Ανοιχτό κάλεσμα του Athens Indymedia σε ομάδες-συλλογικότητες


Από το ξεκίνημα του το 2001, σκοπός του Athens Indymedia είναι να αποτελεί ένα μέσο ανοικτής και αδιαμεσολάβητης αντιπληροφόρησης. 14 χρόνια μετά οι ανάγκες της αντιπληροφόρησης, και εν γένει του κινήματος, έχουν αλλάξει ριζικά. Όμως ένα μέσο που λειτουργεί στον ψηφιακό κόσμο περιορίζεται κάθε φορά και από τα εργαλεία στα οποία βασίζεται. Για τον λόγο αυτό 6 μήνες πριν ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσης των εργαλείων αυτών ώστε να ικανοποιηθούν οι νέες ανάγκες του μέσου, αλλά και οι επιθυμίες των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους χρήστες του Athens Indymedia, εδώ και χρόνια η προέγκριση στην δυνατότητα δημοσίευσης του μέσου παραμένει εν ενεργεία σε μόνιμη βάση. Η επιλογή αυτή δεν ήταν πολιτική, με την έννοια ότι επιθυμούμε την μικρότερη δυνατή μεσολάβηση μας στην ροή των δημοσιεύσεων. Ο μόνος λόγος εφαρμογής της απόφασης αυτής ήταν προς επίλυση των προβλημάτων που αφορούσαν την ασφάλεια του μέσου και των χρηστών του, την εγκυρότητα των ενημερώσεων από γεγονότα καθώς και πολλές φορές την διασφάλιση του κινήματος από συκοφαντίες και άλλες αντίστοιχες ενέργειες.

Πλεον με την αναβάθμιση των μέσων που διαθέτουμε είναι δυνατή, τουλάχιστον για αρχή, μια μερική κατάργηση της προέγκρισης. Ο λόγος του καλέσματος μας την Κυριακή 15/6 ήταν, πέραν της ενημέρωσης πάνω στην λειτουργία του Indymedia, η αφορμή για το ξεκίνημα ενός νέου μοντέλου διαχείρησης του μέσου. Επιθυμόντας την ολοένα πιο ενεργή συμμετοχή στην αντιπληροφόρηση, η οποία συνεπάγεται και την μείωση της δικής μας παρέμβασης, θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε συλλογικότητες/ομάδες/συνελεύσεις που χρησιμοποιούν το μέσο να μπορούν να το πράττουν χωρίς η συνεισφορά τους να περνάει από την διαδικασία της προέγκρισης. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία λογαριασμού για κάθε ομαδοποίηση που θέλει να συμμετέχει.

Σε ποιες ομαδοποιήσεις απευθυνόμαστε

Σε οποιαδήποτε συλλογικότητα/ομάδα/συνέλευση που λειτουργεί οριζόντια και αντιεραρχικά. Ουσιαστικά το σύνολο που περικλείει η πολιτική δημοσίευσης. Παρόλα αυτά δεν θέλουμε η διαδικασία αυτή να είναι απρόσωπη ή αυτοματοποιήμενη. Επιδιώκουμε την επικοινωνία μεταξύ συλλογικοτήτων καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Γι αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει κάποια αυτοματοποιημένη λειτουργία "δημιουργίας λογαριασμού", ο λογαριασμός θα δημιουργείται κατόπιν επικοινωνίας.

Ο λόγος που το κάλεσμα αυτό απευθύνόταν σε συλλογικότητες είναι πολύ συγκεκριμένος. Αυτή την στιγμή η δημιουργία λογαριασμού χρηστών θεωρούμε ότι θα δημιουργούσε μία άτυπη ιεραρχία σχετικά με την αξιοπιστία/εγκυρότητα των δημοσιεύσεων. Αποτέλεσμα θα ήταν ο λόγος των μη-εγγεγραμμένων χρηστών να υποβαθμίζεται. Από την άλλη, η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών απ' όλους/ες, θα δημιουργούσε στο site μια κατάσταση forum, όπου η Διαχειριστική Ομάδα θα έπρεπε αντί να ελέγχει το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων, να ελέγχει την ίδια την δραστηριότητα των χρηστών, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε για κανένα λόγο. Για τους ίδιους λόγους, κάθε δημοσίευση από συλλογικότητα/ομάδα/συνέλευση η οποία γίνεται μέσω του λογαριασμού της θα φέρει σαν όνομα δημοσιευτή το όνομα που θα έχουν επιλέξει (π.χ Συλλογικότητα Διαχείρησης Athens Indymedia), χωρίς την δυνατότητα αλλαγής (εκτός από ειδικές περιπτώσεις που θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης). Με αυτό τον τρόπο η ευθύνη των δημοσιεύσεων περνάει στην εκάστωτε συλλογικότητα και όχι στην Διαχειριστική Ομάδα. Αντίστοιχα προς αποφυγή προβλήματος οποιασδήποτε φύσης, η διαδικασία επεξεργασίας και διαγραφής είναι δυνατή μόνο από μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας.

Οι λογαριασμοί θα έχουν μια χρονική διάρκεια όπου για αρχή έχει οριστεί στους 6 μήνες. Οι λόγοι είναι οι εξής :

*σε περίπτωση που κάποια ομαδοποίηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και έχει αμελήσει να ενημερώσει την ΔΟ, ο λογαριασμός θα διαγράφετεται για λόγους ασφάλειας.

*επιδιώκουμε την τακτική (έστω και ανά 6 μήνες επικοινωνία) με όσο το δυνατον περισσότερους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και προβληματισμών πάνω στην λειτουργία του μέσου.

* η αλλαγή κωδικών πάλι για λόγους ασφαλείας.

Προφανώς εαν διαπιστωθεί από την ΔΟ οποιουδήποτε είδους παραβίαση ή κατάχρηση ενός λογαριασμού, ο λογαριασμός θα απενεργοποιείται και θα ενεργοποιείται μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Τα παραπάνω σκεπτικά αναπτύχθηκαν και στην εκδήλωση όπου και δημιουργήθηκε ένας πρώτος πυρήνας για το εγχείρημα. Δεν υπήρξε κάποια διαφωνία πάνω στις αλλαγές αυτές, αντίθετα φάνηκε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον νέο τρόπο λειτουργίας και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από διευκρινιστικές ερωτήσεις καθώς και προτάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη του μέσου.

Επειδή η φυσική συνάντηση με όλες της συλλογικότητες του ελλαδικού χώρου είναι αδύνατη πρακτικά, σε πρώτη φάση θα θέλαμε όσοι/ες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας με ένα email (κατά προτίμηση σε κάποια κινηματική υποδομή) στο Athensimc_{ at }_espiv_(.)_net. Για λόγους ασφαλείας ξεκαθαρίζουμε πως σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει απάντηση με κάποιου είδους username/password. Η λειτουργία αυτή θα ξεκινήσει πειραματικά αρχικά και θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για το πότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Υ.Γ Όλοι οι παραπάνω άξονες συζητήθηκαν σε φυσικό χώρο, δημόσια, στα πλαίσια της εκδήλωσης. Δεν θεωρούμε ότι μια διαδικτυακή συζήτηση μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση υπάρχει το mail επικοινωνίας καθώς και το chat.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License