Για τη χτεσινή πορεία

Να μου επιτρέψετε έναν σχολιασμό της χτεσινής αντιπολεμικής πορείας, από ένα άτομο που απλώς κατέβηκε για την πορεία, χωρίς να ανήκει σε κάποια ομάδα. Το βάζω εδώ και όχι στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1013816, μιας και μπορεί κάποιος να θέλει να σχολιάσει, εξάλλου η άλλη δημοσίευση σε λίγο θα χαθεί.

Το κάλεσμα λοιπόν ήταν στη 1.00. Έφτασα στα Προπύλαια γύρω στις 1.15, όπου υπήρχαν όχι περισσότερα από 150 άτομα τα οποία συζητούσαν. Ακούγοντας τα πηγαδάκια, ένα ζήτημα ήταν αν θα γινόταν και η πορεία η ίδια, αφού ο κόσμος ήταν πολύ λίγος, ή αν θα περιορίζονταν σε μια συγκέντρωση.

 

Περνώντας η ώρα και μη έχοντας ικανοποιητική προσέλευση, ο καθένας προσπαθούσε να βρει κάτι να δικαιολογηθεί. Τη μια ήταν τα 80 άτομα που βρίσκονταν στο Στρασβούργο (λες και με αυτούς θα πλημμύριζαν τα Προπύλαια), την άλλη ο ΣΥΝ που είχε κεντρική επιτροπή (λες και ο Τσίπρας με τον Αλαβάνο θα γέμιζαν το χώρο).

 

Παράλληλα, ο ήλιος βάραγε κατακέφαλα, ο κόσμος που ερχόταν έψαχνε κάτι σε σκιά, ενώ ο κόσμος που ήδη ήταν εκεί – κάποιοι και με τα παιδιά τους – είχε κουραστεί. Ορισμένοι μοίραζαν αντιπολεμικές αντινατοϊκές προκηρύξεις – ΟΚ – άλλοι μοίραζαν ό,τι κείμενο τους κατέβαινε στο κεφάλι στη λογική «βρήκα κόσμο, ας τα πω και γω»

 

Τελικά η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2.30, με κουρασμένο κόσμο και κάποιους που έκαναν 100 μέτρα και έφυγαν κατευθείαν. Προσωπικά πήγα μέχρι το Σύνταγμα, δεν συνέχισα. Τα συνθήματα που έπεφταν ήταν εντελώς ασυντόνιστα, αν είχε 1.000 άτομα δεν ξέρω γιατί δεν τα πάω καλά με τις εκτιμήσεις στα νούμερα, είχε δε πράγματι και τέσσερις ή πέντε στρατιώτες που πρέπει νάχαν βγάλει τη μπέμπελη με τις στολές.

 

Δεν πολυκατεβαίνω σε πορείες γιατί χιλιάδες έχουν γίνει, και κατά τη γνώμη μου δεν ξέρω πόσα ζητήματα έλυσαν. Δεν μπορώ όμως να προτείνω κάτι άλλο, γι’ αυτό και όπου θεωρώ σημαντικό συμμετέχω. Πιστεύω λοιπόν πως η χτεσινή πορεία ήταν πολύ κακό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αναδεικνύεται ένα ζήτημα. Αυτό που τελικά μου έμεινε είναι ότι ένα κάλεσμα ενάντια στα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ ουσιαστικά ευτελίστηκε σε μια κακοοργανωμένη παρουσία λίγων ανθρώπων, που μπορεί να είχαν παλμό όσο τουλάχιστον ήμουν εκεί αλλά κάνοντας στο τέλος τη σούμα δεν ξέρω τι τους άφησε.

 

Σε σχέση τον «Αντιπολεμικό Συντονισμό» που αναφέρεται σε κάποιο σημείο, θέλω να πω πως παρακολούθησα το τριήμερο στο Πολυτεχνείο. Αυτό που έμαθα, κυρίως την τελευταία μέρα, ήταν πως το αντιπολεμικό κίνημα ή θα πρέπει να είναι αντικαπιταλιστικό, επαναστατικό, αντιιμπεριαλιστικό, ριζοσπαστικό και διάφορα άλλα τέτοια, ή δεν υπάρχει. Έμαθα επίσης πως θα πρέπει να αντιτίθεται σε ανέξοδους ειρηνισμούς και να είναι διαφορετικό από τα άλλα αντιπολεμικά κινήματα – αυτό το τελευταίο το εμπέδωσα κιόλας αφού κάποιος ανάλυσε και εννιά - δέκα σημεία σχετικά

 

Σε αυτό λοιπόν εγώ δεν νομίζω πως μπορώ να χωρέσω μέσα, όπως επίσης και κάποιες άλλες φωνές που ακούστηκαν την Κυριακή λέγοντας ως δεν μπορούμε να πάμε με αποκλεισμούς, ούτε να μιλήσουμε στον κόσμο με αυτή τη γλώσσα. Ο συντονισμός εμπεριέχει κα την σύνθεση διαφορετικών απόψεων και την προσπάθεια να καταλάβεις τον άλλον, όπως και την εκτίμηση ότι αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι σημαντικό ώστε να χρειάζεσαι και τα άλλα δύο. Αυτό που είδα εγώ το τριήμερο στο Πολυτεχνείο είχε ιδιαίτερα μεγάλη δόση αυταρέσκειας και αυτοϊκανοποίησης, δεν είχε στο παραμικρό όμως την παραπάνω συλλογιστική.

 

Αυτά

 

από ΕΑΑΚΙΤΗΣ 05/04/2009 10:55 πμ.


Νομίζω σύντροφε ότι πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός. Δε σου δίνω συμβουλή αλλά όπως και να το κάνουμε το κείμενο σου είναι σε σημεία άδικο.

Αντί να αναγνωρίσεις την προσπάθεια των φαντάρων, του Δικτύου Σπάρτακος δηλαδή, την σημασία που έχει να κατέβεις με την στολή στο δρόμο και να δίνεις μάχες μέσα στα στρατόπεδα, εσύ λοιδορείς.

Επίσης, πρέπει ή όχι να δούμε ότι η Πρωτοβουλία ενάντια στο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ έχει παρουσιάσει και παλεύει συγκεκριμένα μια ενωτική πρόταση εδώ και δύο μήνες; Ποιος άλλος το έκανε αυτό σε επίπεδο αντιπολεμικού κινήματος; Ποιος άλλος δεν έφτιαξε κάτι και μετά κάλεσε τους υπόλοιπους;

Δεν πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ρεύματα και κινήσεις από τελείως διαφοερετικές πολιτικές κατευθύνσεις δεν δρουν με αγκυλώσεις, περιχαρακώσεις και τολμούν να δρουν ενωτικά; Ας δούμε λοιπόν: ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με ΝΑΡ-ΝΚΑ-Α/Κ-ΕΕΚ-ΜΕΡΑ-ΕΚΚΕ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ-ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟ-ΟΚΔΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ, μέλη εργατικών κινήσεων-σωματείων, φοιτητές, αγωνιστές δημοτικών κινήσεων είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ απαρτίζεται από το ΣΕΚ και την συνδικαλιστική γραφειοκρατεία του ΠΑΣΟΚ! Αυτό είναι σύντροφε μου σεκταρισμός.

Σύντροφε συχνά αυτοί που τρέχουν, τα ακούν και για αυτούς που λείπουν ή έκαναν ελάχιστα: δεν βρήκες να πεις μια κουβέντα για το γεγονός ότι ενώ το ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριζε την πορεία το ΣΕΚ-ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ δεν συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο (να θυμιθούμε ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός: στο συλλαλητήριο απάντηση στην εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα δυστυχώς το ΣΕΚ απείχε- δηλαδή θα συμμετέχουμε σε ότι οργανώνουμε;

Που ήταν άραγε το ΜΛ ΚΚΕ; Η στάση του δεν είναι κομματική περιχαράκωση και η συμπεριφορά του δε θυμίζει ΚΚΕ;

Ακόμη σύντροφε μου, ασκείς κριτική. Γιατί όμως δεν ορίζεις τον πολιτικό φορέα που την δέχεται; Γιατί δε λες κουβέντα για τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ; Όχι μόνο έβγαλε λάθος ανακοίνωση καλώντας στις 11.00, αλλά ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε για να την στηρίξει.

Αντίθετα η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ με εκδηλώσεις, με παρεμβάσεις (που εξαφάνισαν τα ΜΜΕ-αλήθεια δεν πρέπει να σκεφτούμε γιατί κράτησαν αυτή την στάση και ξανά έδειξαν μόνο επεισόδια στη Γαλλία) προσπάθησε να ανοίξει τα ζητήματα του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

Κατηγορείς τον ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. Όμως πέρα από τα επίθετα και τους χαρακτηρισμούς δε μας λες σε τι δαφωνείς πολιτικά μαζί του.

Αυτό θα βοηθούσε όλους, ανεξάρτητα αν διαφωνούν ή συμφωνούν με το εγχείρημα να προβληματιστούν.     

από γκωστ 05/04/2009 3:10 μμ.


είναι κατά τη γνώμη μου, ότι ο κόσμος [ο πολύς κόσμος] έχει χάσει την πίστη του σε ανάλογες κινήσεις και εγχειρήματα.

Το να θεωρείται επιτυχία ότι μπόρεσαν 5 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς [που βράζουν στο ίδιο καζάνι] να συνεργαστούν δείχνει σε τί χάλια βρίσκετε η αριστερά στην Ελλάδα.

Το ότι προπαγανδίστηκε μια πορεία με αφισοκόλληση χιλιάδων αφισών και τελικά συμμετείχαν όσοι θα συμμετείχαν ακόμα κι αν δεν υπήρχε αφίσα, είναι κάτι που όποιος δεν το αναγνωρίζει εθελοτυφλεί.

Αν και πολιτικά δεν συμμετέχω σε αυτόν τον χώρο με πονάει να τον βλέπω έτσι. Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημά του, είναι ότι με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις δεν αρθρώνει αντι-πρόταση. Για να το πω ωμά δηλαδή, ο καθένας κάθεται στο στέκι του και συζητάει τί θα γίνει μετά την επανάσταση, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι που στην παρούσα στιγμή θα αποτελέσει αντι-πρόταση.

Αντι-πρόταση δεν είναι οι προβολές στο στέκι μας, ούτε οι συζητήσεις στους χώρους μας και η ταβέρνα μετά. Αντι-πρόταση είναι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες στις οποίες μπορεί ο καθένας να προσφέρει έμπρακτα. Τέτοιες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άπειρες και λέγονται κινήματα πόλης. Όμως για κάποιο λόγο - που δεν θέλω να υποψιάζομαι - οι ομάδες της έξω Αριστεράς λάμπουν με την απουσία τους.

Επομένως, αν το πάρουμε χειροπιαστά, ποιές είναι οι πιθανότητες κάποιος "άσχετος" να δει μια αφίσα και να πάει να παρακολουθήσει μια εκδήλωση; Μηδέν, γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνει το θέμα, άλλες - νομίζει ότι - δεν τον αφορά και αν τελικά πάει σε κάποια εκδήλωση έρχεται αντιμέτωπος με ακατανόητη φρασεολογία, ή στην καλύτερη περίπτωση φρασεολογία 70's.

Δυστυχώς, σε εμένα σαν άτομο που έχει μια τριβή με τα πολιτικά πράγματα, η εικόνα που μου δίνουν είναι ότι το μόνο που τους καίει είναι τα ψηφαλάκια που θα τους δώσουν ένα βουλευτή και την επιχορήγηση. Και είναι κρίμα γιατί σε αυτές τις οργανώσεις υπάρχει κόσμος που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

από άλλος 05/04/2009 3:29 μμ.


Καταρχήν η πορεία δεν καλέστηκε από 5 οργανώσεις που τα βρήκαν μεταξύ τους. Αν εννοείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν καλέστηκε από αυτό το σχήμα. Βέβαια κάποιες από τις οργανώσεις της κατέβηκαν σε αυτήν (ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, οι δύο ΟΚΔΕ) κάποιες άλλες όχι (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ). Καλέστηκε από τον Αντιπολεμικό συντονισό (συμμετέχουν ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΕΕΚ, Α.Κ., ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος - αν ξεχνάω κάποιον ας προστεθεί. Επίσης η πορεία - όχι όμως και το τριήμερο που προηγήθηκε - στηρίχτηκε και από το ΚΚΕ μλ. Ταυτόχρονα δήλωσαν συμμετοχή στην πορεία - όχι όμως στο τριήμερο - και κατέβηκαν και μερικές συνιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΑ, Κόκκινο, ΚΟΕ, Ν. ΣΥΝ - επίσης αν ξεχνάω κάποιον ας προστεθεί.

Η πορεία καλέστηκε για την παγκόσμια δράση ενάντια στα 60χρονα του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή γίνονταν πορεία στο Στρασβούργο, στην Ισταμπούλ και αλλού.

Ο Αντιπολεμικός συντονισμός είναι ένα ανοιχτό σχήμα που απευθύνθηκε σε όλες τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής. Έθεσε μόνο έναν όρο διαχωρισμού απέναντι στον ρεφορμιστικό πασιφισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, και φυσικά δεν θέλει να συνυπογράψει κείμενα και αφίσες και να αναλάβει συνυπευθυνότητα με τον ρεφορμισμό του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, χωρίς να αποκλείει κοινές πορείες μαζί τους.

Συνολικά το θέμα του ΝΑΤΟ είχε υποβαθμιστεί από το κίνημα:

1. Η Συμμαχία ενάντια στον πόλεμο επέλεξε να κάνει πορεία σχετική στις 21 Μάρτη, διασπώντας την παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης ενάντια στον ρατσισμό. Μάζεψε μαζί με ΓΣΕΕ 250-300 άτομα.

2. Το ΚΚΕ έκανε κάποιες κινητοποιήσεις μέσα στα ασφυκτικά οργανωτικά πλαίσια του ΠΑΜΕ, αδυνατώντας να μαζέψει ακόμη και τα μέλη του.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε συμμετοχή στην χθεσινή πορεία, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καλώντας λανθασμένα δύο ώρες νωρίτερα (σημάδι και αυτό της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε την κινητοποίηση)

4. Άλλοι απλά αδιαφόρησαν (ΜΛ ΚΚΕ, το ευρύτερο κομμάτι της αναρχίας κλπ)

Συνεπώς δεν νομίζω ότι μπορούσε να πάει και πολύ καλύτερα από ότι πήγε χθες. Αλλά αντί να κριτικάρουμε τις υπαρκτές αδυναμίες αυτών που κατέβηκαν και πήραν την πρωτοβουλία, γιατί δεν κριτικάρουμε αυτούς που απείχαν, διέσπασαν, πήγαν με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία? όλα τα υπόλοιπα περί στεκιών, επανάστασης κλπ είναι άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε.

από γκωστ 05/04/2009 5:14 μμ.


όταν λέω "5 οργανώσεις" εννοώ τον Αντιπολεμικό Συντονισμό.

Δεν κρίνω το αν καλέστηκε καλώς η πορεία, προφανώς καλέστηκε καλώς γιατί δεν γουστάρουμε ΝΑΤΟ κλπ.

Δεν ξέρω τα εσω-οργανωτικά σας και δεν με ενδιαφέρουν κιόλας, αυτό που λέω είναι ότι οι εκδηλώσεις σας δεν μαζεύουν κόσμο γιατί ο οποιοσδήποτε τυχαίος θα σκεφτεί να ασχοληθεί με την εξω-Αριστερά θα δει: ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΕΕΚ, Μλ-ΚΚΕ, 2 (!) ΟΚΔΕ, Κόκκινο, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΣΕΚ με δυναμική το πολύ 4-ψήφια σε 1-2 από αυτές τις οργανώσεις. Οπότε τί να έρθει να κάνει ένας άνθρωπος που τον απασχολεί ένα πρόβλημα όταν βλέπει ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας;

Για ποιό λόγο δηλαδή δεν θα μπορούσαν όλα αυτά τα ψιλά που γράφω πάνω να είναι ένα ενιαίο σώμα σε λόγο και δράση; Με ένα όνομα, ένα καταστατικό, και κυρίως ενιαία δράση, όχι ονόματα-ομπρέλες τύπου Αντιπολεμικός Συντονισμός. Υπάρχουν τόοοσο αγεφύρωτες διαφορές  - δεδομένου ότι στο ΜΕΡΑ συνεργάζονται εκλογικά κάποιες από αυτές τις οργανώσεις - ώστε να πρέπει τον υπόλοιπο καιρό να είναι ανεξάρτητες οι οργανώσεις; Θα μου πεις "αφού συνεργάζονται και τον υπόλοιπο καιρό". Άρα, ποιός είναι ο λόγος να μην είναι σταθερά ενωμένες;

Στο τέλος που λες "αντί να κριτικάρουμε τις αδυναμίες να κριτικάρουμε αυτούς που απείχαν" είναι σαν να λες "δεν φταίμε εμείς που δεν μαζεύουμε κόσμο, αφού ο κόσμος είναι ηλίθιος". Αν πείθατε θα μαζεύατε. Πικρό αλλά αληθινό. Με ποιό τρόπο όμως προσπαθεί η εξωκοινοβουλευτική να προσεγγίσει κόσμο; Στα δικά μου μάτια επαφίεται στην "φώτιση" κάποιων να έρθουν εκείνοι σε διάφορες εκδηλώσεις. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Στα μάτια τα δικά μου, όλη η δραστηριότητά σας περιορίζεται σε κείμενα. Κείμενα σε αφίσες, κείμενα σε προκηρύξεις, υπογραφές σε κείμενα άλλων, κείμενα που δεν διαβάζει κανένας εκτός από εσάς που τα γράφετε και 1-2 ομόκεντρους κύκλους σας. Παρέμβαση δεν υπάρχει - θα γίνει με την επανάσταση. Με εξαίρεση την αφισοκόλληση δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης μη-δικού σας κόσμου. Ο οποίος φυσικά σας αγνοεί [όχι με την έννοια της αδιαφορίας, αλλά με της άγνοιας].

Ο προσδιορισμός "εξωκοινοβουλευτική" λοιπόν, δεν υποδηλώνει κάποια παραπάνω μαχητικότητα, απλά ότι δεν βρέθηκαν κάποιες χιλιάδες να σας ψηφίσουν και να γίνετε κοινοβουλευτική.

Όλα αυτά δεν τα λέω χαιρέκακα, πολύ θα ήθελα μια δυνατή ριζοσπαστική αριστερά, αλλά δεν γίνεται να μην κρίνω. Όταν υπάρχει ένας πολιτικός σχηματισμός και αναλαμβάνει την όποια δράση "εκτίθεται" και μοιραία κρίνεται.

από *** 05/04/2009 5:54 μμ.


eixe toso kalo kairo... poios o logos na katevoume se mia akomh anosth poreia?

antautou htan pio apolaystikos enas kafes sthn hliolousth a8hna

από ναρίτης 05/04/2009 7:39 μμ.


Εγώ δεν θα πω πόσο καλή είναι η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση ή ο Σπάρτακος, ούτε θα σχολιάσω για το ΣΕΚ και τη Συμμαχία. Νομίζω επίσης οτι ο σκεπτικισμος και η κριτική των παραπάνω συντρόφων, εφ΄όσον είναι καλοπροαίρετη, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για διάλογο και γόνιμη κουβέντα. Αλλά κουβέντα από ποια σκοπιά; Για μένα δεν μπορεί να είναι άλλη από το πώς θα πάει μπροστά το κίνημα και σε αλληλεπίδραση μ'αυτό, η αντικαπιταλιστική αριστερά. Γιατί ακόμα κι αν δεν το είπαν ανοιχτά, οι σύντροφοι αναγνώρισαν υπόρρητα οτι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι ανύπαρκτοι σε σημαντικά μέτωπα πάλης, κι'αυτό έχει κάποια αξία, όχι για να αυτοβαυκαλιζόμαστε εμείς του "χώρου", αλλά για να δούμε τελικά με ποιούς πάμε και ποιούς όχι, αν αξίζει να υπάρχει ένας τρίτος διακριτός πόλος στην αριστερά και με ποιό περιεχόμενο.

Τι να πω, για μένα είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ οτι όταν έχουμε επέτειο 60 χρόνων του ΝΑΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει διαδήλωση στην Αθήνα, όχι εθιμοτυπικά και "για να βγει η υποχρέωση", αλλά με στόχο να αποτελέσει κινηματικό γεγονός. Γιατί δε νομίζω οτι το αντιπολεμικό πρέπει να μείνει μια από τα ίδια, τη σύνδεση με το εργατικό και το αντικαπιταλιστικό μην την υποτιμάς, νομίζω οι ίδιες οι κινήσεις του "εχθρού" δείχνουν σε ένα βαθμό πώς πρέπει να απαντήσουμε (βλέπε νέος ρόλος του στρατού, φύση του πολέμου στη σύγχρονη εποχή κλπ). Αλλά μη γινόμαστε και άδικοι ("οι εξωκοινοβουλευτικοί κυνηγάνε τα ψηφαλάκια"), και ας είμαστε και αυστηροί με τους εαυτούς μας (οργανωμένοι ΚΑΙ ανένταχτοι) και με το τί στάση κρατάμε. Δηλαδή το οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έτρεξε το αντιπολεμικό παρά ασχολείται με την "ευρωπαϊκή του φυσιογνωμία" και το ψηφοδέλτιο δεν το αξιολογούμε καθόλου; Ή οτι λέει παράλληλα "όχι στο ΝΑΤΟ" και "ναι στον Ευρωστρατό"; Οτι το ΚΚΕ δεν έκανε καμία κινητοποίηση για τα 60χρονα (ούτε καν "κομματική") ; Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε, επειδή δεν είχε 5000 κόσμο να τα παρατήσουμε και να μη γίνει η πορεία;

Πάντως νομίζω, εφ'όσον παρακολούθησες το αντιπολεμικό τριήμερο και κατέβηκες και στην πορεία, όλο και κάποιν θα ξέρεις από το χώρο για να συζητήσεις και να του μεταφέρεις τις αγωνίες σου. Αυτά από μένα, καλό είναι η κουβέντα να συνεχιστεί στο ίδιο πνεύμα.

από γκωστ 06/04/2009 12:28 πμ.


...προφανώς γίνεται καλοπροαίρετα. Αν ήθελα απλά να κράξω δεν θα έγραφα όλα αυτά. Από την άλλη ξεκαθάρισα ότι δεν συμμετέχω σε αυτό το χώρο - φυσικά από επιλογή μου - κι επομένως δεν είμαι διατεθειμένος να δουλέψω για να βελτιώσω τα όποια κακώς κείμενα. Απλώς, επειδή πιστεύω ότι υπό άλλες συνθήκες η εξω-αριστερά θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στα πράγματα, κάνω κάποια σχόλια που ίσως να ενδιαφέρουν όσους συμμετέχουν σε αυτήν.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ολοκληρωμένα το σκεπτικό μου και το γιατί θεωρώ αδιέξοδο τον τρόπο που δουλεύει η αντικαπιταλιστική αριστερά σήμερα.

Από τη στιγμή που δημιουργείται μια πολιτική συλλογικότητα, βασικός της στόχος είναι να συγκεντρώσει γύρω της κόσμο. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Σε αυτόν τον τομέα η έξω-αριστερά έχει αποτύχει παταγωδώς. Βασικός λόγος που έχει αποτύχει είναι η πολυδιάσπασή της.

Η εικόνα που δίνει στον κόσμο είναι η εικόνα ενός χώρου με ασαφείς διαφορές/ομοιότητες, και με προβληματικές εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης, ενός χώρου που ετεροκαθορίζεται, εκφράζοντας μια στείρα ολοκληρωτική άρνηση σε κάθε μεταρρύθμιση.

Και όσο κι αν ακούγεται βαρύ, εμένα όλα τα παραπάνω μου δείχνουν ένα πράγμα: έλλειψη στόχων. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ [όσο κι αν διαφωνούμε μαζί του για 1.000 λόγους] έχει ένα στόχο. Να αναπτύξει μια δυναμική [υπό τον έλεγχό του] να πάρει την εξουσία, να ιδρύσει σοσιαλιστικό-γκούχου-κράτος, να βγάλει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ κλπ.] Ο Σύριζα έχει ένα στόχο, να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, να πάρει κάνα υπουργείο και να πιέσει προς τη βιώσιμη-γκούχου-ανάπτυξη. Καλός στόχος; Κακός στόχος; Πάντως, στόχος. Το ΝΑΡ [μιας και υπέγραψες ως ΝΑΡίτης] τί στόχο έχει;

Αν έχει στόχο την επανάσταση [με τη έννοια της βίαιας κατάληψης της εξουσίας από το λαό] κακώς συμμετέχει στις εκλογές. Αν έχει στόχο να καταλάβει κοινοβουλευτικά την εξουσία, θα πρέπει να αρθρώσει συγκεκριμένη πρόταση: "Κύριοι, αν εκλεγούμε θα κάνουμε αυτό κι αυτό." Αν έχει στόχο να συγκυβερνήσει με κάποιον θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιόν και με ποιούς όρους. Αν θέλει απλά να βγάλει σε 20 χρόνια έναν βουλευτή που θα καταγγέλει τα πάντα, δεν βλέπω το λόγο να συνταχθεί κάποιος μαζί σας.

Να σου το πω κι αλλιώς. Ευθεία ερώτηση: Αν σήμερα δεν υπήρχε ΚΚΕ και το ΝΑΡ είχε αυτούς τους 25 βουλευτές του ΚΚΕ τί θα έκανε; Θα προσέφερε κάτι διαφορετικό από ό,τι προσφέρει τώρα το ΚΚΕ - δηλαδή τίποτα;

Όπως είπα και πριν, στα δικά μου μάτια η δραστηριότητα αυτού του χώρου περιορίζεται σε κείμενα. Δεν υπάρχει παρέμβαση. Παρέμβαση δεν σημαίνει 1-2 μπούκες σε πρυτανείες κλπ. Παρέμβαση σημαίνει επικοινωνία με τον κόσμο, στις σχολές, στους χώρους εργασίας, στα σωματεία, στο δρόμο. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι κάθεται ο καθένας στο στέκι του και περιμένει να μπει κάνας άνθρωπος για να συζητήσουν. Η πολιτική είναι επιθετικό πράγμα. Αλλά για να εφαρμοστεί πολιτική πρέπει να υπάρχει πρόταση. Δεν μπορείς να λες "ας γίνει η επανάσταση και μετά θα τα συνδιαμορφώσουμε όλα".

Τα κείμενα δεν τα διαβάζει κανείς. Ειδικά "αυτά" τα κείμενα. Δεν μπορεί ο άλλος να περνάει από τα Προπύλαια τρέχοντας να πάει στη δουλειά και να του δίνεις ένα δισέλιδο κείμενο με τίτλο "Για την Αριστερά της Ανατροπής" και μέσα 100 άγνωστες λέξεις. Δεν θα το διαβάσει ποτέ και δεν θα φταίει αυτός που είναι "ηλίθιος". Φταις εσύ που δεν καταφέρνεις να τον κάνεις να πιστέψει ότι έχεις κάτι αξιόλογο να του πεις.

Όπως έλεγα και για την αφίσα πριν, είναι κρίμα ότι δεν πείστηκαν 10-50-100 "ξέμπαρκοι" να έρθουν στην αντιπολεμική. Αν μη τί άλλο, τζάμπα το χαρτί και τα λεφτά.

Δες σαν παράδειγμα τον α/α χώρο που από το Δεκέμβρη και μετά παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου στις δραστηριότητές του. Με κάποιο τρόπο δηλαδή, κόσμος που ήταν στον καναπέ, σηκώθηκε και πήγε σε στέκια, καταλήψεις, στο Πολυτεχνείο, να ακούσει πράγματα. Πείστηκε δηλαδή ότι εκεί συμβαίνει κάτι αξιόλογο. Κάποιοι το κατάφεραν αυτό - έστω και με λιγότερα μέσα.

ΥΓ.: Αλήθεια, τί διαφορές έχει το ΕΕΚ με το ΝΑΡ;


από ψυχραιμία 06/04/2009 3:02 μμ.


post image

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ απαρτίζεται από το ΣΕΚ και την συνδικαλιστική γραφειοκρατεία του ΠΑΣΟΚ! Αυτό είναι σύντροφε μου σεκταρισμός.

Αυτό είναι σύντροφε μου, δυστυχώς, ψέμα!

Σύντροφε συχνά αυτοί που τρέχουν, τα ακούν και για αυτούς που λείπουν ή έκαναν ελάχιστα: δεν βρήκες να πεις μια κουβέντα για το γεγονός ότι ενώ το ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριζε την πορεία το ΣΕΚ-ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ δεν συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο (να θυμιθούμε ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός: στο συλλαλητήριο απάντηση στην εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα δυστυχώς το ΣΕΚ απείχε- δηλαδή θα συμμετέχουμε σε ότι οργανώνουμε;

Δηλαδή η Συμμαχία κάνει ελάχιστα; Το ακούσαμε και αυτό! Από ποιό συλλαλητήριο απείχε; για πες μας! Με ημερομηνία!  

Η Συμμαχία ενάντια στον πόλεμο επέλεξε να κάνει πορεία σχετική στις 21 Μάρτη, διασπώντας την παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης ενάντια στον ρατσισμό. Μάζεψε μαζί με ΓΣΕΕ 250-300 άτομα.

Μπα; κάθε χρόνο διοργανώνουμε συλλαλητήριο εκείνη την ημερομηνία (επέτειος εισβολής στο Ιρακ!) Επίσης, η ΓΣΕΕ εκείνη την ημέρα δεν συμμετείχε στο αντιπολεμικό αλλά στο αντιρατσιστικό του ΣΥΡΙΖΑ (που διασπάσαμε) και βέβαια δεν είμασταν (παρά την καταρακτώδη βροχή) 300 άτομα αλλά πάνω από 800.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα του αντιπολεμικού συντονισμού δεν είναι η Συμμαχία. Αλλού να την ψάξεις.

Η φωτό είναι από το Σάββατο στο Στρασβούργο (μπροστά μας είναι η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ). 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License