Αθωώθηκαν οι δέκα αστυνομικοί που κατηγορούνταν για κακοποίηση δύο φοιτητών στην Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=195191&-V=latestnews

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε και απάλλαξε σήμερα από κάθε κατηγορία τους δέκα αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν δύο φοιτητές στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 στη Λευκωσία. Την απόφαση του Κακουργιοδικείου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Γιασεμής Γιασεμή. Η ανάγνωση της απόφασης 158 σελίδων από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου, με επικεφαλής τον κ. Γιασεμή, άρχισε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.30.

 

Το Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό ως μαρτυρικό υλικό το βίντεο που κατέθεσε η κατηγορούσα αρχή για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, το βίντεο απορρίφθηκε ως μαρτυρικό υλικό γιατί "στέρησε το δικαίωμα στους αστυνομικούς της δίκαιης δίκης" αφού η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να ανακρίνει τον παραγωγό της βιντεοταινίας, όπως αποφάνθηκε το Κακουργιοδικείο.

 

Παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, εισήλθε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα του μαρτυρικού υλικού (βίντεο), που δεν έγινε αποδεκτό, στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό μορφή νομικού ερωτήματος. Το αίτημα του κ. Κληρίδη δεν έκανε αποδεκτό ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να ζητήσει να μάθει το δικαιολογητικό που δεν έγινε αποδεκτό το βίντεο. Ο κ. Γιασεμή περιορίστηκε να πει ότι απαγγέλει απόφαση, με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να αποχωρήσει από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η υπεράσπιση στερήθηκε την απόφαση να αντεξετάσει τον παραγωγό του μαρτυρικού υλικού για να αποδεχθεί η αυθεντικότητα του. Επίσης, η μαρτυρία των ειδικών δεν κρίθηκε ως πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ορθή για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν σε ότι αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του οπτικού υλικού. Οι ειδικοί ανέφεραν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι ήταν η πρώτη φορά που προέβαιναν σε κάτι τέτοιο. Αναφέρεται επίσης, ότι ασκήθηκε έμμεση πίεση στους αξιωματικούς της Αστυνομίας για να αναγνωρίσουν από το οπτικό υλικό τους αστυνομικούς που ήταν στις μονάδες τους. Προστίθεται ακόμα, ότι η αξιοπιστία της αναγνώρισης περιορίζεται στις μαρτυρίες των αξιωματικών χωρίς να αναφέρουν το γιατί και πως τους αναγνωρίζουν.

 

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρευρέθηκε μόνο ένας από τους παραπονούμενους, ο Γιάννος Νικολάου.

 

Αντιμέτωποι με τις εν λόγω κατηγορίες ήταν οι αστυνομικοί Αντρέας Ευσταθίου, Χάρης Χαρίτου, Ανδρέας Παναγή, Γεώργιος Κυλίλης, Κώστας Τούμπας και η γυναίκα αστυνομικός Χριστιάνα Αντωνίου. Οι συγκατηγορούμενοί τους Γιώργος Παύλου, Ιορδάνης Ιορδάνου, Ανδρέας Χρίστου και Τεύκρος Χαραλάμπους αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παράλειψη αποτροπής κακουργήματος και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License