ΔΙΚΗ ΕΛΑ

άλλη μία μέρα στο κάτεργο του Κορυδαλλού

42η συνεδρίαση

Δευτέρα, 23.3.09

 

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Κανάς δήλωσε ότι η πρόεδρος μεροληπτεί σε βάρος του, διότι απαντώντας σε προηγούμενη δήλωσή του είχε αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι προεξοφλεί την καταδίκη του από το παρόν δικαστήριο και τον Αρειο Πάγο. Η πρόεδρος απάντησε με τον τρόπο του… Μαργαρίτη: Δεν θ’ αποφασίσω αν δεν ακούσω και τον τελευταίο συνήγορό σας. Πειστική απάντηση, όμως, στην παρατήρηση του Κανά (παρατήρηση που είχαμε κάνει και εμείς στο ρεπορτάζ μας από εκείνη τη συνεδρίαση) δεν έδωσε. Υποστήριξε ότι μίλησε για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή είχε μιλήσει ο Κανάς ή ο Α. Κωνσταντάκης, όπως θύμισε η Ε. Αθανασάκη. Εκείνο που είχε πει η πρόεδρος ήταν σαφές. Εψεξε τον Κανά ότι μιλάει με ανοίκειο τρόπο στο δικαστήριο και αυτά θα τα διαβάσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ε, αυτό προϋποθέτει καταδίκη. Δε χωρά δεύτερη ερμηνεία.

Η διορισμένη συνήγορος του Κ. Αγαπίου δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη δίκη και δεν θέλει να είναι διακοσμητικό στοιχείο. Η πρόεδρος είχε έτοιμη την απάντηση: Θα προετοιμαστείτε από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή που δεν θα έχουμε συνεδρίαση! Της ζήτησε, δηλαδή, να παραμείνει ως διακοσμητικό στοιχείο στη δίκη, προκειμένου να συνεχιστεί πάση θυσία η διαδικασία. Και η συνήγορος δέχτηκε! Ο Δ. Τσοβόλας παρατήρησε ότι αυτό δεν είναι δικονομικά σωστό και η πρόεδρος το μόνο που βρήκε να πει είναι πως πρέπει να υπάρχει καλή πίστη και εμπιστοσύνη στο δικαστήριο!

Οι δυο μάρτυρες που προσήλθαν από εκείνους που είχαν κληθεί για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Α’ Εφορία Κεφαλαίου το 1987 είτε δεν θυμούνταν απολύτως τίποτα είτε περιέγραψαν θολά κάποιες μικροζημιές από μια έκρηξη μικρής ισχύος που έγινε νύχτα, χωρίς να κινδυνέψει κανένας. Ο Μπαλάσκας (διορισμένος Αγαπίου), για να δείξει ότι τάχα παρακολουθεί τη δίκη και συμμετέχει, έκανε ερωτήσεις στον πρώτο μάρτυρα ζητώντας να του εξηγήσει αν η ενέργεια ήταν τρομοκρατική ή πολιτική διαμαρτυρία! Ο Χρ. Τσιγαρίδας παρενέβη και σε έντονο ύφος ζήτησε από το διορισμένο να μην κάνει ερωτήσεις που αφορούν αυτόν. Ο διορισμένος πήγε να σηκώσει τους τόνους, αλλά ο Χρ. Τσιγαρίδας δεν του άφησε περιθώρια: Πρέπει να καταλάβεις ότι άλλο Αγαπίου και άλλο Βαβύλης. Ο διορισμένος άρχισε να απολογείται ότι δεν έχει σχέση με τον Βαβύλη, η πρόεδρος παρενέβη φωνάζοντας ότι κακώς απολογείται, ο Χρ. Τσιγαρίδας σε έντονο ύφος είπε πως ο διορισμένος ξέρει καλά τι εννοεί και το αποτέλεσμα ήταν στον επόμενο μάρτυρα ο διορισμένος να μην κάνει τις ίδιες ερωτήσεις.

Αφού αναγνώστηκαν τα έγγραφα της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Δ. Τσοβόλας υπέβαλε αίτημα ανάκλησης της παρεμπίπτουσας απόφασης του δικαστήριου για την ανάγνωση των καταθέσεων των Ντε Μαρσέλους, σημειώνοντας ότι η άρνηση των δύο μαρτύρων να προσέλθουν να καταθέσουν συνιστά κλασική περίπτωση απείθειας, αφού δεν είναι αδύνατη η προσέλευση των μαρτύρων. Ο Δ. Τσοβόλας αναφέρθηκε σε σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θεωρούν ότι είναι υπέρτατο το δικαίωμα του κατηγορούμενου να εξετάζει τους μάρτυρες στο ακροατήριο. Αποφάσεις οι οποίες έχουν υποστηριχτεί με σωρεία άρθρων των ειδικών της θεωρίας στα νομικά περιοδικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι οικαταθέσεις των Ντε Μαρσέλους λήφθηκαν σε άσχετο χρόνο, χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη κατά των συγκεκριμένων κατηγορούμενων, και για τούτο δεν επιτρέπεται η ανάγνωσή τους.

Ο διορισμένος Μπαλάσκας, είπε ότι πριν μιλήσει για το αίτημα ανάκλησης, θέλει να σχολιάσει την προκήρυξη του ΕΛΑ, η οποία είχε αναγνωστεί. Ο Χρ. Τσιγαρίδας, διακοπτόμενος συνεχώς από την πρόεδρο, είπε πως ο Κ. Αγαπίου έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει ως συνήγορό του τον Μπαλάσκα και αν αυτός θέλει να παριστάνει τον συνήγορο, καλά θα κάνει να μην ανακατεύεται με ζητήματα όπως οι προκηρύξεις. Προκλητικός ο Μπαλάσκας είπε διάφορα, για να καταλήξει ότι δεν θέλει ο κατηγορούμενος τον οποίο εκπροσωπεί (!!!) να γίνει το εξιλαστήριο θύμα. Στη συνέχεια είπε μερικές αοριστολογίες για την ανάκληση της απόφασης για τους Ντε Μαρσέλους χωρίς να εισφέρει ίχνος νομικής επιχειρηματολογίας.

Η δεύτερη διορισμένη συνήγορος είπε και πάλι ότι δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της δικογραφίας και γι’ αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

Η Αλ. Ζορμπαλά δήλωσε ότι η υπεράσπιση Τσιγαρίδα στηρίζει το αίτημα που υπέβαλε ο Δ. Τσοβόλας και παρατήρησε πως πελάτης του Μπαλάσκα δεν είναι ο Κ. Αγαπίου, διότι αυτός δεν τον διόρισε ούτε τον αποδέχτηκε, αλλά πελάτης του είναι το ελληνικό δημόσιο.

Το αίτημα στήριξε και η υπεράσπιση Κανά, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση έτσι όπως έχει έρθει στο δικαστήριο είναι ενιαία, επομένως υπάρχει έννομο συμφέρον και για τον Κανά. Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ακόμη ότι η απουσία του Κ. Αγαπίου από τη δίκη τον εμποδίζει από το να σχολιάσει αυτές τις καταθέσεις.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε ότι, χωρίς να θέλει να εκπροσωπήσει τον Κ. Αγαπίου, θυμίζει πως ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν φοβάται τις καταθέσεις, αλλά αντιτάχθηκε στην ανάγνωσή τους για λόγους αρχής. Και για να φανεί πόσο σημαντικά είναι τα θέματα αρχής για τον Αγαπίου, θύμισε ότι αυτός έμεινε 2,5 χρόνια στη φυλακή, αρνούμενος να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης, γιατί θεωρούσε ότι έπρεπε να τον βγάλει μόνη της η αστική Δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ντε Μαρσέλους, θύμισε ότι αυτοί δεν τις έδωσαν όντας στη φυλακή, αλλά είχαν κάνει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές και κατέθεταν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Η Ειρ. Αθανασάκη παρατήρησε ότι είναι απαράδεκτο να μιλούν εξ ονόματος του Κ. Αγαπίου δικηγόροι που δεν τον έχουν καν συναντήσει για να τους πει αν δέχεται να τους εκπροσωπήσει. Οταν η πρόεδρος τη ρώτησε τι την ενδιαφέρει αυτή για τον Αγαπίου (!!!), απάντησε λογικότατα ότι σ’ αυτή τη δίκη όλοι «πάνε πακέτο» και γι’ αυτό ό,τι αφορά τον Αγαπίου αφορά όλους.

Η διορισμένη συνήγορος επανέλαβε ότι δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της δικογραφίας και η πρόεδρος, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ζήτησε από τον εισαγγελέα να επιφυλαχθεί, μέχρι να τοποθετηθεί και αυτή η συνήγορος. Σώθηκαν έτσι τα δικονομικά προσχήματα, όμως η ουσία παραμένει και το δικαστήριο κάνει πως δεν τη βλέπει: ο Αγαπίου είναι άρρωστος και αντί να αναβάλλουν τη δίκη, του στερούν στοιχειώδη δικαιώματα, μόνο και μόνο επειδή θέλουν σώνει και καλά να ολοκληρώσουν τη δίκη τώρα.

Η δίκη διακόπηκε για αύριο στις 11, οπότε θα εξεταστούν μάρτυρες για κάποιες υποθέσεις εκρήξεων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License