτε έναν πόντο απ'τον θρόνο της. Πιθανότερο αυτό το χτύπημα να συσπείρωσε περισσότερο κάποιους χριστιανούς γύρω της. Ευχαριστούμε λοιπόν τους συντρόφους για το αντεπαναστατικό τους έργο και την ενίσχυση των μητροπολιτών.

Και ρωτώ.
Υπάρχει δυνατότερο χτύπημα από μια ανελέητη κριτική και αποδόμηση στην Εκκλησία και στον ρόλο της;

Ένα τέτοιο χτύπημα που θα την απομυθοποιούσε ανεπανόρθωτα, θα αποδυνάμωνε την σύνδεσή της με τις μάζες και θα την ανάγκαζε σε συρρίκνωση.

Μην είστε βρούτοι.
Η Εκκλησία συντηρείται κατά μεγάλο μέρος από τις δωρεές των χαζοχαρούμενων πιστών. Η δύναμη της Εκκλησίας δεν βρίσκεται στους τοίχους και στα εικονίσματά της για να ξεσπάσετε σε αυτά, γιατί περί ξεσπάσματος πρόκειται και όχι για αντιεξουσιαστικό χτύπημα. Οι αντιεξουσιαστές άλλωστε έχουν μια, τουλάχιστον υποτυπώδη, κριτική ικανότητα. Εσείς παλεύετε με τα ντουβάρια μιας κατασκευής και νομίζετε ότι χτυπάτε κάποιον θεσμό.

Πόσοι διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι ένας θεσμός πεθαίνει με σφυριές και μολότοφ;
Ακόμα και να γκρεμίζαμε κάθε εκκλησία στον κόσμο και σκοτώναμε κάθε παπά.
Δεν θα ξαναφύτρωναν όλοι αυτοί;

Νιώθω πως επιχειρηματολογώ υπέρ των αυτονόητων.
Αν κάποιος θέλει στα αλήθεια και ειλικρινώς να χτυπήσει την Εκκλησία, αποσυναρμολογεί τον ρόλο της και το λέει και στους γύρω του, μέχρι ο αριθμός των πιστών οι οποίοι την τροφοδοτούν με υποταγή και της προσδίδουν τέτοια εξουσία, να γίνει αμελητέος.

Οι υπόλοιποι απλώς ικανοποιούν τα απωθήμενα τους και μας τα φέρνουν σε επαναστατικό περιτύλιγμα για να τα χειροκροτήσουμε.
Δεν τσίμπησα, σόρυ.

από μαξ 10/04/2009 6:21 μμ.


αυτες  ιδεολογιες  καταδιωξαν  μεχρι  θανατου  τον  πνευματισμο για χιλιαδες  χρονια

Γ
ια χιλιαδες χρονια??σιγα..
πνευματισμος=θρησκεια ??

χιλιες φορες με αστους παρα με χριστιανους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΠΟΚΟΠΤΕΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ,ΑΦΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ/ΩΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ/ΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ-ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ/ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΙΕΑΡΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟ,ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ-ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ <<ΤΟΥ ΘΕΟΥ>> ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ. ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΩΣ ΣΩΜΑ(ΩΣ ΑΤΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ) ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ,Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, Η ΜΕΧΡΙ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Κ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, Η ΑΡΧΟΜΑΝΙΑ, Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ(ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ), ΑΡΑ Η ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ Μ ΕΒΡΙΣΚΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

από Ένθεος άθρησκος 10/04/2009 8:07 μμ.


"Όσον αφορά το χτύπημα. Ήταν όντως αναποτελεσματικό.
Και αντικοινωνικό, αλλά αυτό ειναι δευτερευούσης σημασίας.
Αν δεν κάνω λάθος, η Εκκλησία βρίσκεται ακόμα στην θέση της και δεν έπεσε ούτε έναν πόντο απ'τον θρόνο της. "

Αν δεν κάνω λάθος οι τράπεζες βρίσκονται ακόμα στη θέση τους και δεν έπεσαν ούτε έναν πόντο από το θρόνο τους. Αυτό σημαίνει, ίσως ότι είναι αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό και το σπάσιμο των τραπεζών? Ή μήπως πρόκειται για συμβολική πράξη?

"Αν κάποιος θέλει στα αλήθεια και ειλικρινώς να χτυπήσει την Εκκλησία, αποσυναρμολογεί τον ρόλο της και το λέει και στους γύρω του, μέχρι ο αριθμός των πιστών οι οποίοι την τροφοδοτούν με υποταγή και της προσδίδουν τέτοια εξουσία, να γίνει αμελητέος. "

Καλή τακτική, λίγο μακροπρόθεσμη, όμως. Ως συμβολική πράξη μπορεί να συμβάλλει και το κάψιμο μητροπόλεων, που αποδομεί το  φαντασιακό "άβατο" του δήθεν λαρευτικού χώρου.

"Ακόμα και να γκρεμίζαμε κάθε εκκλησία στον κόσμο και σκοτώναμε κάθε παπά.
Δεν θα ξαναφύτρωναν όλοι αυτοί;"

Αν γκρεμίζαμε και το ιδεαλιστικό υπόβαθρο που τους γεννάει, δεν θα ξαναφύτρωναν.

Όντας παράγοντες αναπαραγωγής του ίδιου του γεννησιουργού τους υποβάθρου καλό θα ήταν να εξαλειφθούν.

Βέβαια, δεν θα το έθετα με αυτές τις λέξεις, αλλά κάπως αλλιώς. Π.χ.: "όταν γρεμίζεται μια εκκλησία, χτίζονται δέκα σχολεία" ή "όσο περισσότεροι καλλιεργημένοι, τόσο λιγότεροι παπάδες"

Φιλικά


μιθρα επειδη μαλλον δεν ξερεις να διαβαζεις και πουλας και γνωσεις σε ρωτω ευθεως:εχει υπαρξει ποτε και πουθενα θρησκεια χωρις διαμεσολαβηση(παπαδες,ναοι,κοινωνικε σχεσεις γυρω απ'τη θρησκεια κλπ).σου απανταω εγω για να μην κουραζεσαι:ΟΧΙ.το οτι ξερεις τον μιθρα και τα στοιχεια που εκλεψαν οι χριστιανοι απ'αυτον δεν μας εντυπωσιασε.οι τεκμηριομενες αποκαλυψεις απο μονες τους δεν οδηγουν πουθενα,αλλιως ολη η πορεια της ανθρωποτητας δεν θα καθοριζοταν απ'τη βια αλλα απο...αποκαλυψεις.ο πνευματισμος παει χερι-χερι με την κουλτουρα του καπιταλισμου,.αναφορικα με τις κατωτερες ταξεις(ο προτεσταντισμος ειναι η κατεξοχην θρησκεια των καπιταλιστων επειδη θεοποιει την εργασια) και η θρησκευτικη προσωπολατρεια παει στον υπαρκτο σοσιαλισμο.και στις 2 περιπτωσεις δεν υπαρχει καμια ορθολογικη προσεγγιση.η μεταφυσικη ειναι για τους μικρονοες και τους ψυχικα διαταραγμενους.υλη-λογος-εργο-τελος.

εσυ deadeye μπορεις να εισαι οσο αγνωστικιστης(κ ταυτοχρονα σοφιστης)θελεις.οι υπολοιποι πιστευουμε ο,τι αντιλαμβανομαστε με τις αισθησεις και το μυαλο μας,και ο θεος δεν ειναι μεσα σάυτα.

η θρησκεια παντοτε εχει αξιωσεις επιβολης στο κοινωνικο πεδιο,ζηταει να ορισει καθημερινοτητες ,να δωσει 'νοημα στη ζωη' και ευκολες και γελοιες απαντησεις σε φιλοσοφικα ερωτηματα.ζηταει να ποδηγετησει την κοινωνικη συμπεριφορα κι οχι απλως να...υπαρχει.γι'αυτο και ειχε παντα ενεργο ρολο στη διαμορφωση της κοινωνικης ζωης.η καθε ιδεοληψια θρησκευτικου ειδους ειναι παντοτε επιθετικη.γι'αυτο οποιος θελει να μαλακιζεται με θρησκειες ειναι ελευθερος να το κανει ΣΠΙΤΙ του κι οχι στη δημοσια σφαιρα,δηλητηριαζοντας καθε κριτικη σκεψη και επιβαλλοντας ''κανονες'' και ''αληθειες'',πουλωντας φοβο και ηθικη.

αν σ'αρεσει τοσο η ''διαφορετικοτητα'' ν'αφησεις και τον φασιστα να υπαρχει,ο οποιος δεν εχει μεγαλη διαφορα απο τον χριστιανο στις προθεσεις κοινωνικης επιβολης.

τωρα για την αναποτελεσματικοτητα:δηλαδη περιμενεις να πεσει ο καπιταλισμος απο ενα γκαζακι ή να ξεριζωθει το θρησκευτικο συναισθημα;οπως χτυπας την τραπεζα που σε σκιζει καθημερινα,ετσι χτυπας κ τις εκκλησιες που μας τα τρωνε σε ακομα μεγαλυτερο βαθμο.αλλα αφου με την καμενη τραπεζα δεν πεφτει ο καπιταλισμος και με την καμενη εκκλησια εκκλησια δεν πεφτει ο χριστιανισμος,ας κατσουμε να ''επιχειρηματολογουμε'' λοιπον.πεσε πιτα να σε φαω.

και οι σημαια στηριζεται σε χαζοχαρουμενους πιστους πατριωτες,μηπως να μην την καιμε γιατι...η δυναμη της δεν βρισκεται στο πανι???

ενας θεσμος πεφτει με πετρες μολοτοφ οπλα και τα καταλληλα επιχειρηματα και σιγουρα οχι με ευχες .ετσι εχει γινει παντα στην ιστορια του ανθρωπου και ετσι θα συνεχιζει να γινεται.

και να σταματησει αυτη η παπαρολογια περι διαχωρισμου θρησκειας-εκκλησιας.η μια δεν υπαρχει χωρις την αλλη

 

από Μιθρα 10/04/2009 11:46 μμ.


  • Σε  σενα που  γραφεις με υβριστικους χαρακτηρισμους (πουλανε  πευμα κλπ ),δεν απανταω ,για το  λογο και  μονο  αυτο.
  • Συμφωνω  απολυτα με τον φιλο  deadeye
  • Πολλοι  επαναστατες ηταν πνευματιστες (πχ. Ο απελευθερωτης τη Κουβας Μαρτι,κ αλλοι).Δεν  νομιζω να ηταν ηλιθιοι  ή παλιανθρωποι...

 

από Deadeye 11/04/2009 1:03 πμ.


Κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε..

Αν δεν κάνω λάθος οι τράπεζες βρίσκονται ακόμα στη θέση τους και δεν έπεσαν ούτε έναν πόντο από το θρόνο τους. Αυτό σημαίνει, ίσως ότι είναι αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό και το σπάσιμο των τραπεζών? Ή μήπως πρόκειται για συμβολική πράξη?

Το αντικοινωνικό μην το πιάνεις, εγώ τεκμηρίωνα το αναποτελεσματικό.
Και το σπάσιμο τραπεζών είναι φυσικά αναποτελεσματικό. Απελευθερωτικό μεν, αναποτελεσματικό δε. Και οι συμβολικές ενέργειες είναι εξίσου άκαρπες. Δεν κάνουμε τέχνη για να εφαρμόσουμε τον συμβολισμό, κάνουμε πόλεμο. Αν είναι να κάνουμε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις πάντως, έχω πολλές ωραίες προτάσεις.

Ως συμβολική πράξη μπορεί να συμβάλλει και το κάψιμο μητροπόλεων, που αποδομεί το  φαντασιακό "άβατο" του δήθεν λαρευτικού χώρου.

Μιλάμε για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το πιο σάπιο κατασκεύασμα που η ύπαρξή του η ίδια έχει αποδομήσει την ιερότητα με το που ανέλαβε να την αντιπροσωπεύσει. Και όμως οι πιστοί επιμένουν γιατί... είναι πιστοί. Ο θρησκευόμενος νους δεν θέλει πολύ για να τους εξυψώσει εκ νέου σε ότι ιερότερο, με ότι διαθέσιμη δικαιολογία εφεύρει. Αυτό είναι το καταφύγιό του.

Αν γκρεμίζαμε και το ιδεαλιστικό υπόβαθρο που τους γεννάει, δεν θα ξαναφύτρωναν.

Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να τους οδηγήσει στο ταμείο ανεργίας. Ο χειρότερος εχθρός της πίστης είναι η εκλογίκευση, όχι η άλλογη βία. Ατελείωτη βία δοκίμασαν οι Ρωμαίοι στους χριστιανούς και δεν βλέπω εν έτει 2009 ορατά αποτελέσματα.

εσυ deadeye μπορεις να εισαι οσο αγνωστικιστης(κ ταυτοχρονα σοφιστης)θελεις.οι υπολοιποι πιστευουμε ο,τι αντιλαμβανομαστε με τις αισθησεις και το μυαλο μας,και ο θεος δεν ειναι μεσα σάυτα.

Οι αισθήσεις μας είναι περιορισμένες και δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε τον κόσμο στην ολότητά του. Ομοίως και ο εγκέφαλός μας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Το να πιστεύεις ότι μόνο όσα αντιλαμβανόμαστε υπάρχουν, είναι αφελές.
Επίσης το να νομίζεις ότι αντιπροσωπεύεις τους "υπόλοιπους" είναι πολύ αυθαίρετο.

αν σ'αρεσει τοσο η ''διαφορετικοτητα'' ν'αφησεις και τον φασιστα να υπαρχει,ο οποιος δεν εχει μεγαλη διαφορα απο τον χριστιανο στις προθεσεις κοινωνικης επιβολης.

Ο χριστιανός επιβουλεύεται την κοινωνική επιβολή;
Είπαμε δεν γουστάρουμε τον χριστιανισμό αλλά αυτό αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, ξέρεις. Έχω κι εγώ κανα δυο χριστιανούς φίλους και δεν θυμάμαι να μου βάλανε ποτέ κανένα λουρί.

Φίλε μου, μπορείς να συνεχίσεις να καις και να σπας ότι θέλεις. Εγώ είμαι απλώς μια ενοχλητική φωνή που ρωτάει τι περιμένεις να βγει από αυτό. Η θεωρία προηγείται της πράξης και αναρωτιέμαι με τι τεκμηρίωση έχουμε να κάνουμε στην προκειμένη. Δεν έχω πρόβλημα να καταφύγω στην βία ή στην καταστροφή, αρκεί όμως να αποδώσουν καρπούς. Και το μόνο που μου λες είναι, ή αυτό θα κάνω ή θα μείνω με σταυρωμένα τα χέρια να επιχειρηματολογώ.

Καλύτερα σοφιστής παρά να παγιδεύομαι σε αυτούς τους τεχνητούς μονόδρομους.

από .. 11/04/2009 4:41 πμ.


μιθρα δεν μπορεις να απαντησεις γιατι δεν σε παιρνει κι ασε τις εξυπναδες αν δεν ηθελες ''υβριστικους χαρακτηρισμους'' ας προσεχες τις εκφρασεις σου.

''Οι αισθήσεις μας είναι περιορισμένες και δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε τον κόσμο στην ολότητά του. Ομοίως και ο εγκέφαλός μας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Το να πιστεύεις ότι μόνο όσα αντιλαμβανόμαστε υπάρχουν, είναι αφελές.
Επίσης το να νομίζεις ότι αντιπροσωπεύεις τους "υπόλοιπους" είναι πολύ αυθαίρετο.''

το πεπερασμενο της ανθρωπινης αντιληψης ειναι το πρωτο και κυριο ''επιχειρημα'' των χριστιανων.κι ομως ο,τι γνωριζουμε οφειλεται σ'αυτην και σε τιποτα αλλο.αν εχεις κατι αλλο να αντιπροτεινεις-το αγιο πνευμα ας πουμε-συνεχιζουμε αφου μου το καθορισεις.μιλαω για τους υλιστες-αθεους που πανω-κατω εχουμε 5 κοινες βασεις,κι οχι για ολο το λαο προφανως.

''Ο χριστιανός επιβουλεύεται την κοινωνική επιβολή;
Είπαμε δεν γουστάρουμε τον χριστιανισμό αλλά αυτό αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, ξέρεις. Έχω κι εγώ κανα δυο χριστιανούς φίλους και δεν θυμάμαι να μου βάλανε ποτέ κανένα λουρί. ''

ειναι πολυ γελοιο να το λες αυτο σε μια χωρα που μεχρι πριν 30 χρονια η μοιχεια ηταν ποινικο αδικημα,που αν ειχες παιδι εκτος γαμου ηταν ''μπασταρδο'' και που αν μια γυναικα εκανε σεξ πριν το γαμο ηταν ''πουτανα''.για να μη μιλησω για το ποσους εχουν σφαγιασει οι χριστιανοι μεσα στους αιωνες για χαρη της σαπιας θρησκειας τους.ποσους ''αιρετικους'' εχουν καψει ζωντανους κλπ.το ''εμενα ενας φιλος μου ειναι καλο παιδι'' δεν ειναι σοβαρο επιχειρημα.

''Φίλε μου, μπορείς να συνεχίσεις να καις και να σπας ότι θέλεις. Εγώ είμαι απλώς μια ενοχλητική φωνή που ρωτάει τι περιμένεις να βγει από αυτό. Η θεωρία προηγείται της πράξης και αναρωτιέμαι με τι τεκμηρίωση έχουμε να κάνουμε στην προκειμένη. Δεν έχω πρόβλημα να καταφύγω στην βία ή στην καταστροφή, αρκεί όμως να αποδώσουν καρπούς. Και το μόνο που μου λες είναι, ή αυτό θα κάνω ή θα μείνω με σταυρωμένα τα χέρια να επιχειρηματολογώ.

Καλύτερα σοφιστής παρά να παγιδεύομαι σε αυτούς τους τεχνητούς μονόδρομους.''

εσυ εισαι καποιος που ζεις προφανως απο την κριτικη του μη-πραττοντα κι αυτο ειναι στοιχειο προβληματικο,υπο την εννοια οτι ετεροκαθοριζεσαι αφένος και δεν προτεινεις κ πραττεις αφ ετερου.η πραξη προηγειται της θεωριας,βεβαιως,γιατι αν δεν υπηρχε ο εξαθλιωμενος χωρικος που,με μονο οπλο την αγανακτηση,την επεφτε σε φοροεισπρακτορες και μπατσους,κανεις δεν θα μπορουσε να παραγαγει θεωρια για τις δυνατοτητες που γενναει αυτη η διαθεση αντιστασης και τι προοπτικες θα μπορουσαν να υπαρξουν.θελεις σιγουρες λυσεις,θελεις βεβαιοτητες,θελεις ''σιγουρους καρπους''.καμια επαναστατικη διαδικασια δεν ξεκινησε ποτε με βεβαιοτητες αλλα με προκλησεις,με βιαιους συμβολισμους,με αποδομηση και με μεγαλα και τρελα ρισκα.παντως καλυτερα να βαδιζεις σε μονοδρομο,εστω και τεχνητο,παρα να στεκεσαι ακινητος στο ιδιο σημειο

από άλλος 11/04/2009 9:33 πμ.


να βαδίζεις και να πράτεις με γνώμονα την αβεβαιότητα λέγοντας συνεχώς "ναι, αλλά μήπως όχι?", με το να θέτεις συνεχώς σε κριτική οχι μονο τους γύρω σου αλλα και τον ιδιο σου τον εαυτό. Η βεβαιότητες ταιριάζουν σε απολυταρχικες καταστάσεις. Τα μεγαλύτερα εγκλείματα της ανθρωπότητας έγιναν απο αυτούς που ηταν βεβαιοι και προσπάθησαν με την βία να επιβάλουν τον κόσμο τους στους αλλους. Η μη-βεβαιότητα ανοίγει ουσιαστικά ενα πεδίο ελευθερίας και δίνει την δυνατότητα να ανοιχθείς στον άλλο και να συνδιαμορφώσεις, να παραδεχθείς το λάθος σου αλλά και να άλλάξεις εσυ ο ιδιος. Αν είσαι βεβαιος, δεν χρειάζεσαι τον άλλο παρα εχεις μονο τον εαυτο σου για να αποφασιζει και απλα θελεις να χρησιμοποιησεις τους αλλους σαν εργαλειο, δηλαδη να τους διαχειρηστείς. Η μη-βεβαιοτητα ανοιγει τον δρομο προς την ετερότητα...

από ttt 11/04/2009 10:21 πμ.


Τα άτομα που έκαναν αυτή την ενέργεια είναι ένα από τα τρία: α) ασφαλίτες β) φασίστες που έχουν κάνει λάθος και νομίζουν ότι είναι αναρχικοί γ) άτομα πνευματικά ανάπηρα ή με IQ βατράχου Το γ) αποκλείεται γιατί η ενέργεια μαρτυρεί κάποιες επιχειρησιακές δυνατότητες όχι ασήμαντες. Άρα βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στις δύο εκδοχές. Ασφαλώς, δεν μπορεί να υπάρχει άτομο τόσο ηλίθιο που να πιστεύει ότι η πυρπόληση εκκλησιών θα ενθαρρύνει κομμάτια των καταπιεσμένων να μπουν στον αγώνα. Είναι αυτονόητο ότι η εκκλησία είναι ένας καταπιεστικός μηχανισμός, αλλά δεν είναι ένας καταπιεστικός μηχανισμός με την έννοια του στρατού, της αστυνομίας κτλ. Είναι ένας καταπιεστικός μηχανισμός που στηρίζεται στις πεποιθήσεις των ίδιων των καταπιεσμένων. Το να πιστεύει κανείς ότι οι μεταφυσικές αυταπάτες των μαζών θα ξεπεραστούν με το να κάψουμε τις εκκλησίες ή να καταργήσουμε τη θρησκεία είναι ηλίθιο και φασιστικό. Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν ουσιαστικά στο να προκαλέσουν μια αλυσίδα αντιδράσεων, όχι μόνο σε ότι αφορά κάποιους συντηρητικούς νοικοκυραίους, αλλά ευρύτερα στρώματα του λαού. Αποσκοπούν επίσης στο να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συνολική σκλήρυνση του αστικού κράτους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει ούτε κατά διάνοια. Το αστικό κράτος έχει μέχρι στιγμής αντιδράσεις ψύχραιμα σε αυτές τις προκλήσεις, και αυτό είναι απόδειξη ότι δεν τις φοβάται και δεν τις υπολογίζει ιδιαίτερα. Κάποια στιγμή, όμως, αυτό θα αλλάξει. Και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πολύ επικίνδυνα για όλους μας. Και το σημαντικότερο χωρίς να το έχουμε επιλέξει οι ίδιοι. Πάντως, τα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες ας μην αυταπατώνται ότι έχουν τη συμπάθεια ή ότι θα έχουν την υποστήριξη των καταπιεσμένων.

από παπαδοπαίδι 11/04/2009 2:14 μμ.


Ντροπή σας χριστιανοί να λησμονείτε τη διδασκαλία του Ιησού. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε βία ενάντια στους εμπόρους και τους έδιωξε από το ναό όπου κερδοσκοπούσαν στο όνομα του θεού.
Αν ήταν σήμερα ανάμεσά μας ασφαλώς θα έβαζε γκαζάκια και βόμβες σε όσους διαστρέφουν τη διδασκαλία του κατα τα συμφέροντά τους.
Διαλέχτε. Με το Χριστό ή με τους εμπόρους;

από Αντίστροφη ανάσταση 11/04/2009 2:18 μμ.


Κάθε μεγάλη κοινωνικοπολιτική αλλαγή βασίζεται
στην απελευθέρωση του "Ιερού".
Δεν έχει εκλογικευτεί ακόμα η εξέγερση του Δεκέμβρη.
Γιαυτό και οι πράξεις αντίστασης που ζητούν απάντηση για
λογαριασμό του Δεκέμβρη μένουν μετέωρες και μισές.

από apistos 12/04/2009 1:20 πμ.


ηταν , ειναι και θα ειναι το ιερατειο.

Αυτο εχει συγκεκριμενη διευθυνση οπου κατοικοεδρευει.

ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ την αποκαλει το ιερατειο .

Τα υπολοιπα λειτουργουν << αφοπλιστικα >> για ημας.

Ημεις δε δεν εχουμε καμμια σχεση με κομματικες και τετριμενες ιδεολογικες πλατφορμες που ενω συμποσιαζονται στο αυτο συμποσιο ,βλεπε μενου στο παλατι του Οθωνα - σημερα εχει μετονομασθει σε βουλη των Ελληνων- (οποια ειρωνεια και κοροιδια ), γευονται το αυτο ορεκτικο που ονομαζεται λαικο συμφερον....κλπ..κλπ.

 

 

από παπαδοπαίδι 12/04/2009 10:49 πμ.


Μια άποψη που βρήκα στο ιντερνετ και με βρίσκει σύμφωνο:

Προχθές μεγάλη δισκογραφική εταιρία βράβευσε με 2 χρυσούς δίσκους τον τραγουδιστή Πέτρο Γαιτάνο που κατάφερε να ΠΟΥΛΗΣΕΙ γύρω στους 30.000 δίσκους με εκκλησιαστικούς ύμνους. Αν δε σας αρκεί αυτό τότα να πούμε ότι Η "ΤΕΛΕΤΗ" ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 38.000 ΕΥΡΩ!!!!!
38.000 για να γιορτάσουν το θρίαμβο του εμπορίου έναντι της πίστης σε μια εποχή που τα ζευγάρια των συνταξιούχων καλούνται να επιβιώσουν με 500 ευρώ το μήνα!!!
Τι άλλο έπρεπε να γίνει δηλαδή για να αρχίσουν οι ουρανοί να ρίχνουν φωτιά στους βλάσφημους και στους ναούς του εμπορίου τους;
Ο Ιησούς έδιωξε με τη ΒΙΑ από το ναό εμπόρους που κέρδιζαν λίγα σερτέσια, αν έβλεπε αυτό το όργιο εμπορευματοποίησης του ιερού πως λέτε να αντιδρούσε;

Ειδικά ο χριστιανισμός είναι τεράστια κατάρα για το ανθρώπινο είδος και οι καταναγκασμοί που έχει επιβάλει είναι θάνατος για τη ζωή που ΄θέλουμε. Τιμή και δόξα στα λιοντάρια

από φγφγγ 13/04/2009 3 μμ.


η αφισα της υφανετ ηταν πολυ αποτελεσματικη στο ξεμπροστιασμα του παπαδαριου και οχι τα γκαζακια.προτεινω να ξανατυπωθει και να ξανακολληθει

από paliatsos 15/04/2009 2:09 μμ.


.....σύντροφοι σας ευχαριστώ........σήμερα έμαθα πως (εκτός των άλλων) ώς χριστιανός είμαι εχθρός του ανθρώπου και, όπως υπογράμμισε και απέδειξε κι ο συνονόματος Μιχαλάρας (http://www.black-tracker.gr/details.php?id=116), δεν είμαι άνθρωπος......

....απλώς αναρωτιέμαι αν έστω και ελάχιστα γνωρίζουμε πραγματικά τι σκατά είπε Χριστός και τι είναι η Εκκλησία........μίλησαν καποιοι για φαντασιώσεις.....συγνώμη ρε παιδιά αλλά σχεδόν όλοι σ' αυτή τη στήλη μίλησαν βασιζόμενοι στην φαντασίωση του ξερόλα.......όμοια με την φαντασίωση του τύπου που τα ξέρει όλα μπροστά από την TV και απλώς έχει ζήσει το απόλυτο τίποτα..........γιατί σχεδόν όλες οι αποψάρες και οι αναλύσεις που βροντοφωνάχτηκαν παραπάνω απλώς αυτό δειχνουν.........

.....δε ζω σε άλλο κόσμο.........ούτε φυσικά θα αρνηθώ την ψευτιά πολλών ανθρώπων της Εκκλησίας και την αντίθεση λόγων και πράξεων.......ψευτιά και υποκρισία που κουβαλώ κι εγώ κι όλοι μας λίγο πολύ....

και φίλε παπαδοπαίδι να είσαι σίγουρος πως εγώ κι εσύ, αν ζούσαμε στα χρόνια του Χριστού, θα είμασταν με τους Φαρισαίους που σκανδαλίστηκαν και βρίζανε όταν ο Χριστός καθόταν και συναστρέφοταν τους τελώνες.....τα κοινωνικα καθίκια, τους εξουσιαστές, τους τιποτένιους........όπως θες πες τους.........κι ο Χριστός εκτός απο τη συμπεριφορά στο ναό δίδαξε και έδειξε με τη ζωή του και πολλούς άλλους τρόπους που δε νομίζω ότι σου διαφεύγουν........πως σου φαίνεται ο Σταυρός για παράδειγμα;....

.....ρε παιδιά πραγματικά δεν έχω καμιά διάθεση ούτε να ειρωνευτώ κανέναν ούτε να το παίξω κουλτουριάρης χριστιανός με αναρχικές επιρροές ούτε τίποτα......

....απλά να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.....και κανείς δεν αποφασίζει να είναι χριστιανός επειδή ο τάδε μητροπολίτης είναι υπερτέλειος........χριστιανός σημαίνει πορεία σχέσης με το Χριστό......κι αν θέλει να μάθει κανείς τι σημαίνει αυτό ας δει τις ζωές των αγίων....αυτό είναι η Εκκλησία.........όχι η δική μου φαντασίωση ή του διπλανου.......από @ 15/04/2009 3:44 μμ.


Τι συζητάς εδώ ακούστηκε ακόμα και το ότι ο χριστιανισμός είναι υπέρ του "πνευματισμού" και κατά της "ύλης" "παρόλο που η Εκκλησία πλουτίζει" κτλ. Αυτό δείχνει το βαθμό της άγνοιας που υπάρχει για την κατάσταση που επικρατούσε τότε για το είναι χριστιανοί, τι γνωστικοί, τι νεοπλατωνικοί...
Να είσαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί που λένε αυτά απλά δεν έχουν ιδέα για τι μιλάνε... Το χειρότερο είναι ότι έχουν άγνοια και για το τι είναι αναρχία γιατί απορώ πως θα επιβάλεις σε κάποιον τι θα πιστεύει αν δεν έχεις την εξουσία να το κάνεις, εκτός και αν υπάρχει διαχωρισμένη εξουσία στην αναρχία που θα μας επιβάλλει και το τι θα σκεπτόμαστε και τι θα πιστεύουμε! Συγγνώμη παιδιά αλλά προτιμώ την αστική δημοκρατία από την "αναρχία" σας, μόνο που κάνετε λάθος... δεν είναι αυτό αναρχία... στην αναρχία θα μάθουμε να σεβόμαστε ή έστω να δεχόμαστε ό,τι δεν μας αφορά...

Άλλη μια συζήτηση, "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν" ή "από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα".

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στον κόπο να επιχειρηματολογήσω γιατί ένας αναρχικός δεν μπορεί να είναι και χριστιανός ή οπαδός, πιστός, οποιασδήποτε άλλης θρησκείας... ούτε φυσικά ότι αυτό σε μια αναρχική κοινωνία δεν θα επιβάλλεται, απλά δεν θα προκύπτει!

από @ 15/04/2009 3:52 μμ.


"Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στον κόπο να επιχειρηματολογήσω γιατί ένας αναρχικός δεν μπορεί να είναι και χριστιανός ή οπαδός, πιστός, οποιασδήποτε άλλης θρησκείας..."

Από τον συνονόματό μου φαίνεται που υπάρχει το πρόβλημα: "οποιασδήποτε άλλης θρησκείας". Καταρχήν φίλε @ ο αναρχισμός δεν είναι θρησκεία. Επιπλέον ούτε ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία αλλά αυτό είναι κάτι που δεν νομίζω να σε απασχολεί οπότε δεν θα επεκταθώ. Ας μείνουμε στο πρώτο. Αν θεωρείς τον αναρχισμό θρησκεία, τότε πολύ φοβάμαι ότι σε μια αναρχική κοινωνία όπως τη φαντάζεσαι, δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να έχει διαφορετική γνώμη, και φυσικά δεν θα προκύπτει γιατί όλοι θα γίνουν όπως εσύ και αν δεν γίνουν, "δεν θα προκύπτει" γιατί αν προκύπτει υπάρχουν και τα ψυχιατρεία ή οι εκτελέσεις... Κάπως έτσι δεν είναι;

από @ 15/04/2009 4:25 μμ.


Ή είσαι άρρωστος... ή χαμηλής αντιληπτικής ικανότητας... ή απλά τρολάρεις :) συνέχισε μόνος σου

από Αντίχριστος 17/05/2009 5:39 πμ.


Απεχθάνομαι την φύση του χριστιανισμού.Οχι για λόγους προκατάληψης ή οτιδήποτε,αλλά προσωπικά το εβρακό¨του πνεύμα δεν μου ταιριάζει,αντίθετα το Διαφωτιστικό ευρωπαϊκό πνεύμα νοιώθω οτι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με καλύπτει πολύ περισότερο.Όμως νοιώθω άβολα με αντιλήψεις φασιστικές που λένε να καίς μια εκκλησία ή να καταδικάζεις τον πιστό γιατί κάνει ότι του μάθαν.Στην τελική,αυτή είναι η επιλογή του,καθένας αντιεξουσιαστής οφείλει να το σεβαστεί.Αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε την ελευθερία και την άποψη αυτού που διαφωνούμε,δεν θα μάθουμε να σεβόμαστε την άποψη και την ελευθερία γενικά.

από @ 17/05/2009 6:53 πμ.


o kalos xristoulis tha kateuei na "timorisei" ton efrem to giosaki to xristodoulo ton ton ton...
pisteue kai min erevnas....poioi sou kleuoun ti zwi kathe mera poioi se katanalonoun gia na zoun aiwnia exousiastes pano sou....
trava na se exomologisei kanas papas kai na sou dosei kai sigxoroxarti gia na min exei tipseis pou petaxes tin petra ston kathe mpatso pou sou gamaei ti zwi kathe mera.
a!pes kai signomi ston arxi-papa tis thesalonikis xereis ekino ton patrioti...
                                                 APISTOS-APATRIDOS-ANARXIKOS

από Anwpoli 18/05/2009 12:43 πμ.


Μπορει να μην συμφωνω μαζι σου ή να ειμαι καθετος σε μια αποψη σου,αλλα εαν δεν μπορεσω να σε πεισω για το αντιθετο της ωφειλω υποστηριξω το δικαιωμα σου να την υποστηριζεις ..Καπου το διαβασα...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License