Προβολή "Μεσίστιες γαλανόλευκες και μισοφέγγαρα στις φλόγες" & συζήτηση.

από Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου


Τα γεγονότα στα Ίμια τον Γενάρη του 1996 καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία, σαν ένα "θερμό επεισόδιο" μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κράτους. Γύρω από δύο ακατοίκητες βραχονησίδες αναπτύχθηκαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και η πολεμική σύγκρουση έμοιαζε αναπόφευκτη. Τα γεγονότα αυτά, όπως περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ "Μεσίστιες γαλανόλευκες και μισοφέγγαρα στις φλόγες" (2016 - 68'), υπήρξαν η κορύφωση του επι δεκαετίες ανταγωνισμού των δύο κρατών για την κυριαρχία τους στο θαλάσσιο χώρου του Αιγαίου. Μπορεί ο πόλεμος αυτός να αποφεύχθηκε, όμως τα τότε γεγονότα άφησαν πίσω τους ένα ολόκληρο εθνικιστικό πολιτικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση για το μέλλον, από το ελληνικό κράτος. Σήμερα, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, ο ανταγωνισμός των δύο κρατών για κυριαρχία στη θάλασσα (ΑΟΖ) και στις ενεργειακές πρώτες ύλες του υπεδάφους της, έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την ανατολική μεσόγειο, με την αυξανόμενη οικονομική και κυρίως στρατιωτική εμπλοκή, τόσο των υπόλοιπων γειτονικών κρατών όσο και των επικυρίαρχων της περιοχής (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ). Η εθνοπατριωτική προπαγάνδα ξαναθεριεύει και πάλι, οι πολεμικές προετοιμασίες αυξάνονται, οι σειρήνες του πολέμου ξαναηχούν.

Συλλογή, επεξεργασία, επιμέλεια υλικού και παραγωγή video : συνέλευση antifa projector (https://antifacommunity.gr/projector/).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα : Διακρατικοί ανταγωνισμοί και πολεμικές προετοιμασίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License